Kirkonkellojen ääni kuuluu iloisesti tien varrella olevasta kappelista ja valo kurkistaa sisään ikkunaluukkujen pienistä raoista kukon yrittäessä kiekua kellojen tahtiin. Ikkunasta näemme Umbrian mäkisen ja vihreän maiseman, joka meidän tavoin nauttii aamun ensimmäisistä auringonsäteistä. Olemme saapasmaan keskellä luonnonkauniissa Umbriassa, tuntemattomassa ja vihreässä enklaavissa, joka on maan ainoa alue, jolla ei ole rantaviivaa. Italian keskikohta, tämän reportaasin keskikohta.
Reilusti yli puoli vuosisataa sitten tällä kauniilla ja nöyrällä alueella luotiin perusta sille, mikä nykyisin tunnetaan ympäri maailmaa yhtenä ainutlaatuisimmista ja ylellisimmistä vaatemerkeistä. Tässä tarinassa on kuitenkin kyse kullan ja glamourin sijaan kunnioituksesta ja laadusta – niin tuotetta kuin elämääkin kohtaan. Yritämme kertoa tarinan miehestä, joka värikkäiden kashmirpuseroiden kautta muutti maailmaa. Tämä ei koske vain häntä itseään ja hänen perhettään, vaan myös kotikyläänsä ja aluetta sekä sitä, miten hänen ajatuksensa ja tekonsa voivat auttaa luomaan uutta, eettistä liiketoimintamallia, josta voimme monen vuoden päästä lukea historiankirjoista. Yksi asia on joka tapauksessa varmaa: emme hetkeen unohda häntä tai Solemeoa.
”YRITÄMME KERTOA TARINAN MIEHESTÄ, JOKA VÄRIKKÄIDEN KASHMIRPUSEROIDEN KAUTTA MUUTTI MAAILMAA.”
TARINAN ALKU
Kaikki alkoi 1970-luvulla, jolloin nuori Brunello Cucinelli rakastui toista kertaa elämässään. Tämä ”toinen” rakkaus kohdistui tällä kertaa keskiaikaiseen Solomeon kylään, joka oli Brunellon kihlatun Federican kotipaikka. Täällä hän löysi intohimonsa neuleisiin, joista alue on erityisen tunnettu. Federicalla oli kylässä pieni yritys ja siitä tuli Brunellon tie neuleiden maailmaan.
Vaati kuitenkin suurta rohkeutta ja vahvan idean aloittaa liiketoiminta aikaan, jolloin alueen neuletuotanto oli kattavaa ja vakiintunutta ja kilpailu siten erittäin kovaa. Brunellon suuri innovaatio oli, ja on, värikäs kashmirpusero. Tuotetta oli silloin tarjolla vain naisille, mutta Brunello näki mahdollisuuden tarjota sitä myös miehille. Myytin mukaan hän valmistutti suuren määrän näyttävän värisiä puseroita, jotka hän sitten pakkasi autoonsa, ajoi Alppien yli ja myi niitä ympäri Eurooppaa. Se oli lähtölaukaus, eikä Brunello katsonut taakseen.
HUMANISTINEN KAPITALISMI
Jotta voisi ymmärtää, mikä Brunelloa motivoi, on hyvä tietää, että hän on kasvanut työläiskodissa, jossa isä hoiti ensin pientä maatilaa ja sitten työskenteli tehtaalla suurkaupungissa. Vaikka elämä olikin pohjimmiltaan hyvää, Brunelloon vaikutti selvästi isänsä näkeminen sekä fyysisesti että henkisesti uupuneena. Maalta tulevia ihmisiä ei otettu erityisen hyvin vastaan kaupungissa, ja perheensä luokse palasi usein murtunut mies pitkän ja raskaan työpäivän jälkeen.
Brunellon lapsuusmuistoilla on siten ollut suuri vaikutus siihen, miten hän itse on halunnut johtaa yritystään. Hän kuvailee tätä moraaliseksi ja taloudelliseksi arvokkuudeksi. Tämä on keskeistä, jotta voidaan ymmärtää hänen persoonallisuuttaan ja menestystään, sillä hänelle on aina ollut tärkeää, että yritys ei luo pelkästään taloudellista voittoa, vaan ruokkii myös hänen visiossaan ”humanistisesta kapitalismista”. Vaikka Brunello pohjimmiltaan on liikemies, hänestä saa erittäin vakuuttavan vaikutelman, että taloudellinen voitto ei ole tavoite, vaan väline parhaiden puitteiden ja ehtojen luomiseen työntekijöille ja ihmisille hänen ympärillään sekä samalla yhteiskunnan parantamiseen ja kehittämiseen paikallisesti ja kansainvälisesti.
Brunellon tavoitteella on vaikutusta moneen eri asiaan. Näemme Solomeossa käydessämme monia esimerkkejä siitä, miten hän noudattaa visiotaan.
ARVOKASTA TYÖTÄ
Solomeo on pieni, mutta kukoistava keskiaikainen kylä, jossa on noin 450 asukasta. Noin puolet näistä asukkaista työskentelee Brunello Cucinellin palveluksessa. Koko Solomeon alueella työskentelee yhteensä noin 1 000 miestä ja naista jakautuneena eri alueille; pääkonttorista ja tehtaasta jalkapalloseuraan, räätälikouluun, viinitilaan, teatteriin, kirjastoon sekä kaikkiin puistoihin, aukioihin ja monumentteihin. Niin uusiin kuin vanhoihinkin paikkoihin, jotka Brunello omistaa, ja joiden rakentamiseen, kunnostamiseen ja ylläpitämiseen hän on viime vuosikymmeninä sijoittanut rahastonsa kautta.
Nämä kulttuuriset kohtauspaikat ovat tärkeitä, koska Brunello Cucinelli asettaa ihmisen keskipisteeseen, mukaan lukien myös ne ihmiset, jotka työskentelevät hänelle. On selvää, että hän kohtelee ihmisiä kunnioittavasti ja arvokkaasti, olipa sitten kyse ompelijoista tehtaalla, pienessä keskiaikaisessa kylässä kulkevista puutarhureista tai ihmisistä, joita tervehdimme vieraillessamme heidän pääkonttorissaan. Ylitöitä ei ole ja ihmiset eivät esimerkiksi saa lähettää sähköposteja illalla työajan jälkeen. Työpäivä alkaa klo 8 ja päättyy viimeistään 17.30. Työpäivän aikana on puolentoista tunnin ruokatauko, jolloin on mahdollista mennä kotiin syömään perheen kanssa tai viettää mukava heti työkavereiden kanssa. Työntekijöiden palkka on 30 % korkeampi kuin alueella keskimäärin, ja heillä on lisäksi paljon etuja, kuten pääsy Brunellon urheilu- ja harjoittelukeskukseen, teatteriin ja kirjastoon sekä vuotuinen 1 000 euron ”kulttuuribonus”, jonka työntekijät voivat käyttää esim. museo-, konsertti- tai jalkapallo-ottelulippuihin.
Toinen asia, joka on lähellä Brunellon sydäntä, on suuri koko alaa koskeva haaste työvoiman kouluttamisessa ja säilyttämisessä. Ei ole mikään salaisuus, että vain harvat nuoret haaveilevat käsityötaidon harjoittamisesta entiseen tapaan, mutta Brunello yrittää palauttaa sen arvokkuuden ja tehdä siitä houkuttelevaa riippumatta siitä, oliko kyse puutarhurin, käsityöläisen tai räätälin töistä. Hän tekee tämän paitsi yhteiskunnan vuoksi myös oman etunsa takia, koska hän on suuressa määrin riippuvainen tulevaisuuden nuorista, jotta voi jatkossakin toimittaa samaa korkeaa laatua. Siksi hän on myös perustanut Solomeoon räätälikoulun, jotta hän voi olla paikallisesti mukana ratkaisemassa tätä haastetta. Koulu tarjoaa palkallista oppisopimuskoulutusta nuorille ympäri maailmaa ja he pääsevät taitavimpien ja kokeneimpien räätäleiden oppiin. Räätälikoulu antaa nuorille mahdollisuuden oppia käsityötaitoa ehdottomasti korkeimmalla tasolla ja samalla Brunello voi luoda vahvan suhteen alan suurimpiin lahjakkuuksiin, joista monet päätyvät jatkamaan työtä hänen yrityksessään koulutukset päätyttyä.
KÄSITYÖ JA TUOTTEET
Käännekohta Brunellon menestykselle oli, kuten sanottua, kashmirpusero. Hän ei valinnut kashmirneuletta ainoastaan sen ilmeisen herkkyyden ja kauneuden vuoksi, vaan siksi, että se ilmentää selkeästi edellä mainittua käsityötaitoa ja laatua sekä hyvää kestävyyttä. Kashmirtuotteen pitää kestää ikuisesti, eikä sitä saa koskaan heittää pois. Se pitää päinvastoin antaa eteenpäin lapsille ja sen kestävyys on todellinen merkki sen arvosta.
Tämä voi kuulostaa hieman kunnianhimoiselta, mutta tuotteista huolehtiminen on tehnyt Brunellon tunnetuksi kaikkialla maailmassa, joten asiasta vaikea olla eri mieltä näin monen vuoden jälkeen, puhumattakaan niistä monista uskollisista asiakkaista, jotka tuskin hyväksyisivät muuta. Ja jokainen tietää sen itsekin. Miten usein sitä onkaan ihastunut näennäisesti hyvään tuotteeseen, jonka hintalappu on kuitenkin liian hyvää ollakseen totta? T-paita, joka tuntuu olevan valmistettu sametinpehmeästä puuvillasta tai neulepusero, joka tuntui niin kevyeltä ja sileältä iholla ensimmäistä kertaa kokeiltaessa? T-paita kutistui ensimmäisessä pesussa ja tuntuu hiomapaperilta ja pusero menetti muotonsa sekä värinsä ja villa alkoi nyppyyntyä vain runsaan puolen vuoden käytön jälkeen. Nykyisin monia tuotteita valitettavasti muokataan kuluttajien houkuttelemiseksi jollain, joka saa ne muistuttamaan laatutuotetta. Tuotteessa voi olla kemikaaleja, jotka antavat pehmeän tuntuman, joka kuitenkin häviää pesussa. Voi olla, että rake ne ei yksinkertaisesti kestä ja sinun pitää heittää pois tuote, jonka ostit siinä uskossa, että se kestäisi monia vuosia.
On varmasti myös päinvastaisia esimerkkejä, mutta tämä on tärkeä muistutus siitä, että nykyisin ostoksia tehdessä täytyy olla valppaampia ja varovaisempia kuin koskaan aiemmin. Olemme siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että meillä on varaa valita oikein sekä ympäristön kannalta että myös kunnioittaen tuotetta ja käsityötä sekä prosessia, jonka tuote käy läpi ennen kuin se päätyy vaatekaappiisi. Nykyaikainen kulutuskulttuuri voi olla todella pelottavaa, mutta vastuullisesta kuluttamisesta on onneksi tullut pikkuhiljaa suositumpaa valaistuneiden kuluttajien ansiosta. Kuinka paljon yhdentekeviä vaatteita on oikeastaan mahdollista hankkia?
ENEMMÄN KUIN TUOTE
Brunello Cucinelli on sanan täydessä merkityksessä lifestyle-merkki. Tietoinen valinta. Tapa ajatella ja suhtautua maailmaan. Se on yhteistä arvostusta jotakin niin yksinkertaista kuin hyvää käsityötä ja sen tuloksena syntyvää kestävää tuotetta kohtaan. Se on kunnioitusta tasapainossa olevaa luontoa kohtaan ja elämässään arvokkuutta saavuttavia ihmisiä kohtaan. Tämä kertoo siitä, että rikkaus ei tarkoita ahneutta, ja että on esimerkkejä siitä, miten voittoa voidaan käyttää luomaan iloa muille ja ennen kaikkea turvaamaan olemassaolomme maapallolla. Eikä vain turvaamalla planeettaa, jolla asumme, vaan ehkä vieläkin tärkeämpää on se, että teemme siitä paikan, jossa on mukava elää.
Brunellon suosikkisitaatti on Fjodor Dostojevskiltä ja kuuluu yksinkertaisesti ja selkeästi: ”Beauty will save the world”. Ottaen huomioon, mitä olemme saaneet todistaa täällä Solomeossa, se kuulostaa erittäin järkevältä. Voimme kaikki tehdä osaltamme maailmasta paremman paikan. Brunellon tavoin jotkut tekevät sen yksi kashmirneule kerrallaan.