Hyvässä tyylissä on kyse muustakin kuin väreistä ja muodoista. Tyylitietoinen panostaa laatuun niin materiaalien kuin valmistustapojenkin kohdalla. Kestäviin ja ajattomiin laatutuotteisiin panostamisessa on tietenkin lukemattomia hyviä puolia.
Teksti: Mikael Vallin
Kuvat: Ted Olsson
Julkaistu
7.11.2020
Omistatko yhtään perittyä vaatekappaletta? Joidenkin miehien ehdoton lempivaate on vanha villakangastakki, pikkutakki tai jopa kengät, jotka he ovat perineet aiemmalta sukupolvelta. Ja rannekellojen kohdalla on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että kelloista kiinnostuneet miehet perivät yhden tai useampia laatukelloja isältään tai isoisältään.
Mikä saa sitten vaatteet kestämään niin, että niistä on iloa useille sukupolville itsesi jälkeen? Ensimmäinen kriteeri on melko luonnollinen, sillä kyseessä oleva vaate tai asuste ei saa tuntua tyylinsä ja muotokielensä vuoksi toivottoman päivittyneeltä. Se ei myöskään saa mennä rikki niin, että sitä ei pysty enää korjaamaan.
Vaatteen ehjänä pystyminen riippuu tietenkin monista eri tekijöistä: Ensinnäkin vaatteen tulee olla valmistettu materiaalista, joka kestää ja ikääntyy arvokkaasti. Tämän lisäksi vaatteen omistajien tulee pitää hyvää huolta siitä koko sen eliniän ajan. Vaate tulee korjata, jos se menee rikki, mutta jo ennen vaurioita vaatteesta pidetään jatkuvasti huolta sen vaativilla menetelmillä. Korjattu laatuvaate, jossa on kaunista patinaa, on yksi tyylikkäimmistä asioista.
Kuulostaako tämä turhan työläältä? Sanoisimme kaiken tämän kuitenkin olevan lähtökohtana termille, joka on nykyään kaikkien huulilla, eli ”vastuullisuudelle”. Jos me kaikki pyrkisimme välttämään toistuvaa satunnaista kulutusta, ei tarvittaisi yhtä paljon työryhmiä, jotka yrittävät rajoittaa nykyisten kulutustottumusten vaikutuksia. Kun kaikki käytämme tätä ajattelutapaa mahdollisimman suurelta osin kaikessa kuluttamisessamme, elämme yllättäen huomattavasti ”vastuullisemmin”.
Kengät ovat hyvä esimerkki, jolla voimme selventää ajattelutapaamme. Kengät kuluvat kävellessä ja niiden kastuessa ja likaantuessa. Useimpien kenkämallien kohdalla on mahdollista maksaa hieman enemmän laadusta, käsityötaidosta ja hyvästä materiaalista. Kenkien käsin ommellut saumat ja luonnonmateriaaliin kiinnitetyt reunosompeleet vaativat valmistustavan, joka puolestaan vaatii suurta käsityötaitoa.
On toki olemassa myös muita kenkiä, jotka maksavat yhtä paljon tai jopa enemmän, mutta ne on valmistettu edullisemmilla menetelmissä keinotekoisista materiaaleista, jotka on liimattu yhteen massatuotannossa. Tällaisissa tapauksissa hinta koostuu arvostetun suunnittelijan nimestä tai siitä, että tuotetta on valmistettu vain ”rajoitettuna eränä”.
On hyvä tiedostaa vaatteessa ne ominaisuudet, jotka tekevät muotokielestä ”ajattoman”, ja että sen ei tarvitse todellakaan tarkoittaa samaa kuin ”tylsä”. Lisäksi on hyvä opetella muutamat perusperiaatteet laadukkaan kankaan ja nahan osalta. Yksi varma tapa onnistua ostoksessaan on panostaa vaatteisiin, jotka ovat keskittyneet jonkin tietyn tuotteen valmistukseen. Meillä Care of Carlilla on monia merkkejä, jotka valmistavat pääosin ainoastaan esimerkiksi kenkiä, pikkutakkeja ja pukuja, kauluspaitoja tai rannekelloja.
Kellovalmistaja Patek Philippe on tiivistänyt tämän ajattelutavat hyvin ytimekkäästi sitaatissaan:
”Et koskaan omista Patekia – pidät vain huolta siitä seuraavaa sukupolvea varten”. Olemme listanneet ylle muutaman esimerkkivaatteen, jotka ovat niin tyylillisesti kuin laadullisesti yhtä ajankohtaisia nyt kuin 50 vuoden päästä.
Mitä pidit tästä artikkelista?