Teksti: Joakim rönnqvist
Kuvat: Care of Carl
Speedmaster lanseerattiin vuonna 1957 osana Omegan myyttiä "Master-trilogy" Seamaster 300:n ja Railmasterin kanssa. Mallin tärkein innovaatio oli kellonkehä, joka sisälsi takymetriasteikon, mikä on nykyään lähes itsestäänselvyys. Aiemmin se sijoitettiin kellotaulun lasin alle.
Tarina siitä, miksi Speedmaster ylipäätään kehitettiin, on kiehtova. Kun moottoriurheilu yleistyi 1900-luvun puolivälissä, luksuskellojen valmistajat seurasivat trendiä. Yhtäkkiä lähes jokaisella tunnetulla luksuskellomerkillä oli valikoimassaan vähintään yksi moottoriurheilukronografi - eikä Omega ollut poikkeus. Toisin sanoen Speedmasteria ei alun perin suunniteltu avaruusmatkailua varten, vaan pikemminkin moottoriurheilua varten.
Alkuvuosina Omega Speedmasteria myytiin vaatimattomia määriä. Speedmaster koki vasta reilut 10 vuotta myöhemmin suuren läpimurtonsa voittaessaan kilpailun virallisena kellona kuumatkalle.
Läs mer: Kaikki, mitä haluat tietää Omegasta
Vuosi sen jälkeen kun Apollo-ohjelma oli käynnisttetty alkoi NASA etsiä luotettavaa rannekelloa, joka toimisi avaruusohjelman virallisena kellona. Kymmenestä pyydetystä merkistä vain neljä vastasi: Omega, Longines, Rolex ja Hamilton. Hamilton kuitenkin hylättiin, koska se ei täyttänyt NASAn vaatimuksia. Jäljelle jääneet kellot, Rolex Daytona, Longines 242T ja Omega Speedmaster, testattiin tiukasti kuun olosuhteita simuloiden.
NASA ilmoitti maaliskuun 1. päivänä 1965 voittajaksi Omega Speedmasterin. Se oli myös kaikkia kolmea kelpuutettua kelloa käyttäneiden astronauttien yksimielinen suosikki, joten siitä tuli ensimmäinen ja ainoa kello, jonka NASA on "hyväksynyt miehitettyihin avaruuslentoihin".
Mielenkiintoinen anekdootti historiallisesta ensimmäisestä kuuhun laskeutumisesta ja Apollo 11 -lennosta on se, että Neil Armstrong jätti Omega-kellonsa laskeutumisalukseen varmuuskopioksi siltä varalta, että sitä tarvittaisiin apuvälineenä, jos jokin menisi pieleen. Buzz Aldrinin kellosta tuli siis kuuluisa "ensimmäinen kello kuussa". Kello, joka myöhemmin katosi salaperäisesti heidän laskeuduttuaan Maahan. Pöytäkirjan mukaan Buzz lähetti kellonsa Washingtonissa sijaitsevaan Smithsonian-museoon, kun hän palasi Maahan, mutta se katosi matkalla jäljettömiin. Tähän päivään mennessä kukaan ei tiedä, mitä tapahtui tai missä tämä kuuluisa kello on.
Speedmaster on edelleen Omegan lippulaivamalli, ja se on itse asiassa nykyaikainen versio markkinoiden edullisimmista ylellisyyskelloista. Kello on usein ensimmäinen valinta "varteenotettavana kellona" kasvavaan kokoelmaan.
Tämän päivän kello muistuttaa vahvasti Buzz Aldrinin käyttämää kelloa. Sen halkaisija on edelleen 42 mm ja kellotaulu on pitkälti muuttumaton, ja siinä on musta pohja ja valkoiset indeksit.
Nykyisen mallin lisäksi on monia jännittäviä vaihtoehtoja niille, jotka haluavat uppoutua Speedmasteriin ja tutustua näihin upeisiin kelloihin. Tässä on kolme referenssiä, jotka sopivat täydellisesti kaikille, jotka haluavat aloittaa oman kellokokoelmansa.
Omega Speedmaster Professional 311.30.42.30.01.005
Kello muistuttaa läheisesti alkuperäistä kuukelloa - erinomainen valinta niille, jotka haluavat kokeilla ja aloittaa oman kellokokoelmansa.
Omega Speedmaster ”First Omega in Space” 311.32.40.30.01.001
Tämä 39 mm:n versio on erinomainen kello niille, joille alkuperäinen 42 mm:n kello on liian suuri.
Omega Speedmaster ”Reduced” 3510.50.00
Kyseessä ei ole "oikea" kuukello, mutta tosiasia on, että malli on hyvin suosittu. Kelllossa on automaattikoneisto manuaalisen sijaan ja yleensä huomattavasti halvempi ostaa, vaikka se on esteettisesti isoveljensä kanssa samankaltainen.
Yhteenvetona voidaan todeta, että malli on edelleen ikoni. Olitpa sitten astronautti, kilpa-ajaja tai kelloharrastaja, Speedmaster on välttämätön osa useimpien keräilijöiden kokoelmissa.
Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin löytyvät täältä.
Pyrimme vastaamaan kaikkiin viesteihin arkisin 24 tunnin sisällä.