Teksti: Jon carrington
Kuvat: olof händén
Kun vesi näyttää likaiselta, vaihda se puhtaaseen. Toista prosessi kunnes vesi ei enää likaannu.
Villavaatteet ovat pääasiassa itsepuhdistuvia ja melko hyvin likaa hylkiviä. Tästä johtuen niitä ei tarvitse pestä kovin usein, vaan tavallisimmin tuuletus riittää. Miksi näin? Asian selittämiseksi on tutkittava villakuituja mikroskooppisella kuitutasolla. Muista materiaaleista eroten villakuiduissa on suomumainen rakenne, jonka vuoksi kuidut tarttuvat helposti yhteen ja lika siirtyy helpommin vaatteen pinnalle.
Kuitujen pinnassa on lanoliinikerros, joka on luonnollisesti lampaan tuottamaa rasvaa, joka puolestaan tekee vaatteesta kosteutta ja likaa hylkivän.
Nippelitietoa
Lanoliinia käytetään muun muassa D-vitamiinia sisältävissä lisäravinteissa ja pehmentävien kosteusvoiteiden ainesosana.
Villakuitujen ollessa lanoliinin peittämiä ei villavaatteita kannata pestä rasvaa irrottavilla pesuaineilla, sillä se voi tuhota vaatteen luontaiset itsepuhdistuvat ominaisuudet. Suosittelemme sen sijaan käyttämään juuri villalle tarkoitettua pesuainetta.
Monet välttelevät käsinpesua, sillä se nähdään usein vaivalloisena tehtävänä. Se on kuitenkin aina varmin tapa pestä villavaatteita. Hellävaraiset pyykkikoneen villanpesuohjelmat matalilla lämpötiloilla voivat sopia villavaatteiden pesuun, mutta niiden kohdalla on aina olemassa riski, että vaate nukkaantuu ja kutistuu helpommin konepesussa. Pesukone kuluttaa vaate mekaanisemmin ja sen vuoksi kuidut voivat tarttua yhteen ja nukkaantua. Suosittelemme sen vuoksi aina ensikädessä valitsemaan käsinpesun villavaatteille, joista haluat pitää hyvää huolta.
Neulottu villavaatteet tulisi aina säilyttää viikattuna, sillä neulotut vaatteet venyvät helposti ja voivat menettää muotonsa roikkuessaan henkarissa. Pikkutakit, housut ja puvut kannattaa säilyttää henkarissa, sillä niiden kangas on kudottua ja se kestää ripustamisen ilman muodon muokkautumista.
Välttääksesi tuholaisten kuten koiden tai turkislaulajien hyökkäyksen voit laittaa pussin kuivattua laventelia tai palan setripuuta vaatekaappiisi, sillä tuholaiset eivät pidä niiden tuoksusta. Jos et aio käyttää vaatetta pitkään aikaan, kannattaa se säilyttää suljetussa muovipussissa tai laatikossa, jotta vältät tuholaishyökkäyksen. Jos kuitenkin löydät tuholaisia vaatteista, kannattaa vaate laittaa pakastimeen varmistaaksesi, että ne kuolevat ja eivät pääse tuhoamaan vaatettasi enemmän.
guide Jon Carrington oppaat Care with Carl villa neule _cg_stickade tröjor _cg_polotröjor _cg_stickade pikéer
Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin löytyvät täältä.
Pyrimme vastaamaan kaikkiin viesteihin arkisin 24 tunnin sisällä.