Care of Carlilla ja Carl Magazinessa kannatetaan vahvasti laatua ja pitkäkestoisuutta. Onko eri materiaaleista valmistettujen vaatteiden hoitaminen mielestäsi hankalaa? Suuresta vaatteiden hoito-oppaastamme löydät ohjeet vaatteiden huoltoon.
Tiedon, oikeanlaisten hoitotapojen ja yksinkertaisten välineiden avulla voit pidentää vaatteidesi käyttöikää huomattavasti ja pitää ne uudenveroisina pidempään. Jotta pystyt hyödyntämään vaatteitasi parhaalla mahdollisella tavalla, annamme seuraavassa joitakin yleisiä vinkkejä ja ohjeita vaatteiden pesuun ja hoitoon eri materiaalit ja niiden ominaisuudet huomioiden.
SISÄLTÖ
Käytännöllisiä vinkkejä, jotka pidentävät vaatteen käyttöikää
Ennen pesua, pesun aikana ja pesun jälkeen
Eri materiaalien peseminen:
Villa
Puuvilla
Pellava
Silkki
Polyesteri
Polyamidi
Elastaani
Viskoosi
KÄYTÄNNÖLLISIÄ VINKKEJÄ, JOTKA PIDENTÄVÄT VAATTEEN KÄYTTÖIKÄÄ
Tuuleta vaatteita
Vaatteita pestään usein liian tiheästi, jolloin vaatteen käyttöikä lyhenee. Vaatteet kannattaa ripustaa tuulettumaan käyttökertojen välillä. Näin voit vähentää pesukertoja, minkä ansiosta vaatteiden muoto ja laatu säilyvät pidempään.
Noudata pesuohjetta
Alkuperäisen laadun säilymiseksi vaate tulee usein pestä tietyssä lämpötilassa. Tästä syystä vaatteessa olevaa pesuohjetta on tärkeä noudattaa. Lisäksi on tärkeä voida osoittaa, että olet pessyt vaatteen pesuohjeen mukaisesti, jos sinun täytyy tehdä siitä reklamaatio.
Käsittele tahrat heti
Tahroja tulee helposti, mutta ne on hankala saada pois. Mitä kauemmin tahra on vaatteessa, sitä hankalampi se on poistaa, joten toimi nopeasti. Käsittele tahrakohta materiaalille sopivalla tavalla ja kostuta tai pese se pian tämän jälkeen.
Paikkaa ja korjaa
Hyvä tapa vaatteiden käyttöiän pidentämiseen on hankkia vaatteita, joita kannattaa korjata ja huoltaa. Käytetty öljykangastakki voidaan esimerkiksi vahakäsitellä uudelleen, jolloin siitä tulee kuin uusi. Samalla tavalla liian suuriksi tai pieniksi käyneitä vaatteita voidaan pienentää ja joskus myös suurentaa halutun istuvuuden aikaansaamiseksi. Yksikertaisilla toimenpiteillä vaatteesi pysyvät käyttökunnossa vielä useiden kausien ajan sen sijaan, että ne täytyisi poistaa vaatekaapista.
Harjaa villavaatteet
Ennen vaatteiden, erityisesti villavaatteiden, pesemistä niistä kannattaa yrittää harjata lika ja pöly pois vaateharjalla.
Lian poistamisen ja nyppyjen irrottamisen lisäksi vaateharja antaa vaatteille kiiltoa.
ENNEN PESUA, PESUN AIKANA JA PESUN JÄLKEEN
Lajittele pyykit
Jotta kuivista tai märistä vaatteista irtoava väri ei värjää muita vaatteita, pyykit on hyvä lajitella. Uudet vaatteet, jotka saattavat päästää väriä, on pääsääntöisesti hyvä pestä ennen käyttöä samanväristen kanssa, voimakkaat värit vastaavan väristen vaatteiden kanssa ja valkoiset ja tummat vaatteet erikseen.
Käytä pesupussia
Vaatteet, joissa on yksityiskohtia, kuten kangasmerkkejä, tulee pestä pesupussissa vaatteen ja muiden koneessa olevien vaatteiden suojaamiseksi pesun ja linkouksen aikana. Sulje vetoketjut ja tarranauhat niiden vahingoittumisen välttämiseksi. Paidoista on hyvä avata napit, kääntää kaulus ylös ja kääntää paita nurinpäin parhaan pesutuloksen saamiseksi.
Annostele oikein
Älä annostele pesuainetta liikaa. Pyykistä ei tule puhtaampaa, jos pesuainetta on enemmän, vaan pikemminkin päin vastoin. Liian suuri määrä pesuainetta voi itse asiassa tehdä pyykistä likaisempaa ja aiheuttaa allergisia reaktioita herkälle iholle. Koska pesuaine liukenee veteen pesukoneen rummussa, pesuaineen määrä riippuu koneen rummun koosta. Noudata pesuainepakkauksen annosteluohjetta.
Valitse hellävarainen pesuaine
Hellävaraisen ja hajusteettoman pesuaineen valinnalla on useita etuja. Haitalliset aineet vaikuttavat ympäristön lisäksi haitallisesti myös terveyteen. Hajusteita sisältävä pesuaine voi myös aiheuttaa allergisia reaktioita. Muista, että nestemäinen pesuaine jättää vähemmän jäämiä. Lue pakkauksen teksti ja tarkista, onko tuotteella ympäristömerkkejä, jotta löydät itsellesi sopivan tuotteen.
Vältä huuhteluaineen käyttöä
Pesuaineen tavoin huuhteluaine sisältää usein hajusteita, jotka voivat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa allergisia reaktioita. Huuhteluaine pehmentää, vähentää tiettyjen synteettisten materiaalien sähköisyyttä ja tekee pyykistä tuoksuvaa, mutta muutoin sillä ei ole kovin merkittävää tehtävää. Lisäksi huuhteluaine vahingoittaa tiettyjä materiaaleja, kuten Gore-Texia ja elastaania, ja huuhteluaineen liiallinen annostus voi tehdä tietyistä materiaaleista nyppyisiä. Siksi huuhteluaineen käyttöä kannattaa välttää, ja jos sitä haluaa käyttää, on hyvä valita hellävarainen, ympäristömerkitty tuote.
Pese täysiä koneellisia
Suunnittele pyykinpesu niin, että pesukone ei pyöri vain puoliksi täynnä, ellei vaatteen pesuohjeessa ohjeisteta niin. 30, 40 ja 60 asteessa pestävät vaatteet voidaan pestä yhdessä, kunhan lämpötilan ja pesuohjelman valinnassa noudatetaan herkimmän vaatteen pesuohjetta. Valitse kierrosluvultaan alhaisempi linkous, sillä se säästää energiaa ja vaatteita.
Älä käytä liian kuumaa pesulämpötilaa
Oikean pesulämpötilan käyttö on tärkeää, jotta vaatteet tulevat puhtaiksi ja kestävät pidempään kutistumatta, haalistumatta tai menettämättä muotoaan. Alhainen lämpötila vähentää energiankulutusta huomattavasti, eikä monia vaatteita tarvitse pestä yli 30 asteessa, alusvaatteita tai voimakkaasti likaantuneita tai tahriintuneita vaatteita lukuun ottamatta.
Käsinpesu
Vaatteiden peseminen käsin voi olla haastavaa. Monet tekevät sen virheen, että määrittävät veden lämpötilan kädellä. Ruumiinlämpö on tavallisesti 37 astetta, ja haalealta tuntuva vesi on siitä syystä aivan liian lämmintä. Käsinpesuohje tarkoittaa 29–30-asteista vettä, ja käsinpestävät vaatteet tulee siis pestä viileällä vedellä. Jos olet epävarma, voit käsinpesun sijaan pestä vaatteen villapesu- tai käsinpesuohjelmalla. Varmista kuitenkin, että pesulämpötila ei ole yli 30 astetta.
Rumpukuivaa vähemmän
Monilla materiaaleilla on taipumusta muuttaa muotoaan tai kutistua korkeassa lämpötilassa, eikä niitä tästä syystä tule rumpukuivata. Muista kuivattaa villa- ja polyesterivaatteet tasokuivauksella, sillä ne voivat muuttaa muotoaan. Monet muut materiaalit säilyvät parhaiten, kun ne ripustetaan kuivumaan, jotta ne eivät kutistu, kuten puuvilla, pellava ja viskoosi.
ERI MATERIAALIEN PESEMINEN
VILLA
Villa on luonnonkuitu, joka sisältää luonnollista rasvaa eli lanoliinia, joka tekee villasta tietyllä tapaa itsepuhdistuvan. Villakuidut ovat kiharia ja niitä peittävät pienet suomut, jotka tarttuvat toisiinsa märkinä. Tästä syystä käsittelemättömät villatuotteet voivat kutistua tai huopua, jos ne pestään liian korkeassa lämpötilassa.
Villalla on hyvä eristyskyky, mistä syystä materiaalia arvostetaan kylminä päivinä muun muassa neuleissa, paidoissa ja housuissa.
Villavaatteiden peseminen
Villavaatteet tulee pestä mahdollisimman harvoin ja sen sijaan tuulettaa käyttökertojen välillä. Villavaatteet on parasta pestä käsin 29–30-asteisessa vedessä, mieluiten liian viileällä kuin lämpimällä vedellä. Anna vaatteen liota noin 20 minuutin ajan miedossa villan pesuun sopivassa pesuaineliuoksessa. Älä puristele, hankaa tai kierrä vaatetta, jotta se ei menetä alkuperäistä muotoaan. Vaihda vesi uuteen, jos se vaikuttaa likaiselta. Huuhtele vaate huolellisesti puhtaalla vedellä. Jos villavaate on karkeaa neuletta tai painava, tai jos olet epävarma käsinpesusta, voit pestä vaatteen villapesuohjelmalla tai viedä sen kemialliseen pesuun.
Villavaatteella on taipumus menettää alkuperäinen muotonsa ja venyä tai kutistua. Älä siis koskaan ripusta villavaatetta kuivumaan tai rumpukuivaa sitä, vaan laita se kuivumaan tasona, mieluiten pyyhkeen päälle. Jotkut villavaatteet ovat herkempiä vaaterullakäsittelylle, sillä kuidut voivat tarttua tarrapintaan, jolloin lyhyet kuidut nousevat esiin ja vaate voi nyppyyntyä.
PUUVILLA
Puuvilla on kasviperäinen kuitu, jota saadaan puuvillakasvin siementen ympärillä olevasta suojaavasta kuitukuoresta. Puuvillalaatuja on useita erilaisia. Niistä tunnetuimpia ja hienoimpia ovat Egyptin puuvilla, Pima-puuvilla ja Sea Island -puuvilla. Näissä puuvillalaaduissa on pitkät kuidut, joista valmistetut kankaat kestävät hyvin kulutusta ja tuntuvat miellyttäviltä.
Puuvilla tunnetaan kulutuksenkestostaan ja hyvästä kosteuden imukyvystään, mikä tekee materiaalista viilentävän ja suositun kevät- ja kesävaatteissa, kuten T-paidoissa, paidoissa ja puseroissa. Kuitujen ominaisuuksista johtuen käsittelemättömät puuvillavaatteet rypistyvät helposti ja voivat kutistua pesussa.
Puuvillavaatteiden peseminen
Puuvilla kestää kuitujen laadusta johtuen suhteellisen hyvin pesua ja korkeampia lämpötiloja. Puuvillavaatteiden pesulämpötilaksi riittää kuitenkin usein 30–40 asetta, jotta vaate ei kutistu. Älä myöskään rumpukuivaa puuvillavaatteita, jos haluat niiden pysyvän muodossaan. Ravista sen sijaan kosteita vaatteita kevyesti ja ripusta ne kuivumaan. Muista ripustaa vastapestyt paidat henkariin ylin nappi kiinni, niin ne kuivuvat kauniimmin.
PELLAVA
Pellava on luonnonkuitu, jota saadaan pellavakasvista. Puuvillan tavoin pellava imee hyvin kosteutta, rypistyy helposti ja tuntuu viileältä ihoa vasten, joten sitä käytetään usein klassisissa kesävaatteissa, kuten housuissa, paidoissa ja pikkutakeissa.
Pellavavaatteiden peseminen
Korkeassa pesulämpötilassa pellavavaatteet voivat kutistua ja haalistua. Lämmön vaikutuksesta pellavakuitujen luonnollisesti sisältämä liima-aine, pektiini, liukenee ja vaate menettää hohtonsa. Älä tästä syystä pese pellavavaatteita yli 40 asteessa ja täytä kone puoliksi täyteen. Valitse lyhyt hienopesuohjelma ja vältä linkousta. Muista myös pestä pellavavaatteet samanväristen kanssa, sillä ne voivat päästää väriä märkinä. Älä käytä rumpukuivausta, vaan ravista vaatteet ja ripusta ne sileänä kuivumaan. Näin vaatteita ei välttämättä tarvitse silittää, mutta tarvittaessa silitä ne miedolla lämpötilalla käyttämällä höyryä.
SILKKI
Silkki on luonnonmateriaali, joka on peräisin silkkiperhosen toukkien koteloitumista varten kehräämistä langoista. Silkkiä käytetään usein herkissä vaatteissa, kuten alusvaatteissa, pyjamissa ja asusteissa, joihin halutaan kiiltoa ja pehmeyttä. Silkki sisältää villan tavoin luonnollista rasvaa ja sitä tulee käsitellä yhtä varovasti.
Silkkivaatteiden peseminen
Silkkivaatteet tulee pestä mahdollisimman harvoin. Ripusta ne mieluummin tuulettumaan käyttökertojen välillä. Jos haluat pestä silkkivaatteen eikä pesuohjeessa mainita kemiallista pesua, se on suositeltavaa pestä käsin 30–40 asteessa. Jos käytät pesukoneen hienopesuohjelmaa, muista valita alhainen pesulämpötila, käytä pesupussia ja pese vaate erikseen tai samanväristen kanssa, sillä se voi päästää väriä kuivana tai märkänä. Käytä entsyymitöntä, nestemäistä pesuainetta. Koska ohut silkkimateriaali voi rypistyä, ripusta vaate kuivumaan henkarille. Silkkivaatteet silitetään tavallisesti miedolla lämmöllä mieluiten käyttämällä höyryä. Tutustu kuitenkin vaatteen hoito-ohjeisiin.
POLYESTERI
Polyesteri on helppohoitoinen synteettinen materiaali, jota käytetään usein urheiluvaatteissa ja teknisissä vaatteissa. Polyesterikuidut ovat pitkiä, mikä tekee vaatteesta kulutusta kestävän, se pysyy muodossaan eikä kutistu tai rypisty paljon. Polyesterivaatteet kuitenkin sähköistyvät helposti sekä keräävät pölyä ja hajuja, joten ne tulee pestä suhteellisen usein. Vaatteet ovat kuitenkin helppohoitoisia ja kuivuvat nopeasti, sillä kuidut eivät ime kosteutta.
Polyesterivaatteiden peseminen
Polyesterivaatteiden käyttöikä pitenee, kun ne pestään kylmässä, 30-asteisessa vedessä. Koska vaatteet tulee pestä suhteellisen usein, materiaali säästyy, jos peset niitä välillä koneella ja välillä käsin. Muista, että polyesterikuidut on valmistettu muovista, joten ne sulavat korkeissa lämpötiloissa. Vaatteiden rumpukuivausta ja silittämistä kannattaa siis välttää. Valitse pesuaine, joka poistaa hajuja alhaisissa pesulämpötiloissa, sekä vaatteille sopiva huuhteluaine. Vältä tavallisten huuhteluaineiden käyttöä, sillä ne kuluttavat kuituja ja lyhentävät tiettyjen synteettisten kuitujen käyttöikää.
POLYAMIDI
Polyamidi eli nailon on polyesterin tavoin synteettinen materiaali, jota käytetään usein puuvillasekoitteissa sen kulutuksenkeston takia. Polyamidi ei ime paljon kosteutta, kuten ei polyesterikään, joten se kuivuu nopeasti ja kutistuu ja rypistyy harvoin tai ei koskaan. Polyamidivaatteet imevät kuitenkin pölyä ja hajuja, joten niitä tarvitsee pestä suhteellisen usein.
Polyamidivaatteiden peseminen
Pese polyamidivaatteet polyesterivaatteiden tavoin kylmässä, 30–40-asteisessa vedessä. Koska vaatteita täytyy pestä suhteellisen usein, säästät materiaalia pesemällä ne vuorotellen koneessa ja käsin. Vältä korkeaa pesulämpötilaa ja huuhteluaineen käyttöä, ja valitse sopiva pesuaine.
ELASTAANI
Elastaani, josta käytetään myös nimityksiä lycra ja spandex, on synteettinen, taipuisa ja joustava kuitu. Sitä käytetään usein yhdessä muiden materiaalien, kuten puuvillan kanssa joustavissa kankaissa, kuten farkkukankaassa.
Elastaania sisältävien vaatteiden peseminen
Elastaania sisältävät vaatteet tulee pestä kylmässä lämpötilassa, 30-asteisessa vedessä. Älä käytä huuhteluainetta, sillä se voi heikentää kuitujen joustavuutta. Elastaani on lämpöherkkä kuitu, joka ei kestä korkeita lämpötiloja. Älä siis rumpukuivaa vaatteita, vaan ripusta ne kuivumaan. Käytä samasta syystä silitettäessä kostutettua puuvillakangasta silitysraudan ja vaatteen välissä.
VISKOOSI
Viskoosi, jota kutsuttiin aikaisemmin nimellä rayon, on selluloosasta valmistettu uusiokuitu. Sillä on samoja ominaisuuksia kuin puuvillalla, eli se imee helposti kosteutta ja tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Käsittelemättömät viskoosivaatteet rypistyvät helposti ja voivat kutistua pesussa.
Viskoosivaatteiden peseminen
Koska viskoosi voi kutistua pesussa, pese viskoosivaatteet varovasti. Viskoosin kestävyys heikkenee märkänä, joten voimakas pesu ja linkous sekä kuivatus ripustettuna voivat pilata vaatteen. Pese viskoosivaatteet sen sijaan käsin tai hienopesuohjelmalla 30–40 asteessa, käytä lyhyttä linkousta ja tasokuivaa vaatteet.