Pehmeää, kevyttä ja ilmavaa. Puuvilla on materiaalia, jota käytetään monissa arkivaatteissa, kuten t-paidoissa, kauluspaidoissa ja farkuissa. Uskallamme väittää, että päälläsi on päivittäin vähintään yksi puuvillasta valmistettu vaate. Mitä tiedät oikeastaan puuvillasta?
Teksti: Mimmi Ljungblad
Kuva: Evelina Lind
Julkaistu
16.2.2021
5 tärkeää asiaa:
- Puuvilla on kasvikuitu, joka koostuu selluloosasta
- Yhden puuvillakuidun pituus voi vaihdella 12 ja 60 mm välillä puuvillalajista riippuen
- Puuvillaa käytetään runsaasti kangasmateriaalina, sillä se on kestävää ja siinä on hyvä kosteuden imukyky
- Puuvillavaatteet voivat kutistua 10-15 %, joten ne on hyvä venyttää ja ripustaa kuivumaan pesun jälkeen
- Puuvilla on kastelua vaativa ja luonnonvaroja kuluttava viljelykasvi. Sen vuoksi kannattaa panostaa ekologisesti viljeltyyn sekä ympäristömerkittyyn ja sertifioituun puuvillaan
Yleistä puuvillasta
Puuvilla on yleisin kasvikuitu maailmassa ja sen osuus koko kuiduntuotannosta on noin 36 %. Kuulutko sinäkin heihin, jotka arvostavat laatua, ja haluavat tietää, millaisista materiaaleista heidän vaatteensa ovat valmistettu? Siinä tapauksessa sinun kannattaa ehdottomasti jatkaa lukemista, sillä tänään syvennymme puuvillan maailmaan.
Puuvilla on hyödyllinen, mutta kiistanalainen materiaali. Haluamme tavalliseen tapaan kertoa asioista mahdollisimman läpinäkyvästi ja tiedottavasti, joten sen vuoksi kerromme sekä materiaalin hyvistä että huonoista puolista.
Mistä syystä puuvilla sitten on luonnonkuiduista se kaikista käytetyin? Tähän kysymykseen on lähdettävä etsimään vastausta puuvillan ominaisuuksista. Villan tavoin puuvilla luokitellaan muun muassa sen kypsyysasteen, kuitujen pituuden, vahvuuden, puhtauden ja värin perusteella. Puuvillakuitujen pituus voi vaihdella 12 ja 60 mm välillä riippuen pääosin puuvillalajikkeesta. Kaikista pisimmät kuidut ovat lajikkeessa nimeltä Gossypium Barbadense. Olet ehkä kuullut puhuttavan muista tähän lajikkeeseen liitetyistä nimikkeistä, kuten Sea Island, Pima tai egyptiläinen puuvilla?
Kuitupituus määrittää langan kestävyyden; Mitä pidemmät kuidut sitä vahvempaa, pehmeämpää ja sileämpää lankaa niistä saadaan. Sen lisäksi, että puuvilla on kestävää etenkin kosteana, on sillä myös hyvä kosteuden imukyky. Tästä johtuen puuvillavaatteet voivat tuntua viileiltä, mutta samalla myös painavammilta sinun hikoillessasi tai kastuessasi, joten puuvillakangas ei ole optimaalinen materiaali urheiluvaatteisiin.
Kuinka kuidusta saadaan puuvillavaatteita?
Puuvilla on kasvikuitu. Kaikki kasvikuidut koostuvat selluloosasta, joka syntyy luonnossa fotosynteesin avulla. Viljelykasvina puuvillan alkuperän voidaan laskea olevan ainakin noin 7000 vuotta sitten.
Puuvilla kuuluu siemenkuituihin ja puuvillakuidut ovat siis siemenkarvoja. Puuvillan siemenet saadaan puuvillapensaista, jotka kasvavat parhaiten päiväntasaajan ympäristössä. Jotta puuvillakuidut voidaan kerätä, on niiden pitänyt kasvaa 6-7 kuukautta saaden vähintään 12 tuntia aurinkoa per päivä, eivätkä ne ole saaneet altistua pakkasille. Kuitujen ollessa kypsiä ne poimitaan käsin tai koneen avulla. Poiminnan jälkeen puuvilla kuivataan ja puhdistetaan sekä kuidut erotetaan siemenistä koneellisesti.
Ennen kuin puuvillakuidusta on saatu valmis puuvillavaate voi se käydä läpi seuraavia vaiheita: karstaus, kehruu, kudonta tai neulonta, valkaisu, pesu, merserointi ja värjäys. Merseroinnilla tarkoitetaan puuvillan käsittelemistä lipeäliuoksilla niin, että se lujittuu ja saa silkinpehmeän kiillon. Tämä käsittely parantaa myös kankaan pesunkestävyyttä ja värjäytyvyyttä.
Kastelua vaativa ja luonnonvaroja kuluttava viljelykasvi
Perinteisellä tavalla viljeltyä puuvillaa kyseenalaistetaan usein sen ympäristökuormituksen vuoksi, sillä siihen käytetään runsaasti torjunta-aineita ja kemikaaleja sekä kastelua tarvitaan niin viljelyssä kuin kankaan valmistuksessa. Tätä tosiasiaa ei ole kiistäminen. Puuvilla on kastelua vaativa viljelykasvi, joka on lisäksi hyvin altis tuholaisille ja roudalle. Puuvillan viljelymaalle on sen vuoksi tärkeää, että siellä on oikeanlainen ilmasto ja luonnollinen sademäärä on optimaalinen.
Viime vuosina yhä useammat puuvillavaatteet on valmistettu ekologisesti viljellystä puuvillasta. Orgaaninen puuvilla viljellään ilman kemikaalisia torjunta-aineita ja keinotekoisia lannoitteita. Monet tuottajat hankkivat tämän lisäksi vielä ympäristömerkkejä ja sertifikaatteja, jotka asettavat vieläkin kovemmat vaatimukset viljelylle, kemikaalien käytölle, ilman ja veden saastuttamiselle, työolosuhteille sekä suosituksia myös vedenkäyttöön. Orgaanisesta puuvillasta ja ympäristömerkeistä haluamme kuitenkin kirjoittaa aivan oman juttunsa, sillä siitä riittää sanottavaa.
Miettimisen arvoista!
Kuluttajalle tärkeintä on ostaa tuotteita harkitusti ja pitkäikäisesti sekä ehdottomasti myös pitää huolta omista vaatteistaan. Tiesitkö, että pidentämällä vaatteiden käyttöikää kolminkertaiseksi, vähennät ympäristövaikutuksia noin 68 %? Tämän ajatuksen pohjalta lakanan tuulettaminen useammin ja pesukertojen harventaminen tai kauluspaidan suoristaminen pesun jälkeen ja ripustaminen henkariin kuivumaan eivät tunnu lainkaan niin hankalilta.
Pohjimmiltaan puuvillakuidut ovat biohajoavia, mutta tämä pitää harvoin enää paikkaansa, koska kangasta on värjätty sekä esi- ja jälkikäsitelty niin paljon. Sen vuoksi suosittelemme kierrättämään vanhat puuvillavaatteet myymällä tai lahjoittamalla ne eteenpäin.
Puuvilla on hyvin helppohoitoinen materiaali, joka kestää suhteellisen korkeita lämpötiloja. Käsittelemätön puuvilla voi kuitenkin kutistua 10-15 %, joten tämä kannattaa pitää mielessä uusia vaatteita ostaessa ettei tule ostaneeksi liian pientä.
Pidä huolta puuvillavaatteistasi
Voit lukea vinkkejä ja neuvoja puuvillavaatteiden huoltoon ja pesuun
vaatteiden hoito-oppaastamme.