Käyttämämme vaatteet voivat niin yksityiskohtien, leikkauksen kuin kuvioinnin ansiosta joko vahvistaa tai tasapainottaa vartalomme muotoja ja mittasuhteita. Pohdimme tänään, kuinka vaatteiden suhteen kannattaa ajatella, kun haluaa pukeutua omalle vartalolleen parhaalla tavalla.
Teksti: Mikael Vallin
Kuvat: Evelina Lind
Julkaistu
5.1.2021
Ulkonäköön ja muuhun pinnalliseen ei tietenkään pidä panostaa luvattoman paljon. Itseluottamuksen ja omasta itsestä pitämisen on lähdettävä liikkeelle sisäisistä asioista. Käyttämiemme vaatteiden tulisi heijastaa sisäistä hyvinvointiamme ja tunne-elämäämme. Jos kuitenkin tiedostamme mittasuhteiden ja yksityiskohtien tärkeyden pukeutumisessa, voimme tuoda vaatteillamme esiin omaa persoonallisuuttamme enemmän tarkoituksen ja toden mukaisesti.
Tyyli perustuu hyvin paljon mittasuhteisiin ja tasapainoisten asukokonaisuuksien luomiseen. Käyttämämme vaatteet ja niiden istuvuus voivat joko vahvistaa tai tasapainottaa sitä, kuinka pitkältä tai rotevalta näytämme. Istuvuuden lisäksi yksityiskohdat ja kuviot vahvistavat myös omalta osaltaan mittasuhteitamme. Pohdimme alla hyvin yleisellä tasolla, kuinka käyttämäsi vaatteet voivat vaikuttaa siihen, miltä eri vartalonmuodot näyttävät katsojan silmiin.
Jos seuraat mielelläsi muotia ja trendejä, sinun on hyvä olla tietoinen käyttämiesi vaatteiden visuaalisista vaikutuksista. Muotisuunnittelijoilla on tapana käyttää hyväkseen tiettyjä muotoja ja mittasuhteita muotivaatteissaan. Jos on tietoinen näiden mittasuhteiden vaikutuksista omaan vartalonmuotoonsa, on helpompi tehdä valinta, sopiiko tämän hetken muoti itselle.
Keskitymme tässä artikkelissa pituuteen ja vartalon ympärysmittaan. Karkeasti ottaen vaatteiden tietynsuuntaisilla linjoilla ja raidoilla voidaan vahvistaa käyttäjän omia mittasuhteita. Tästä olen itse hyvä esimerkki, sillä jos pitkänä ja hoikkana miehenä puen päälleni kapean liituraitapuvun, vahvistavat pystysuuntaiset raidat entisestään mittasuhteitani, ja jos puku on todella kapeaa mallia, näytän se päällä entistäkin hoikemmalta.
Jos hoikka henkilö sen sijaan käyttää vaakaraitaista neuletta, luo se aikaan vaikutelman leveämmästä ylävartalosta, mikä saattaa olla hyvä asia, jos neuleen kantaja haluaa näyttää rotevammalta. Jos hoikkaa siluettia haluaa häivyttää vieläkin enemmän, ovat siihen hyviä yksityiskohtia taitokset lahkeensuissa ja lyhyemmät lahkeet. Taitos luo lahkeeseen horisontaalisen linjan, joka saa jalat näyttämään lyhyemmiltä.
Jos yllämainitun asun laittaa lyhyemmän ihmisen päälle, voivat lyhyet housunlahkeet saada käyttäjän näyttämään entistäkin lyhyemmältä. Jos housujen lahkeet ovat lyhyet ja leveät, tekevät housut käyttäjästään sekä lyhyemmän että leveämmän näköisen. Jos tähän lisätään vielä suuri, väljänmallinen takki, joka peittää vartalonmuodot alleen, vahvistuvat lyhyys ja leveys vielä entisestään.
Jos vartalon rotevuutta haluaa peitellä hieman, on hyvä panostaa vaatteisiin, joista omat vartalonmuodot näkyvät, mutta jotka eivät kuitenkaan olen liian tiukkoja. Hyvin istuvat vaatteet eivät vahvista rotevuutta samalla tavalla kuin suuret ja väljät vaatteet. Myös todella hoikan käyttäjän päällä liian väljät vaatteet tekevät hallaa, sillä ne saavat hoikan käyttäjän näyttämään entistä hoikemmalta, sillä vaatteet voivat näyttää liian suurilta. Yhteenvetona voimme siis todeta, että vaatteiden on parasta olla kaiken mallisten käyttäjien päällä suhteellisen hyvin omaan siluettiin istuvia, mutta ei kuitenkaan liian tiukkoja. Onko sinulla hyviä vinkkejä siihen, kuinka vaatteilla saa oman vartalon näyttämään sopusuhtaiselta, tai kysymyksiä esittämiämme ajatuksia koskien? Jaa vinkkisi tai esitä kysymyksesi alla olevassa kommenttikentässä.
Mitä pidit tästä artikkelista?