Pisteleviä, hankalia pestä ja nukkaantuu helposti… Villavaatteista on olemassa monenlaisia ennakkoluuloja, jotka haluamme selvittää ja ehkä myös rikkoa.
Teksti: Mimmi Ljungblad
Kuva: Evelina Lind
Julkaistu
10.11.2020
5 tärkeää asiaa:
- Villa on eläinperäinen luonnonkuitu, joka koostuu proteiineista
- Maailmassa on noin 40 eri lammasrotua ja noin 200 erilaista villalaatua
- Villassa on luontaista rasvaa nimeltä lanoliini, jonka avulla villa on osittain itsepuhdistuvaa
- Villa on luonnon oma tekninen materiaali, joka tuntuu sekä lämmittävältä että viilentävältä vartalolla
- Villa on biohajoava ja uusiutuva materiaali
Yleistä villasta
Villa on tunnettu materiaali, jota sekä rakastetaan että vastahakoisesti käytetään erilaisissa vaatteissa. Kuulutko heihin, jotka arvostavat laatua ja miettivät usein, mistä materiaalista omat vaatteet on valmistettu? Siinä tapauksessa olet oikeassa paikassa, sillä tänään me aiomme syventyä villan maailmaan.
Tekstiilikuiduista puhuttaessa erotellaan ne usein ensimmäiseksi luonnonkuituihin ja keinokuituihin. Luonnonkuituihin kuuluvat kuidut, jotka ovat peräisin kasveista tai eläimistä, ja jotka koostuvat selluloosasta tai proteiineista. Villa kuuluu näistä jälkimmäiseen kategoriaan. Saamme villaa lampaiden lisäksi myös vuohista, jakkihäristä, laamoista ja jäniksistä.
Villa on yksi yleisimmistä kuiduista. Tiesitkö esimerkiksi, että villa on se kuitu, jota ihminen on käyttänyt pukeutumisessaan kaikkein pisimpään? Villan kehrääminen langaksi on aloitettu jo noin 4000 vuotta e.Kr.
Villan alkuperä
Maailmassa on nykyään noin 40 eri lammasrotua, joiden villasta valmistetaan arviolta noin 200 erilaista villalaatua. Villalaatuja on siis monenlaisia ja ne lajitellaan puuvillan tavoin niiden kuitujen pituuden, paksuuden, värin ja epäpuhtauksien mukaan. Nämä asiat vaikuttavat villan omaisuuksiin ja käyttötarkoituksiin.
Pari arvostetuinta ja ylellisintä villalaatua ovat kashmir, jota saadaan kashmirvuohesta, ja mohair, jota saadaan angoravuohesta. Näille villalaaduille yhteistä on sileät ja joustavat kuidut, joissa on paljon kiiltoa, ja ne värjäytyvät erinomaisesti. Lampaanvillasta puhuttaessa ranskalaisen rodun Rambouilletin sanotaan usein tuottavan ensiluokkaista villaa, sillä sen turkissa on yksinomaan pohjavillaa eli lyhyitä ja pehmeitä kuituja.
Villasta villakankaaksi
Prosessi, jonka avulla villasta tehdään valmiita villavaatteita, on hieman erinäköinen riippuen siitä, tehdäänkö se käsin vai koneellisesti tehtaassa. Yhteistä prosesseille on kuitenkin se, että eläin ensin keritään, jonka jälkeen villa lajitellaan ja luokitellaan.
Villa sisältää tässä vaiheessa runsaasti rasvaa, likaa ja kasviperäistä materiaalia. Tarkemmin sanottuna villa voi menettää painostaan noin 40 % villa pesussa, joka tapahtuu vettä ja pesuaineitta tai orgaanista liuotinainetta sisältävän pesunesteen avulla. Kasvipohjaiset epäpuhtaudet voidaan poistaa villasta happokäsittelyn avulla, jota kutsutaan nimellä karbonointi.
Kun villa on lajiteltu, puhdistettu ja kuivattu kehrätään siitä lankaa. Ennen kehruuta tehdään kuitenkin vielä villa karstaus, jonka tarkoituksena on saada kuidut yhdensuuntaisiksi. Kehrätystä langasta neulotaan tai kudotaan kankaita, joista valmistetaan vaatteita.
Takaisin ennakkoluulojen pariin…
Kuten alussa mainitsimme, villasta on olemassa monia ennakkoluuloja. Haluamme avata näitä ennakkoluuloja hieman ja toivottavasti onnistumme muokkaamaan ne toivotuiksi ominaisuuksiksi. Ensimmäiseksi ajattelimme puhua siitä, että ”villavaatteet tuntuvat pisteleviltä tai kutittavilta iholla”. Tämä johtuu usein kuitujen pituudesta. 200 erilaisessa villalaadussa on kuituja aina 50 mm mittaisista yli 150 mm mittaisiin. Lyhyillä kuiduilla on tapana nousta esiin langasta, jolloin ne saattavat tuntua iholla. Pitkät kuidut tuntuvat usein miellyttävimmiltä. Myös villan laadulla ja sileydellä on suuri vaikutus asiaan.
Seuraavaksi paneudumme väittämään ”villavaatteita on vaikea pestä”. Tämä pitää kyllä osittain paikkaansa, sillä villa heikentyy märkänä ja ei kestä myöskään hyvin kuumia lämpötiloja. Villassa on kuitenkin luontaista rasvaa, lanoliinia, joka kapseloi kuidut sisäänsä. Lanoliinin avulla lika ja hajut eivät tartu materiaaliin. Tämän vuoksi villan sanotaan olevan itsepuhdistuvaa ja sitä ei tarvitse pestä kovin usein. Tuuletus riittää hyvin.
Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä väittämä ”villavaatteet nukkaantuvat”. Villakuitujen pinnassa on suomuja, jotka kimppuuntuvat karkeasuomuisissa villamateriaaleissa herkästi. Tämä aiheuttaa villan nyppyyntymistä, joka pahenee lämmön ja hankauksen vaikutuksesta. Myös tästä syystä villan liiallista pesua kannattaa välttää.
Kaiken tämän lisäksi villalla on ainutlaatuinen kyky reagoida ihmisen vartalon lämpötilaan. Villa tuntuu siis lämmittävältä talvella ja viileältä kesällä. Proteiinikuiduille on yhteistä se, että ne ovat hygroskooppisia eli siirtävät kosteutta. Villa voi imeä kosteutta noin 30 % oman painonsa verran ilman, että materiaali tuntuu painavalta. Kyseessä on siis toisin sanoen luonnon oma tekninen materiaali.
Tee vastuullinen valinta
Tiesitkö, että villa on biohajoava materiaali? Osa vaatteista on mahdollista jopa kompostoida. Villa on tämän lisäksi myös uusiutuvaa.
Kierrätettyä villaa valmistetaan vanhojen villatuotteiden villakuiduista tai villakuiduista, joita ei ole vielä kehrätty. Kuiduista tulee käsittelyn aikana usein hieman lyhyempiä, joten on tavallista, että kierrätettyyn villaan sekoitetaan uutta villaa tai muuta materiaalia, jotta kankaasta saadaan kestävämpää. Esittelemme alla muutaman kierrätetystä villasta valmistetun vaatteen:
Puuvillan tavoin on olemassa myös ekologista villaa. Jotta villa voidaan sertifioida ekologiseksi, on sen täytettävä monia kriteereitä. Tärkeimmät niistä ovat vahva kielto hyönteiskarkotetta vastaan, jolla suojellaan villaa hyönteisten hyökkäykseltä, villan pesu voidaan suorittaa ainoastaan ekologisia ja biohajoavia pesuaineita käyttäen ja tämän lisäksi eläinten oloihin on asetettu tarkkoja vaatimuksia. Vastuullinen ja eläinten hyvinvointia parantava valinta on mulesing-vapaa villavaate. Tällaisia ja muita vastuullisia valintoja voit tehdä osiossamme
Care with Carl.
Pidä huolta villavaatteistasi
Voit lukea villavaatteiden huoltamisesta ja pesusta
Suuresta vaatteiden hoito-oppaastamme.