Nykyajan hektisessä elämäntyylissä rentoutuminen ei kuulu kaikille osaksi tavallista arkea. Etsiessämme vastausta kysymykseen, kuinka tulla tasapainoisemmaksi ihmiseksi, saimme ainutlaatuisen tilaisuuden tehdä yksityisvierailun Yasuragiin, japanilaiseen kylpylään Tukholman ulkopuolella.
Teksti: Sebastian Frank
Kuvat: Evelina Lind
Julkaistu
21.11.2020
Ajelemme aikaisin aamulla kohti yhtä Pohjoismaiden ainutlaatuisinta kylpylää ja toivomme saavamme vastauksen kysymykseen, joka on monien huulilla vuonna 2020; Kuinka tulla tasapainoisemmaksi tässä sekavassa maailmassa? Vastaus oli lähempänä kuin uskoimmekaan. Perille saavuttuamme sumu peittää männyt, jotka ympäröivät tätä 20 000 km2 suurta kylpylähotellin aluetta. Meidät vastaanottaa Kersti Olophsdotter, joka toimii Yasuragin tiedottajana ja seuraamme liittyy myös hotellin Commercial Director Kristofer Skoglund. Saamme heiltä yhteisen opastuskierroksen, jonka Kersti aloittaa kertomalla talon historiasta:
”Alkuun eli 70-luvun alussa tämä rakennus toimi Ruotsin keskusammattijärjestön LO:n koulutuspaikkana. Rakennuksessa oli pieni kylpyläosasto, mutta enimmäkseen täällä oli luokkahuoneita ja kokoustiloja. Tuolloin paikan tarkoituksena oli kouluttaminen ja tiedon jakaminen ja minusta se on mielenkiintoista, sillä teemme sitä eräällä tapaa myös nykyään.”Talon on piirtänyt japanilainen arkkitehti Yoji Kasajima ja hänen tarkoituksenaan oli, että rakennus sulautuisi sitä ympäröivään luontoon mahdollisimman sulavasti suuresta koostaan huolimatta. Taloa rakennettaessa ympäröivä luonto otettiin huomioon ja Kasajima sanoi henkilökohtaisesti hyvästi kaikille puille, jotka oli kaadettava rakennuksen tieltä.
”Hän halasi ja puhui jokaiselle puulle, joka kaadettiin. Japanissa uskotaan vahvasti siihen, että luonnossa kaikki on elävää ja kaikella on sielu ja tämä näkyy selkeästi heidän kulttuurissaan”, kertoo Kersti.
Kylpylä on vastikään remontoitu ja sen on suunnitellut ruotsalainen arkkitehti- ja suunnittelutoimisto DAP. Tilassa näkyvät selkeästi puhtaat linjat, avoimet tilat ja harmonian tunne. Meille selviää hetkessä, miksi paikkaa kutsutaan japanilaiseksi kylpyläksi, eikä vain kylpyläksi.
”Kaikki tapahtuu täällä vaiheittain ja meille puhtaus on kaikki kaikessa aivan kuin Japanissa. Kaikki vieraamme käyvät läpi puhdistautumisrituaalin ennen kuin he voivat nauttia kuumista lähteistämme. Rituaalin aikana puhdistaudutaan tietyllä tavalla aivan kuin olisi Onsenissa eli kuumien lähteiden yhteydessä toimivassa kylpylässä Japanissa. Meidän japanilaisissa altaissamme on ultra-suodatus, mikä tarkoittaa, että mekaanisessa vedenpuhdistuksessamme on sisäänrakennettu virusten esto. Sen lisäksi rakennuksemme kaikissa tiloissa on tällä hetkellä selkeät ohjeet siihen, kuinka pidetään etäisyyttä toisiin”, kertoo Kristofer.
Puhtaus on itsestään selvyys myös itse rakennuksen arkkitehtuurissa ja muotokielessä. Minimalistisissa hotellihuoneissa on tatamimatot ja riisilamput ja kaikista huoneista on näköala merelle. Uskoisimme avainsanojen olleen, mitä vähemmän, sitä parempi. Aivan kuin yksinkertaisuus olisi vastaus kaikkiin elämän vaikeisiin kysymyksiin. Kersti jatkaa tarinaansa ja kertoo, mitä yasuragi oikein tarkoittaa:
”Japaninkielinen sana yasuragi tarkoittaa uloshengitystä ja tarkemmin sellaista uloshengitystä, jonka aikana rentoudutaan, päästetään irti ja hengitetään ulos kuin laskeutuessa kuumaan lähteeseen. Lämpimän veden ympäröidessä meidät vartalo alkaa tuottaa hormonia nimeltä oksitosiini, joka saa meidän tuntemaan itsemme rauhallisiksi ja turvallisiksi, sillä se vastustaa stressihormonien syntyä. Tapaamme sanoa, että ensimmäinen vaihe on vartalon puhdistaminen rituaalin avulla ja toisena vaiheena on sielun puhdistaminen lämpimän veden avulla. Ehkä meidänkin kulttuurissamme pitäisi muistaa ottaa sielu paremmin huomioon."Kristofer lisää, että yhä useammat ja useammat alkavat huomata, että välillä on tärkeää ottaa omaa aikaa ja sulkea ulkomaailma pois mielestä.
”Nykyään monien mielestä itseään pitää hemmotella lähtemällä reissuun ja pakenemalla arkea jonkin aikaa. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että palautuminen on todella tärkeää myös arjessa. Se voi tietenkin tapahtua kylpylässä, mutta aivan hyvin myös metsäretkellä tai vain kotona ollessa hetken ilman puhelinta ja muita näyttöjä. Tärkeintä on rauhoittuminen, jotta voi olla läsnä olevampi ihminen ja päästä askeleen lähemmäksi parasta puoltaan”, sanoo Kristofer, johon Kersti jatkaa:
”Kun on osannut rauhoittua, tulee mieleen myös usein paljon uusia ajatuksia. Kukapa nyt ei haluaisi olla luovampi ja saada aikaan paremman version itsestään? Meillä on valitettavan harvoin aikaa mietiskelylle, sillä useimmilla meistä on nykyään niin kiireinen elämä. Jos katsomme asiaa yritysten näkökulmasta, pitäisi kaikkien yritysten antaa työntekijöilleen aikaa olla tekemättä mitään. Monet eivät ehkä tiedä sitä, että meillä on täällä kokonainen kerros täynnä kokoustiloja sekä yksi konsepti, jonka tarkoituksena on saada osallistujat avautumaan luovuudelle ja yhteiselle luottamukselle."Tutustu kylpylähotellin nettisivuihin
täällä.
Mitä pidit tästä artikkelista?