Tyyliareena: Kuinka trendit syntyvät?
Me näemme, omaksumme ja kauhistelemme jatkuvasti pukeutumisen eri "trendejä". Ovatko trendit aina myyntiä himoavien muotitalojen luomuksia vai voivatko ne syntyä myös aivan vahingossa?
Teksti: Mikael Vallin
Kuva: Evelina Lind
Julkaistu
22.12.2019
Näemme toisinaan vaatteita ja asusteita käytettävän mitä odottamattomimmilla ja eriskummallisimmilla tavoilla. Kun useat ihmiset toistavat kyseistä käyttötapaa, kutsumme ilmiötä ”trendiksi”. Joillakin meistä on silmää tyylille ja tapana huomata tällaiset trendit jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Monet meistä, Carl Magazinen lukijoista, ovat suurella todennäköisyydellä henkilöitä, jotka tavalla tai toisella synnyttävät tai kasvattavat näitä käyttötapoja ja ovat toisin sanoen trendien suunnannäyttäjiä, trendsetters.
Ilmiöiden synnystä keskustellaan usein eläväisesti. Monet nykyään hyvin tavalliset pukeutumistavat kumottiin ja nähtiin aluksi vain typerinä trendeinä. Yksi tunnettu esimerkki tällaisesta on puku sellaisessa muodossa, kuinka sitä nykyään käytetään. Englannin kansanedustajat väsyivät kulkemaan päivittäin frakissa ja alkoivat käyttää lyhyemmän pikkutakin ja suorien housujen yhdistelmää arkipukeutumisessaan. Aikana, jolloin puku oli jo saavuttanut yleisen hyväksynnän arkivaatetuksena, käytti Windsorin herttua tummansinistä pukua mokkaisten brogue-kenkien kanssa. Hän piti näistä kengistä enemmän kuin perinteisistä mustista, kiillotetuista oxford-kengistä ja aloitti tällä uhmakkaalla käyttäytymisellään uuden ”trendin”.
Trendien kuvitellaan usein olevan muotisuunnittelijoiden käsialaa. Heidän sanotaan yrittävän luoda uusia malleja, jotka kuluttajat ympäri maailmaa ottavat käyttöönsä, ja jotta muotitalot saavat myytyä enemmän vaatteita. Tätä tietenkin tapahtuu, mutta nykyään on yhä tavallisempaa ja tavallisempaa, että ”trendit” tulevat aivan tavallisilta ihmisiltä, jotka ovat kiinnostuneita tyylistä. Usein tämä tapahtuu aivan vahingossa niin, että joku tyylistään tunnettu henkilö käyttää jotain tiettyä vaatetta tavalla, jota ei ole totuttu näkemään jossain tietyssä tilanteessa. Muut tyylistä kiinnostuneet omaksuvat tämän käyttötavan ja ajan kanssa tämä tapa leviään ympäri maailman enemmän tai vähemmän tietoisesti. Aivan kuten aiemmin mainitsemassani brogue-kenkäesimerkissä.
Toisaalta trendien suunnannäyttäminen tapahtuu myös täysin tietämättä. Joku näkee toisen henkilön pukeutuvan tietyllä tavalla ja kopioi tyylin tämän jälkeen aivan toisista syistä kuin sen alkuperäiskäyttäjä. Minulta kysyttiin äskettäin, miksi nuoret miehet ja naiset ovat yhtäkkiä alkaneet käyttää vuoden ympäri matalavartisia, kesäisiä sukkia, jotka jättävät nilkat paljaiksi. Minun ajatuksissani tämä ilmiö voisi hyvin olla lähtöisin tyylinörttien ”pakkomielteestä” käyttää kesäkenkiä ilman sukkia niin, että kengän ja housunlahkeen välistä paistaa paljas nilkka. Tämän ilmiön myötä alettiin valmistaa sukkia, jotka eivät näkyneet lainkaan matalavartisen kengän sisältä. Sukkien tarkoitus oli suojata kenkien sisusta jalkahieltä ja kulumiselta.
Myöhemmin monet alkoivat käyttää sukkia, jotka näkyvät hieman kengän sisältä, mutta jättävät kuitenkin nilkan paljaaksi samoin kuin täysin kengän sisään jäävien sukkien kohdalla. Tämä ei käy mitenkään tyyliniekkojen ajatusmaailmaan, sillä tarkoitus on käyttää kenkiä joko täysin ilman sukkia tai sellaisten sukkien kanssa, jotka eivät tarjoa edes teoreettista mahdollisuutta siihen, että paljas sääri näkyisi sukanvarren ja housunlahkeen välistä. Näin ollen sukan varren reunan näkyminen on yksi suurimmista tyylivirheistä, jonka tyylitietoinen mies voi tehdä. Sukaton kenkien käyttäminen on siis antanut tilaa uudenlaiselle sukkatyylille, joka on joidenkin mielestä täysin käsittämätön, ja toisille taas hyvin tyylikäs, viileyttä tuova ja mukavan kätevä vaihtoehto.
Samalla tapaa olen nähnyt viime aikoina naisten käyttävän sisäkäyttöön tarkoitettuja tohveleita ulkona. Voin helposti kuvitella, kuinka tyylikäs Notting Hillin tai Chelsean daami käyskentelee väsyneesti leipomoon ostamaan aamiaisleipää jalassaan ylelliset designer-tohvelit, koska hän ei jaksanut vaihtaa niitä kunnon kenkiin lähtiessään ulos. Tohveleiden lisäksi hänellä on silkkisen yöpaidan päällä Burberryn villakangastakki suojaamassa tuulelta. Matkalla leipomoon hänet havaitsevat ohikulkijat ja ehkä jopa yksi monista alueella liikkuvista paparazzeista/valokuvaajista, jotka nopeasti näkevät tässä olevan kyseessä uusi ”trendi”.
Monet herraintyylissä sanalla ”sprezzatura” kuvaillut ilmiöt ovat syntyneet tällä kyseisellä tavalla. Miehet, joilla on jäljittelemätön tyylitaju, pukevat toisinaan päällensä jotain vain käytännöllisyyden nimissä ilman, että heidän tarkoituksensa on luoda uutta trendiä. He eivät näissä tilanteissa voisi vähempää välittää pukeutumisestaan tai siitä, kuinka päällä olevat vaatteet sopivat yhteen keskenään. Heistä näissä vaatteissa sosiaalisessa mediassa julkaistu kuva saa aikaan ilmiön, joka ajan myötä nähdään tarkoituksellisena tyylittelynä. Miehet ympäri maailman alkavat kopioida tyyliä halutessaan näyttää rennon huolettomilta.
Toki trendejä luodaan myös tarkoituksellisesti muotinäytösten lavoilla ja muotisuunnittelijoiden studioissakin, mutta luultavasti ei niin usein kuin kuluttajat haluaisivat. Pidä tämä siis mielessäsi ennen kuin omaksut tai kauhistelet uutta vaatteiden käyttötapaa. Ken tietää, ehkä sinä jonain päivänä olet uuden trendi luoja ja suunnannäyttäjä.
Mitä pidit tästä artikkelista?