Tyyliareena: Pukukoodit, ovatko ne tarpeen?
Pukukoodit, säännöt, jotka kertovat meille, kuinka meidän tulisi pukeutua tietyissä tilanteissa jonkun toisen pyynnöstä tai vaatimuksesta. Ovatko ne yhä tarpeen vai jäännös menneestä?
Teksti: Mikael Vallin
Kuva: Ted Olsson
Julkaistu
17.3.2020
Useimmat meistä ovat joskus saaneet kutsun, jossa tilausuuden järjestäjä on ilmoittanut pukukoodin. Pukukoodien on tarkoitus auttaa meitä pukeutumisen suhteen ja saada ryhmä ihmisiä pukeutumaan tietyllä tavalla tapahtuman virallisuuden tai yhteenkuuluvuuden vuoksi.
Pohjimmiltaan pukukoodilla halutaan kertoa, että tapahtumaan osallistujilta edellytetään tietynlaista pukeutumista. Pukukoodeissa on monia etuja: Vieraat tietävät suunnilleen, kuinka heidän odotetaan pukeutuvan, ja riski yli- tai alipukeutumiseen pienenee. Monille pukukoodi on pelastus, sillä se kertoo ainakin jollain tasolla, mitkä vaatteet ovat hyväksyttyjä, jolloin kutsutun ei tarvitse itse keksiä asukokonaisuutta, joka on tarpeeksi tyylikäs kyseiseen tilaisuuteen.
Onko se sitten hyväksyttävää päättää toisten ihmisten puolesta, kuinka he saavat pukeutua? Mielestäni pukukoodin tarpeellisuus riippuu hyvin pitkälti tilaisuuden luonteesta. Jos kyseessä on yksityistilaisuus, on pukukoodin käyttö täysin järjestäjästä kiinni. Kutsutut vieraan voivat sen jälkeen vapaasti päättää, haluavatko he osallistua tilaisuuteen. Harva kuitenkaan varmasti kieltäytyy vain sen vuoksi, että pukukoodi ei heitä miellytä.
Itse olen luonnollisesti melko puolueellinen vastaamaan tähän kysymykseen, sillä minusta on todella mukava saada pukeutua hienosti erityisiin tilaisuuksiin. Nautin siitä, että saan mahdollisuuden tulkita toivottua pukukoodia omalla tavallani, joka kuitenkin pysyy annettujen raamien sisällä. Uskon, että monet pukeutuvat mielellään hieman hienommin tärkeisiin tilaisuuksiin.
Pukukoodien kohdalla pätee samat säännöt kuin yleensäkin tyylin suhteen: Opettele ensin pukukoodien antamat ”säännöt” tarkasti ja päätä sen jälkeen, kuinka haluat ”rikkoa” niitä oikealla tavalla.
Jos mietimme yleisiä tilanteita, kuten suurempia tapahtumia tai yleisesti arkea, ovat pukukoodit nykyään hyvin harvinaisia. Harvoilla työpaikoilla on enää käytössä pukukoodeja. Mielestäni työpaikkojen sekä tiettyjen tapahtuman järjestäjien on kuitenkin hyvä määritellä jokin raja rennoimmalle hyväksytylle pukeutumistyylille, jotta työntekijät tai osallistujat välttyvät noloilta tyylivirheiltä.
Yleisen ja melko tavallisen uskomuksen mukaan kaikkialla pitäisi voida pukeutua juuri niin kuin itse haluaa. Tämä saattaa kuitenkin johtaa noloihin tilanteisiin ainakin, jos puhutaan bisnesmaailmasta. Esimerkkinä voisin käyttää tilannetta, jonka olen itse todistanut, ja jossa ruotsalainen insinööri tapasi japanilaisen bisnesmiehen. Ruotsalaisella oli päällään huonosti istuva kauluspaita, farkut ja sandaalit. Japanilainen oli pukeutunut viimeisen päälle istuvaan pukuun, oxford-paitaan ja solmioon. Tässä tilanteessa pukukoodi olisi ollut paikallaan.
Onko se sitten oikein ohjailla ihmisiä pukeutumisen suhteen työpaikoilla, jos kyseessä ei ole erityiset bisnespalaverit? Pitäisikö työntekijöiden antaa pukeutua täysin haluamallaan tavalla ilman rajoituksia tai sääntöjä? Missä kohtaavat vapaa tahto ja oikea tilannetaju pukeutumisen suhteen?
Lopuksi haluan mainita omat suosikkini pukukoodeista eli ihmisten itse keksimät pukukoodit. Kutsukortissa voi lukea esimerkiksi ”pukeudu kesäisesti”, mikä antaa yhtä monta tulkintamahdollisuutta kuin vieraslistalla on kutsuttujakin. Itse pukeutuisin mahdollisesti vaaleaan pellavapukuun, kauluspaitaan, solmioon ja mokkakenkiin ilman sukkia. Joku muu voisi valita päälleen shortsit, uuden t-paidan ja tennarit. En siis suosittele käytettäväksi itse keksittyjä pukukoodeja, sillä ne vaikeuttavat vieraiden pukeutumista enemmän kuin ovat hyödyksi.
Pukukoodit ovat mielestäni yhä tarpeellisia ja hyödyllisiä, jos niitä käytetään oikein. Jos et ole varma, mitä pukukoodilla tarkoitetaan, kysy asiaa tapahtuman tai tilaisuuden järjestäjältä. He ovat pukukoodin valinneet ja osaavat varmasti kertoa, mitä sillä ovat ajatelleet.
Mitä pidit tästä artikkelista?