Teksti: Mikael Vallin
Kuva: Ted Olsson
Yleisesti ottaen näytät usein tyylikkäimmältä vaatteissa, joissa viihdyt, ja jotka tuntuvat mielestäsi mukavilta päällä. Käyttäydyt tällöin luonnollisesti ja rennosti, mikä puolestaan vahvistaa kuvaa tyylikkyydestäsi. Jokainen meistä tulee kuitenkin toistuvasti siihen pisteeseen, että tunnemme toistavamme pukeutumisessa samaa kaavaa. Käytämme ehkä yhtä ja samaa vaatetta useammin kuin haluaisimme tai kokoamme toisiaan muistuttavia asukokonaisuuksia samaan muottiin sopivista vaatteista. Tämä johtaa usein myös päätelmään ”minulla ei oli mitään päälle pantavaa”, vaikka vaatekaappi olisikin täynnä vaatteita.
Olet ehkä vannonut virallisen ja hienostuneen tyylin nimeen jo vuosikymmenten ajan ja tunnet saavasi uutta virtaa, kun lisäät rentoja vaatteita vapaamuotoisempiin asukokonaisuuksiin. Tai ehkä tyylisi sisältää vuodesta toiseen farkkuja, chinoja, kauluspaitoja ja paidan päälle puettuja neuleita. Käytät yhdistelmää usein tennareiden kanssa, mutta vaihdat tennarit toisinaan vaihtelun vuoksi hienostuneempiin kävelykenkiin. Yrität saada asuusi vaihtelua uusien värien avulla, mutta tunnet silti, että pukeutumisesi on samoihin kaavoihin kangistunutta.
Näissä tilanteissa on hyvä tarkoituksellisesti ja aktiivisesti siirtyä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Se, kuinka iso askel tämä on, riippuu tietenkin vaatteiden käyttäjästä. Yhteistä heille kaikille on kuitenkin usein se, että heillä on jokin idea vaatteesta, jota he haluaisivat käyttää tai kokeilla, mutta he eivät tiedä, mistä lähteä liikkeelle.
Ongelmanratkaisuun on monia reittejä, mutta kaikkien vaihtoehtojen kohdalla vastaan tulee sellaisen vaatteen hankkiminen, joita ei normaalisti tule ostaneeksi. Uskoisimme tämän olevan monille se suurin kynnys oman tyylinsä muokkaamisessa ja hyväksi havaittujen tapojen muuttamisessa. Toisinaan vaatekaapista löytyy jo lähes sellainen vaate, jonka tyyliinsä haluaisi lisätä, mutta sitä ei kuitenkaan tule koskaan käyttäneeksi. Vaatteen kohdalla kannattaakin pohtia, minkä vuoksi se ei pääse käyttöön.
Usein miehet haluaisivat käyttää pikkutakkia ja pukua useammin ja myös arkisemmissa tilanteissa. Heillä tavallisesti on jo tummansininen puku vaatekaapissaan, mutta he eivät käytä sitä kovinkaan usein. Ongelma johtuu usein hyvinkin pienistä yksityiskohdista, joilla on kuitenkin suuri vaikutus siihen, miltä vaate tuntuu päällä. Vaate voi tuntua liian juhlavalta arkikäyttöön ja tämä onkin tilanne usein juuri puvuntakin kohdalla, sillä sen ohut ja sileä villakangas näyttää tavallisesti hyvin juhlavalta.
Tällaisessa tilanteessa toisenlaisen sinisen pikkutakin ostaminen voi olla paikallaan. Rennomman tyylinen pikkutakki on valmistettu paksummasta kankaasta, siinä on pehmeämpi rakenne, toisen malliset taskut sekä muita yksityiskohtia, jotka tekevät pikkutakista vapaamuotoisemman puvuntakkiin verrattuna. Kaiken tämän lisäksi pikkutakissa on tärkeää oikea istuvuus. Jos pikkutakin hihat ovat sentin tai pari liian pitkät, jää se usein käyttämättä ilman, että edes ymmärtää kunnolla, miksi. Vaate ei vain istu kunnolla eikä tunnu silloin hyvältä päällä, mikä ei varmasti edistä sitä, että käyttäisit pikkutakkiasi useammin.
Tee aluksi hieman tutkimustyötä samalla tapaa kuin minkä tahansa suuremman päätöksen edessä. Etsi inspiraatiota pukeutumiseen sosiaalisesta mediasta tai tyylilehdistä, kuten Carl Magazine. Löydettyäsi tyylin, josta pidät, ja joka näyttää mielestäsi kiinnostavalta, ala aktiivisesti etsiä tyyliin sopivia vaatteita. Luota etenkin omaan vaistoosi ja kysy neuvoa henkilöiltä, jotka edustavat jo sellaista tyylisuuntausta, josta olet kiinnostunut.
Jätä saamasi turhat kommentit huomioimatta, etenkin jos niiden esittäjä ei tiedä, mistä puhuu. Jos kaipaat asiantuntevia neuvoja, voit aina esittää meille kysymyksiä tämän jutun kommenttikentässä. Muista kuitenkin, että sinun on itse viihdyttävä käyttämissäsi vaatteissa, ennen kuin voit kutsua tyyliä omaksesi. Joskus uuteen sopeutuminen vie hieman aikaa, mutta harvoin kadut asioita, joita päädyt kokeilemaan, päinvastoin.
Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin löytyvät täältä.
Pyrimme vastaamaan kaikkiin viesteihin arkisin 24 tunnin sisällä.