Jos sinun tarvitsee päivittäin vaihtaa omat vaatteesi työvaatteisiin, kun saavut työpaikalle, vaikuttaa se väistämättä omaan arkityyliisi. Haluamme jakaa nyt muutamia vinkkejä, joiden avulla voit pitää kiinni tyylikkyydestä arjessa.
Teksti: Mikael Vallin
KUVITTAJA: JACOB BRINK LAURSEN
Julkaistu
16.6.2020
Jos päivittäin pukeudut kotona tyylikkäisiin vaatteisiin, jotka hetken kuluttua joudut vaihtamaan vähemmän tyylikkäisiin työvaatteisiin, vaikuttaa tämä helposti omaan intoosi pukeutumista kohtaan arkena. Jatkuva vaatteiden vaihto johtaa usein joko tietoisesti tai tiedostamatta siihen, että päälleen valitsee mahdollisimman helppoja ja käytännöllisiä vaatteita. Tein itse tämän huomion, kun työskentelin ennen yliopisto-opintojani Volvon autotehtaalla asentajana pian sen jälkeen, kun lopetin armeijan palveluksen 90-luvun puolivälissä.
Olin jo silloin hyvin kiinnostunut vaatteista ja pukeutumisesta ja kauluspaidat kuuluvat keskeisenä osana arkityyliini. Kun olin muutaman viikon ajan napittanut paitojani, joita sen ajan muodin mukaan käytettiin jopa kahta päällekkäin, kyllästyin nappien availuun ja sulkemiseen. Tyylini siirtyi asteittain kohti helppoja vaatteita, jotka pystyin vain vetämään pään yli, kun vaihdoin ne työvaatteisiin työpaikan pukuhuoneessa. Tämän lisäksi pyöräilin töihin, joten kätevien ja säänkestävien vaatteiden tarve oli suuri senkin vuoksi.
Huomasin kuitenkin nopeasti, että olin rajoittanut käyttämieni vaatteiden määrän todella minimiin ja käytin kyllästymiseen asti samoja vaatteita. Kuulostaako tämä tutulta?
Tee aktiivinen päätös pukeutumisen suhteen
Ratkaisin ongelman sillä, että tein aktiivisen päätöksen pitää tyylistäni kiinni ja etsiä itselleni vaatteita, jotka olisivat käytännöllisiä, mutta samalla ajattoman tyylikkäitä. Toinen päätökseni koski sitä, että aloin käyttää vaatteita, joista pidin todella paljon. Tällä tavoin oikein odotin sitä, että sain laittaa jonkin tietyn vaatteen taas päälleni. Kun tililleni kertyi pikkuhiljaa rahaa, aloin tehdä vähemmän ja harkitumpia vaateostoksia, joihin laitoin kuitenkin aiempaa enemmän rahaa.
Anna kätevyyden ja tyylikkyyden kulkea käsi kädessä
Päätin hankkia itselleni rannekellon, josta olin jo pitkään haaveillut, sekä kengät, jotka oli helppo laittaa jalkaan, ja jotka sopivat muiden vaatekaappini vaatteiden kanssa. Panostin takkeihin, jotka olivat rennon tyylikkäitä ja sopivat yhteen farkkujen ja chinojen kanssa. Housuvalintani osuivat juuri näihin edellä mainittuihin. Oxford-paidat ja farkkupaidat eivät juurikaan rypisty ja niitä voi käyttää monien erilaisten housujen kanssa. Kylmemmillä ilmoilla puin neuleen kauluspaitani päälle lämmittäväksi kerrokseksi. Niihin aikoihin aloin myös suuremmissa määrin kiinnittämään huomiota päällystakkeihin antaen niiden olla selkeä osa tyyliäni niin värien kuin kankaiden suhteen. Samaan aikaan monet työkavereistani käyttivät talviaikaan laskettelutakkia ainoana talvitakkinaan.
Aloin myös käyttää kenkiä, jotka oli helppo laittaa jalkaan, ja joita ei tarvinnut solmia. En kuitenkaan pelkästään kulkenut tennareissa. Asujeni tyylikkyyttä lisätäkseni valitsin aina vyöni värin kenkien värin mukaan. Tuolloin en vielä ajatellut kokoavani toimivaa perusvaatevarastoa, mutta tein sen huomaamattani, sillä täytin vaatekaappini monipuolisilla vaatteilla, jotka sopivat loistavasti yhteen monien muiden vaatteiden kanssa.
Kun työtilanteesi ei anna sinulle syytä tai mahdollisuutta pukeutua tyylikkäästi, on sinun luotava itsellesi tilanteita, jolloin voit tehdä sen. Pukeudu siis hienosti ja tyylikkäästi vapaa-ajallasi ja viikonloppuina. Käytä vaatteita, joista pidät, ja joissa viihdyt. Et tarvitse mitään muuta syytä pukeutua hienostuneesti. Tärkeintä toimivan tyylin luomisessa on panostaa vaatteisiin, joista todella pidät, sillä vain siinä tapauksessa haluat käyttää niitä usein. Esittelen lopuksi muutamia arkityyliin sopivia rennon tyylikkäitä vaatteita, jotka ovat samalla hyvin käytännöllisiä.