Raja tyylillisten trendien seuraamisessa ja sokeasti joukkopukeutumisen valtaan joutumisessa on hiuksen hieno. Ajatteletko pukeutumisessasi tyylikkyyttä vai sitä, että pukeudut samalla tavalla kuin kaikki muut?
Teksti: Mikael Vallin
Kuva: Evelina Lind
Julkaistu
29.10.2019
Työssäni tyylineuvojana saan hyvin usein seuraavan laisia kysymyksiä: ”Mitkä ovat syksyn trendit? Kuinka minun tulisi pukeutua tänä syksynä?” Vastaus tällaiseen kysymykseen riippuu hyvin pitkälti siitä, mitkä tavoitteet omalla pukeutumisella on. Monet haluavat tällaisella kysymyksellä tiedustella, kuinka suurin osa väestöstä tulee pukeutumaan tulevana sesonkina. Itselleni herää mieleen näissä tilanteissa aina kysymys: Haluatko todella näyttää samalta kuin kaikki muut? Ja, jos näin on, miksi?
Useimmiten kyse ei kuitenkaan ole tietoisesta halusta näyttää samalta kuin kaikki muut. Kyseessä on enemmänkin turvalliselta tuntuva tapa ja pelottavan usein varmasti täysin tiedostamaton käyttäytyminen. Vaatteet ja tyyli tarkoittavat luonnollisesti eri asioita eri ihmisille. Monille tyyli tarkoittaa hyvältä näyttävien vaatteiden käyttämistä. Tyylillä ei ilmaista tarkoituksen mukaisesti itseään, vaan vaatteet nähdään tarpeellisina asioina, jotka mielellään näyttävät hyvältä katsojan silmiin.
Tästä pääsemmekin takaisin kolumnini ydinkysymykseen eli, miten ”kuuluu” pukeutua tulevana sesonkina. Vastaus voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan: Tyyli vai trendit. Nämä kategoriat eivät ole mitenkään toisiaan poissulkevia. Tyyliä voidaan maustaa kauden trendeistä poimituilla elementeillä ja ajankohtaisissa trendeissä voi hyvinkin olla paljon samaa kuin ajattomassa tyylissä. Pukeutuminen yksinomaan valloillaan olevien trendien mukaisesti, joita myös suuri joukko väestöstä noudattaa, näyttää usein mielestäni lähestulkoon koomiselta.
Esimerkiksi tällä hetkellä valtaosa, toisinaan hämmästyttävän suuri osa väestöstä käyttää tennareita. Niin nuoret kuin vanhatkin yhdistävät nämä rennot jalkineet lähes kaikkien asujensa kanssa. Henkilölle, joka on pikkutarkka, pukeutumisesta kiinnostunut ja arvostaa persoonallista tyyliä, on tämä ihmisten samaan muottiin sopeutuminen kuin olisi osa tv-sarjaa Hämärän rajamailla. Minne ikinä katseena kääntää, on kaikilla kaduntallaajilla jaloissaan tennarit tai vielä tuttavallisemmin sanottuna lenkkarit. Siis aivan kaikilla.
Tennaritrendi ei ole tietenkään ainoastaan tuttu näky vain Suomen kaduilla. Voisin sen sanoa olevan lähes maailmanlaajuinen. Vaikka tuulipuku- ja lenkkarikansaa olemmekin, näkyi tämä tennaritrendi jo ennen Pohjoismaihin saapumista odottamattoman suurena Lontoon kaduilla. Chelsean kaupunginosassa tennarit olivat trendin alkuaikoina koristeltu kimalteella, paljeteilla tai kullanvärisillä yksityiskohdilla. Tennareissa oli tämän lisäksi ylimitoitettu ja paksu pohja kantaosassa, mikä oli jo siinä vaiheessa tavallinen ja erottuva näky muodikkaimmissa kenkämalleissa.
Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä muistaa se, että tämä trendi on laajalti hyväksytty myös vaatealalla työskentelevien ihmisten keskuudessa. Tämä huomioon ottaen kuulun luultavasti vähemmistöön oman mielipiteeni ja käyttäytymiseni suhteen.
Kuinka panostaa sitten enemmän tyyliin kuin trendeihin? Mielestäni paras tapa on yhdistää ajattomiin klassikoihin ja vaatekaapin peruspilareihin hieman väriä, kuvioita ja joitain vaatekappaleita, jotka ovat pinnalla juuri sillä hetkellä. Tärkeintä on löytää tasapaino. Käytä siis tennareitasi, mutta älä unohda oxford- ja brogue-kenkiäsi tai nilkkureitasi kokonaan.
Hanki vaatekaappiisi eri paksuisia pooloneuleita. Jos olet itsevarma ja rohkea tyylisi suhteen, käytä pooloneulettasi saman sävyisen hieman paksumman pikkutakin alla, joka on flanellia tai tweedkangasta. Housuiksi tähän asuun sopivat hyvin istuvat farkut tai chinot. Jos käytät yleensä urheilullisempaa takkia kylmällä ilmalla, miksi et kokeilisi tummansinistä tai harmaata villakangastakkia. Musta päällystakki on myös hyvä vaihtoehto, mutta sen yleisyydestä johtuen suosittelen mieluummin sinistä tai harmaata. Lyhyesti tiivistettynä yleinen vinkkini syksyn pukeutumiseen kuuluu seuraavasti: Enemmän ajatonta tyyliä, harvemmin joukkopukeutumista.