51 kellonkoneiston osaa olivat tärkeässä asemassa, kun The Swatch Group pelasti sveitsiläisen kelloteollisuuden vuonna 1983. Tuolloin luotiin yksi kellomaailman legendaarisimmista ja hinnaltaan järkevää luokkaa olevista kelloista. Vuonna 2013 luotiin jotain uutta ja jännää, nimittäin automaattinen, mekaaninen sveitsiläisvalmisteinen rannekello hintaan, jota ei oltu ennen nähty. Kyseessä oli Sistem 51.
Teksti: Mikael Vallin
Kuvat: Ted Olsson
Julkaistu
25.4.2020
Aikana, jolloin 1600 sveitsiläistä kelloseppää väheni 600, oli kerran niin mahtipontinen sveitsiläinen kelloteollisuus syvässä kriisissä. Tämä todella konservatiivinen ala, joka oli saanut olla vuosikausia johtavassa asemassa ilman tähdellistä kilpailijaa, kaipasi radikaalia muutosta.
Tätä aikakautta, joka kesti noin 60-luvun puolivälistä 80-luvun alkuun, kutsutaan nimellä kvartsikriisi. Mekaaniset koneistot, jotka olivat vaikeita ja hinnakkaita valmistaa ja myydä, syrjäytettiin uudella sähköisellä mikroteknologialla, jonka avulla ajannäyttö oli huomattavasti täsmällisempi. Tällaisia rannekelloja myytiin monta kertaa edullisempaan hintaan kuin niiden mekaanisia edeltäjiä. Sveitsissä tämä johti siihen, että kelloteollisuuden 92000 työntekijää väheni vaatimattomaan 26000.
Sveitsiläisistä kelloista oli tehtävä jälleen kiinnostavia kohteita laajemmalle yleisölle ja tämä johti vallankumoukseen. Kiinnostuksen herättäjä oli tällä kertaa kohtuuhintainen ja värikäs uusi versio sveitsiläisestä tarkkuudesta.
Entiset valvontalimet ASUAG, ”Société Générale de l'Horlogerie Suisse SA”, ja SSIH, ”Société Suisse pour l'Industrie Horlogère”, yhdistivät voimansa ja perustivat yrityksen nimetä The Swatch Group. Yrityksen tarkoituksena oli pelastaa arvostettu sveitsiläinen kelloteollisuus.
Vuonna 1983 lanseerattiin merkki Swatch, joka panosti sarjavalmisteisiin kvartsikelloihin, joiden muotokieli oli ajanhengen mukainen. Kahden ensimmäisen vuoden aikana Swatch-kelloja myytiin noin 2,5 miljoonaa kappaletta. Menestyksekkään lanseerauksen seurauksen The Swatch Group osti muun muassa kellomerkit Omega, Longines, Blancpain, Breguet, Glashütte Original, Tissot ja Harry Winston.
20 vuotta myöhemmin oli jälleen Swatchin aika lanseerata yksi horologinen innovaatio. Tällä kertaa kyseessä oli mekaaninen, automaattinen kellonkoneisto, jonka kehityksen myötä linja nimeltä ”Sistem 51” näki päivänvalon.
Sistem 51-kellojen tarkoituksena oli tuoda markkinoille jälleen täysin Sveitsissä valmistettu rannekello, joka herättäisi kiinnostusta ympäri maailman. Rannekellon hintaluokka oli edullisempi kuin koskaan aiemmin markkinoilla olleissa sveitsiläisvalmisteisissa mekaanisissa kelloissa. Voimme laskea tämän jälleen yhdeksi kellohistoria virstanpylväistä.
Sistem 51-kellojen koneisto koostuu alkuperäisten Swatch-kellojen tapaan vain 51 osasta, mikä aiheuttaa todella vähän kulutusta mekaniikkaan. Automaattisen koneiston vetopaino virittää kellon sitä käytettäessä ja koneiston käyntivara on huikeat 90 tuntia. Se tarkoittaa, että jos kellon vetojousi on täysin viritetty ottaessasi kellon pois ranteestasi, kulkee kello vielä 90 tuntia ennen kuin se on viritettävä uudelleen.
Täsmällisen ajannäytön, joka voi vaihdella vain plus/miinus 7 sekuntia päivän aikana, ansiosta Sistem 51:n koneisto on erittäin korkeaa laatua. Mekaniikka kalibroidaan laserin avulla valmistuksen yhteydessä ja kiinnitetään lopuksi loistavan insinööritaidon avulla yhteen vain yhdellä ainoalla ruuvilla. Sen jälkeen kaikki kapseloidaan pysyvästi vedenpitävään kellonkuoreen, jotta mekaniikkaan ei pääse mitään epäpuhtauksia.
Sistem 51 sai alusta alkaen erittäin hyvän vastaanoton keskustelupalstoilla, kuten HODINKEE, sekä kelloasiantuntijoilta ympäri maailman. Rannekellon todettiin olevan innovaatio, joka oli tullut jäädäkseen. Mies, joka käyttää Swatch Sistem 51-kelloa pukunsa kanssa, on usein kellonkäyttäjä, joka voi yhtä hyvin käyttää Rolexia tai Patek Philippea seuraavana päivänä. Swatch-kellosta tuli statement miehelle, jonka ei tarvitse koreilla rannekellollaan.
Mitä pidit tästä artikkelista?