Monille kelloista kiinnostuneille ei tarvitse tarkemmin esitellä Roy ja Sacha Davidoffia. Tiedoksi teille, joille kellot eivät ole niin suuri intohimon kohde, omistavat nämä veljekset yhden maailman johtavista kellojen vintage-putiikeista Genevessä. Juttelimme hetken veljesten kanssa, jotka ovat perustaneet putiikin Davidoff Brothers, ja saimme kurkistaa heidän ainutlaatuiseen Omega Speedmasters-kokoelmaansa.
Teksti: Sebastian Frank
Kuvat: Oscar Glamsjö
Julkaistu
7.12.2019
Lähestyessämme
Davidoff Brothers-putiikkia
Rue Verdaine-kadulla Sveitsin Genevessä odotuksemme ovat korkealla. Tämä pieni putiikki pitää nimittäin sisällään yhden maailman upeimmista Omega Speedmasters-kokoelmista. Tämä kokoelma on kelloharrastajien joukossa hyvin arvostettu ja sen kokoaminen on vienyt veljeksiltä useita vuosia. Nuorin veljeksistä, Sacha odottaa meitä oven ulkopuolella, kun me lähestymme putiikkia. Sisällä meitä odottaa lämmittävät espressot ja kaksi suljettua lipasta, jotka ovat täynnä aarteita. Sacha kertoo innoissaan laatikoiden sisällöstä:
- Jotta saisitte mahdollisimman paljon irti vierailustanne, me olemme valmistelleet kaksi kellolipasta. Oikeanpuoleinen lippaista on lähinnä sydäntämme ja kutsumme sitä Speedmaster-lippaaksi, sillä se sisältää muutamia maailman harvinaisimpia Omega Speedmasters-malleja. Speedmaster on malli, josta tämä kaikki on saanut alkunsa, ja johon me useimmiten keskitymme. Monia tämän lipaston kelloja ei ole laitettu esille verkkosivuillemme, mutta useimmat niistä ovat myynnissä oikean ostajan löytyessä.Lipaston kellot on lajiteltu huolella niin, että vanhimmat mallit ovat taaimmaisina ja uusimmat edessä. Takarivissä näemme muutaman niin sanotun
”pre moon’s”-mallin. Tällä nimellä kutsutaan Omega Speedmasters-kelloja, jotka on valmistettu ennen ensimmäistä kuukävelyä. Kuten monet varmasti tietävät, oli Speedmaster se malli, jota NASA jakoi astronauteille, jotka olivat mukana tietyillä Apollo-ohjelman lennoilla. Näistä yksi oli Apollo 11, jonka miehistö teki ensimmäisen kuukävelyn. Mallia ei ole kuitenkaan alun perin suunniteltu avaruuslentoja varten. Sacha jatkaa tarinaansa:
- Alkuun Omega Speedmaster oli tarkoitettu kilpa-ajoon, josta myös nimi Speedmaster tulee. Tämä on kuitenkin lähes unohdettu kuukävelyn vuoksi. Monille riittää, että kyseessä on oikea malli, mutta olemme vieneet kiinnostuksemme astetta pidemmälle keskittyen ainoastaan erittäin hyvällä kunnossa oleviin harvinaisuuksiin. Meillä on muun muassa pari harvinaista mallia, joissa on racing-kellotaulut, ja jotka nähdään Omegan vastineiksi Rolexin ’Paul Newman’ Daytona-kelloille. Meillä on myös erittäin harvinainen ”pre moon”, jossa on ”lollipop”-viisari. Viisari on saanut nimensä siitä, että se näyttää tikkarilta. Omistamme myös harvinaisen ”pre moon”-mallin, jossa on niin kutsuttu ”tropical dial”. Tämä tarkoittaa, että kellotaulu vaihtaa väriä mustasta ruskeaan monen vuoden käytön jälkeen. Tietyissä piireissä tämä on todella houkutteleva ominaisuus.
Roy & Sacha Davidoff putiikkinsa ulkopuolella osoitteessa Rue Verdaine 16, Geneve, Sveitsi.
Nyt saapuu isoveli Roy Davidoff putiikkiin. Royn kiinnostus kelloja kohtaan alkoi hänen ollessaan 13-vuotias, kun hänen isänsä antoi hänelle vuoden 1969 Omega Speedmaster Mark II-kellon racing-kellotaululla. Hänen kiinnostuksensa tarttui sittemmin myös Sachaan. Roy kertoo:
"Asiakkaat saapuvat tänne, kun he haluat jotain todella erityistä."
- Aloin työskennellä vintage-kellojen parissa ollessani 20-vuotias ja olen siitä lähtien työskennellyt ammattimaisesti kelloalalla. Minun ja veljeni ikäero on seitsemän vuotta, ja Sachan tultua aikuiseen ikään myös hänen kiinnostuksensa kelloja kohtaan heräsi. Minulla ja Sachalla on molemmilla vankka tausta kellojen parista ja olemme kumpikin työskennelleet sekä pienemmille että suuremmille sveitsiläisille kellovalmistajille. Ajan kuluessa tunsimme, että halusimme käyttää kaikkea keräämäämme tietotaitoamme hyväksi ja avasimme oman vintage-putiikkimme. Asiakkaat saapuvat tänne, kun he haluat jotain todella erityistä.
Veljesten lempikellot kokoelmasta. Vasemmalla Omega Speedmaster CK 2915-3 "tropical" vuodelta 1959 ja oikealla Omega Speedmaster CK 2998-3 "lollipop" vuodelta 1960.
Alamme uudelleen puhua
”kuukelloista” ja Roy kertoo, että kaikkia kelloja, joissa on sama sarjanumero kuin niissä, joita käytettiin kuun pinnalla vuonna 1969, kutsutaan nimellä
”moonwalkers”. Kaikki nämä kellot kuuluvat osaksi niin sanottuja
”pre moon”-malleja ja sen vuoksi niistä on tullut erityisen himottuja. Kukapa nyt ei haluaisi käyttää samanlaista kelloa kuin Neil Armstrong astuessaan ensimmäisen ihmisenä kuun pinnalle? Keskustelu soljuu eteenpäin siihen, miksi juuri Omega sai kunnian valmistaa kelloja avaruuslennoille. Sacha kertoo:.
- On olemassa monia tarinoita ja myyttejä siitä, kuinka NASA valitsi oikean kellon Apollo-ohjelmaan. Tiedämme varmaksi sen, että saatavilla oli parempia kelloja, jotka olisivat olleet sopivampia siihen käyttötarkoitukseen. Toisaalta siihen aikaan ei ollut olemassa toista suurta kellomerkkiä tai ylipäätänsä tuotemerkkiä, joka olisi yltänyt samaan suuruusluokkaan Omegan kanssa. Omega oli kuin sen ajan Apple.Sacha haluaa myös painottaa sen tärkeyttä, että kellomerkin kellot ovat tunnistettavissa. Siitä ei ole epäilystäkään, miksi esimerkiksi useimmat Rolex-mallit muistuttavat toisiaan, kertoo Sacha avatessaan toista lipasta, joka sisältää aikaisia Rolexin Explorer, GMT ja Submariner-malleja.
- Jos ostat Rolexin, haluat varmasti, että kellosi näyttää Rolexilta. Yritykset, jotka eivät huomioi himoituimpien malliensa suuruutta, tulevat todennäköisesti menettämään markkinaosuuttaan tulevaisuudessa. Omegan Speedmaster on näyttänyt suunnilleen samalta useiden vuosikymmenten ajan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Juuri tämän vuoksi meidän putiikistamme saa ainoastaan kelloja sellaisilta merkeiltä, jotka eivät ”jänistä” ja ala matkia toisiaan, mikä on nykyään melko yleistä jopa suurtenkin kellomerkkien toimesta. Jos pohdit kellojen keräilyn aloittamista, kannattaa sinun ensimmäisenä tietenkin ostaa sellaisia kelloja, joista pidät. Jos kuitenkin näet keräilyn investointina, vinkkinäni on panostaa suurimpien merkkien, kuten Rolexin, Omegan tai Patek Philippen, kelloihin. Tärkeintä niiden kohdalla on muistaa se, että ne ovat syystäkin suurimpia.
Mitä pidit tästä artikkelista?