Kuvat: Gustaf Peterson
Teksti: Joakim Rönnqvist
Vaikka Rolexin perustaja Hans Wilsdorf rekisteröi Montres Tudor SA -tavaramerkin vuonna 1926, Tudor-kellot tulivat markkinoille Rolexin sisarmerkkinä vasta vuonna 1946.
Wilsdorf perusti Tudorin toiseksi merkiksi, koska hän halusi tarjota asiakkaille laadukkaita kelloja kohtuuhintaan kilpailematta suoraan Rolexin ja sen vahvan markkina-aseman kanssa. Tudor-kellot valmistettiin alun perin samanlaisilla kellonkuorilla, vetonupeilla ja laseilla kuin isoveljensä Rolex. Niiden erona oli, että kellot käyttivät ETA:n valmistamia kellomekanismeja, joita Tudor/Rolex muokkasi vastaamaan niiden korkeita laatustandardejaan.
Nykyään Tudor valmistaa omat kellokoneistonsa ja kellonkuorensa, mikä on selkeä osoitus sen jatkuvasta kehityksestä ja sitoutumisesta korkealaatuisten kellojen tarjoamiseen kohtuulliseen hintaan.
Nimi "Tudor" juontaa juurensa "Ruusujen sotaan", jossa Lancasterin (jota symboloi valkoinen ruusu) ja Yorkin (jota symboloi punainen ruusu) sukukunnat taistelivat Englannin valtaistuimesta. Nämä suvut yhdistyivät lopulta The House of Tudor ja yhdistivät symbolinsa ikoniseksi punavalkoiseksi ruusuksi.
Wilsdorf, joka oli lumoutunut Tudor-dynastiasta, päätti nimetä uuden merkkinsä Tudoriksi ja käytti kellojen kellotaulujen koristeluun oman version kuuluisasta ruususta. Myöhemmin Tudorin logossa ruusun tilalle vaihdettiin kilpi, joka on siitä lähtien ollut Tudor-kellojen tunnusmerkki. Ruusua käytetään kuitenkin edelleen kaiverruksena koneistossa ja joidenkin valittujen mallien vetonupeissa.
Tudor Black Bay
Black Bay on yksi Tudorin suosituimmista kellosarjoista, tunnettu muotoilustaan, joka pyrkii jäljittelemään vanhojen sukelluskellojen ilmettä. Näissä kelloissa on myös vedenpitävät kellonkuoret ja säädettävät vetonupit, joten ne sopivat erinomaisesti jokapäiväiseen käyttöön.
Black Bay -mallisto, joka lanseerattiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, on tullut tunnetuksi yhtenä Tudorin kattavimmista sarjoista. Yli tusinan verran eri variaatioita Black Bay tarjoaa jotain jokaisen makuun ja tarpeeseen.
Tudor ja heidän kronografinsa
Sukeltajakellojensa lisäksi Tudorilla on myös rikas historia kronografeista. Vuonna 1970 merkki esitteli ensimmäisen kronografinsa kolmella mallilla, halkaisijaltaan 39 mm ja kahdella alisekuntinäytöllä.
Näiden ensimmäisten kolmen mallin kellotauluja oli saatavilla kahdessa eri versiossa: harmaa ja musta. Niissä oli epätavalliset, maalatut viisikulmaiset hohtavat tuntiviisarit. Tämä antoi niille lempinimen "Homeplate" viitaten baseball-kentän kotipesään.
Vuonna 1977 kelloja päivitettiin entisestään erittäin halutulla "Big Block" -kronografilla, jonka voimanlähteenä on automaattikoneisto sekä edeltäjiään paksumpi kellonkuori.
Big Block -mallit ovat nykyään erittäin suosittuja keräilijöiden keskuudessa, ja niiden käytettyjen mallien arvo voi joissakin tapauksissa ylittää 10 000 eurojen rajan.
Nykyään Tudor valmistaa suurimman osan kelloistaan omassa tuotantolaitoksessaan, mikä tekee siitä yhden maailman johtavista kellovalmistajista. Monien keräilijöiden ja harrastajien mukaan Tudor on hinta-laatusuhteeltaan paras urheilukello, joka on laadultaan samaa luokkaa kuin isoveljensä Rolex, mutta murto-osalla hinnasta.
Vaikka Rolexin perintö on edelleen läsnä joissakin malleissa, Tudor on selvästi vakiinnuttanut asemansa omana vahvana merkkinä. David Beckhamin kaltaisten suurlähettiläiden ja uusien, yllättävien mallien jatkuvan virtauksen ansiosta on jännittävää seurata heidän jatkuvia menestyksiään tulevaisuudessa.
Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin löytyvät täältä.
Pyrimme vastaamaan kaikkiin viesteihin arkisin 24 tunnin sisällä.