Teksti: Joakim rönnqvist
Kuvat: Alamy
"Sammuta radio, ole kiltti! En halua kuunnella tuota ukko-rokkia!” ärähtää 7-vuotias tyttäreni autossa.
”Tämähän on Eric Clapton, legenda. Kuuntele nyt, yksi maailman parhaista kitaristeista kautta aikojen! Hän on voittanut useita Grammy-palkintoja, hänet on otettu Rock & Roll Hall of Fameen ja hänellä on useita megahittejä", yritän selittää.
Hän ei ollut kovin innostunut yrityksestäni pitää musiikillista historian oppituntia eikä erityisen kiinnostunut selityksestäni hänen vaikuttavasta kellokokoelmastaan. ”Tears in Heaven”... ”Layla” ja ”I Shot the Sheriff” eivät ehkä ole TikTokin suurimpia hittejä, eivätkä vanhat vintage-kellot ole nykyään koulunpihan siistein juttu. Ei, vaan siellä vallitsee viimeisin Taylor Swift -kappale yhdessä Apple Watchin kanssa ranteessa.
Mutta meille kellonörteille hän on todellinen inspiraation lähde. Erittäin harvinaisen Patek Philippe- ja Rolex-kellon sekä muutaman autotallissa olevan Ferrarin kanssa voidaan sanoa, että Clapton on keräilijäpiireissä todellinen G.O.A.T. (Greatest Of All Time).
Toisin kuin pukeutumisessaan, jossa hän ainakin 60- ja 70-luvuilla käytti usein räikeitä värikkäitä paitoja ja liivejä, hän puhuu harvoin vaikuttavasta kellokokoelmastaan. Muutamissa haastatteluissa hän mainitsee lyhyesti kiinnostuksensa kelloihin ja keräilyesineisiin, mutta yleisesti ottaen hän on suhteellisen salamyhkäinen harrastuksensa suhteen.
Tämä on jyrkässä ristiriidassa hänen kollegansa ja suojattinsa John Mayerin kanssa. Mayer, jolla on myös upea kokoelma kelloja, kitaroita ja muita keräilyesineitä, on huomattavasti avoimempi. Hän osallistuu pitkiin haastatteluihin kelloistaan ja on jopa sijoittanut maailman suurimpaan kellojulkaisuun Hodinkeen. Clapton puolestaan pitää intohimonsa mieluummin omana tietonaan, mikä on osaltaan lisännyt hänen mystisyyttään keräilijänä.
Kelloharrastajat rakastavat metsästystä aarteiden perässä, ja kun Clapton astuu lavalle ainutlaatuinen Patek Philippe tai harvinainen vintage-Rolex -kello ranteessaan, keräilypiireissä ympäri maailmaa alkaa kohu. Kellofoorumit kuhisevat spekulaatioita ja ihailua.
1980-luvulta lähtien hän omaksui rennomman ja hienostuneemman tyylin, jossa hän pukeutui usein yksinkertaisiin mutta tyylikkäisiin farkkuihin, t-paitoihin ja pikkutakkeihin. Tämä näkyy myös hänen kellokokoelmassaan, sillä monet hänen kuuluisimmista kelloistaan ovat muodollisempia.
Claptonin kellolaatikosta on vuosien varrella paljastunut useita pyhiä graalin maljoja. Hänellä on mieltymys Patek Philippe- ja Rolex -kelloihin, mutta vielä nykyäänkin on epävarmaa, mitä aarteita hänen kokoelmansa kätkee sisäänsä. Joistakin kelloista on nähty vain vilahdus, kun taas toisista on ainoastaan tehty oletus. Kaikki tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, että hänen persoonaansa ympäröivä mystiikka kasvaa jatkuvasti kellopiireissä.
Tiedämme, että hänen Patek Philippe -kokoelmassaan on useita ainutlaatuisia kappaleita, kuten Patek Philippe 2499, joka on yksi kahdesta tunnetusta platinasta valmistetusta kappaleesta. Toinen on Patek-museossa Genevessä, ja Claptonin kello myytiin yli 3,6 miljoonalla dollarilla Christie'sin huutokaupassa vuonna 2012.
Kolmen kellon valitseminen kokoelmasta ei ole helppoa. Olen valinnut joitakin kaikkein erikoisimpia ja harvinaisimpia kelloja vuosien varrelta. Asian voisi sanoa myös näin: Mahdollisuudet voittaa pääpotti lotossa tai löytää aarre sateenkaaren päästä ovat suuremmat kuin saada käsiinsä nämä kellot.
Yksi kokoelman ehdottomista suosikeista on Rolex Cosmograph ref. 6263, joka tunnetaan nimellä ”Oyster Albino”. Näitä kelloja on vain neljä tunnettua kappaletta. Harvinaista tässä kellossa on, että alataulujen sekuntiviisarit eivät ole mustia valkoisella tekstillä, vaan hopeanväriset, kuten kellotaulu. Juuri tämä ominaisuus on antanut kellolle lempinimen ”Albino”. Tämä kello myytiin huutokaupassa vuonna 2015 hyväntekeväisyyden tukemiseksi, ja se myytiin uskomattomaan 1,4 miljoonan dollarin hintaan.
Toinen suosikkini on valkokultainen Patek Philippe ref. 5970. Tämä tilattiin erityisesti Claptonin toimesta 2000-luvun puolivälissä ja toimitettiin vuonna 2006 osana neljän erilaisen ref. 5970:n sarjaa, joista jokainen oli valmistettu eri materiaaleista ja erivärisillä kellotauluilla. Ainoa muutos standardi kellotauluun on Breguet -numerot, mutta se riittää antamaan kellolle huomattavan erilaisen ulkonäön.
Eric Clapton on monin tavoin ikoni - kitaristina, lauluntekijänä ja ennen kaikkea keräilijänä. Hänen lapsuutensa isovanhempiensa luona Etelä-Englannissa, hänen poikansa traaginen menetys, joka oli inspiraationa yhdelle hänen suurimmista hiteistään, "Tears in Heaven", ja hänen uskomaton uransa, joka on täynnä palkintoja ja tunnustuksia, ovat muokanneet hänestä sen, kuka hän on tänään. Meille kelloharrastajille hän on kuolematon legenda sekä lavalla että keräilijäpiireissä.
Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin löytyvät täältä.
Pyrimme vastaamaan kaikkiin viesteihin arkisin 24 tunnin sisällä.