Kello on tärkeä instrumentti ja ajaton tyylin nostattaja monissa ammateissa ja urheilulajeissa. Annamme muutaman esimerkin klassisista kelloista ja ikonisista kilpa-autoilijoista, jotka niitä käyttävät.
Teksti: Mikael Vallin
Kuvat: Getty Images & Sotheby's & HODINKEE
Julkaistu
14.8.2021
Oli aika, jolloin mekaaninen kello oli erittäin suosittu ja paljon käytetty työkalu ajan ja suorituskyvyn mittaamiseen urheilulajeissa, johon liittyi nopeutta ja liikettä. Näin on tietysti nykyäänkin, mutta se tehdään digitaalisesti ja näin ajanmittaus on muuttunut tarkemmaksi, kun voittomarginaalit mitataan sadasosissa. 1960-, 70- ja 80-luvulla rannekello oli työkalu, mutta siitä alkoi muodostua enemmän myös tyyli- ja statussymboli. Vaikka monet kilpatallit tekivät yhteistyötä kellovalmistajien kanssa, kuljettajat eivät olleet samalla tavalla kellovalmistajien ”lähettiläitä”, joiden kelloja he käyttivät. Rannekelloa käytettiin sekä työkaluna että myös henkilökohtaisen tyylin nostattajana. Alla luettelemme muutaman klassisen kilpa-autoilijan ja heidän suosikkikellonsa.
Ronnie Peterson - Heuer Carrera 1158
Ronnie Peterson Monacos Grand Prix:ssä, Monacossa 1973. Kuva: Getty Images.
Ruotsalainen F1-kuljettaja Ronnie Peterson oli maan ensimmäinen ja suurin kansainvälinen tähti F1 maailmassa. Hän ajoi suurimman osan urastaan
JPS Lotus –tallissa, yleisesti tunnettuna nimellä ”
The Super Swede” ajamisestaan ja nopeudestaan. Peterson sai kultaisen Heuer Carreran voitettuaan
The Jo Siffert Pris Rogue et Blanc Awardin vuonna 1972 ja kellon luovutti Jack Heuer henkilökohtaisesti. Sanotaan, että Peterson tykkäsi kellosta niin paljon, että hän osti yhdessä veljensä kanssa samanlaisen kellon isälleen hänen 60-vuotis päivänään.
Vuonna 1978 Ronnie Peterson kuoli traagisesti onnettomuudessa Italian
Grand Prixissä. Hänen
Heuer Carrera huutokaupattiin vuonna 2016 Sotheby’s:in toimesta ja myytiin hintaan $230 000. Rahat menivät
The Ronnie Peterson Foundationille. Vuonna 2017 Tag Heuer julkaisi rajoitetun vain 40 kappaleen version klassisesta
Carrerasta, jota Peterson käytti, kunnianosoituksena kilpa-ajajalle.
Ronnie Petersonin Heuer Carrera 1158 kultaisena, n. vuodelta 1972. Kuva: Sotheby's.
Jo Siffert - Heuer Autavia 1163T
Jo Siffert tutkii mallia Lotus Ford F1-autoista, kädessään Heuer Autavia 1163T vuonna 1969. Kuva: Getty Images.
Jo Siffert ei ole nykypäivänä ehkä tunnetuimpia nimiä kelloasiantuntioiden tai kilpa-ajajien keskuudessa. Tämä sveitsiläinen ajaja edustaa sekä rentoa tyyliä että menestyksiä Formula 1:ssä.
”Seppi”, kuten hän oli tuttavallisemmin tunnettu Sveitsissä, tuli muun muassa ensimmäiseksi viralliseksi rannekellojen lähettilääksi, jonka rekrytoi henkilökohtaisesti Jack Heuer, joka maksoi CH25000 vuosittain, jotta Siffert käyttäisi Heuerin logoa ajopuvussaan.
Heuer Autavia 1163T, tai "Jo Siffert" kuten sitä myöhemmin alettiin kutsua kellopiireissä. Kuva: Sotheby's.
Jo Siffert (vasemmalla) ja Pedro Rodriguez (oikealla) 1000 km of Monza kilpailussa Autodromo Nazionale Monzassa, Italiassa 1970. Pedro Rodriguezilla on ranteessaan Rolex Cosmograph Daytona 6263 kultaisena. Kuva: Getty Images.
Siffert valmensi Steve McQueeniä ennen hänen roolia klassisessa suurelokuvassa
Le Mans vuodelta 1971, joka kertoo samanimisestä ajokilpailusta. Tämä on myös syy siihen, miksi McQueen käytti Heuerin
Monacoa elokuvassa. Siffert valitettavasti kuoli
Brands Hatch kilpailussa Kentissä, Englannissa vuonna 1971. Onnettomuus sai alkunsa törmäyksessä Ronnie Petersonin kanssa kilpailussa aiemmin, jolloin hänen autonsa vahingoittui. Siffert selvisi törmäyksestä, mutta kuoli palavassa autossa, kun kolme sammutinta eivät toimineet. Tämä tragedia johti uusiin turvallisuusrutiineihin ajokilpailumaailmassa.
Mario Andretti - Heuer Autavia 3646
Mario Andretti valmistautuu kilpailemaan USAC Championship Trail Indianapolis Raceway Park 200 kilpailussa vuonna 1968, ranteessaan Heuer Autavia 3646.
Kuva: Getty Images.
Amerikkalainen kuski Mario Andretti on yksi moottoriurheilumaailman ehkä ylivoimaisesti monipuolisimmista kuljettajista, jolla on suuria voittoja sekä Indy500:ssa että Formula1:ssä. Hänen kellokokoelmansa on vuosien saatossa pitänyt sisällään monia Heuer-malleja, kuten
Autavia, Carrera sekä Rolexin
Cosmograph Daytona, Orfina Porsche Design ja Hamiltonin
Electric, minkä Andretti sai kotikaupungistaan Nazarethista Pennsylvaniassa arvostuksen osoituksena hänen saavutuksistaan moottoriurheilussa. Andrettin Heuer Autavia 3646 "
Motor Age" on saanut nimen ”
The Andretti” kelloharrastajien keskuudessa, koska hänet on nähty usein kyseinen kello kädessään. Anna myös sinun kellosi tulla hallitsevaksi osaksi persoonallisuuttasi.
Heuer Autavia 3646 Motor Age-kellotaululla, joka myönnettiin Mario Andrettille, kun hän saavutti nopeimman karsinnan 1966-vuoden Indianapolis 500 aikana.
Kuva: HODINKEE.