
Mitä on selvedge-farkku?
Teksti: Jon Carrington
Kuva: Evelina Lind
SELVEDGE ENNEN JA NYT
Kukaan ei varmasti usko siihen, että farkut valmistettaisiin yhä samalla tavalla, jolla Levi Strauss valmisti 1800-luvun lopulla ensimmäisen version ikonisesta mallista 501. Tuotantotekniikat ja materiaalit ovat kehittyneet, niin myös farkkujen valmistus. Suureksi läpimurroksi voidaan sanoa aikaa, jolloin modernit ja paljon tehokkaammat kangaspuut alkoivat syrjäyttää selvedge-farkun valmistukseen käytettyjä perinteisiä kangaspuita 50-luvulla.Mitkä ovat selvedge-farkut?Selvedge-farkut ovat farkut, jotka on valmistettu farkkukankaasta, joka on kudottu perinteisillä kangaspuilla, joissa sukkula pujottaa lankaa edestakaisin. Sukkulan kääntyessä kankaan reunalla syntyy hulpioreuna, joka ei rispaannu. Reuna näkyy housunlahkeen sisäpuolella valko-punaisena raitana. |
Sukkulan avulla toimivat kangaspuut kutovat selvedge-farkkua japanilaisessa kutomossa Japan Blue Co. Huomioi kangaspuista kuuluva kaunis ääni.
Kerrottakoon niille, jotka eivät tunne eri kangaspuiden eroja, että edellä mainittujen koneiden erot ovat valtavat. Modernit kangaspuut voivat kutoa paljon leveämpää kangasta ja niiden kutomisnopeus on huomattavasti suurempi kuin perinteisissä, sukkulalla toimivissa kangaspuissa, jotka kutoivat hitaasti kapeaa kangaskappaletta, jonka leveys oli noin 21 ja 32 tuuman välillä (tekstiilituotannosta puhuttaessa käytetään mittayksikkönä usein tuumia).
Käsite selvedge
Mitä aiemmin mainituilla kangaspuilla on sitten tekemistä käsitteen selvedge kanssa? Yksinkertaisesti ilmaistuna, selvedge-farkkua valmistetaan ainoastaan vanhanaikaisissa, sukkulalla toimivissa kangaspuissa. Tämä tuotantotapa katosi lähes kokonaan tehokkaampien kangaspuiden tullessa käyttöön. Nimi selvedge tulee kangaspuiden sukkulan luovasta hulpioreunasta, joka on englanniksi nimeltään self-edge. Modernit kangaspuut leikkaavat kankaan reunan kääntyessään, jolloin reuna jää huolittelemattomaksi ja se pitää viimeistellä jälkikäteen.Muistathan…Selvedge-farkku ei ole sama asia kuin raakafarkku. Raakafarkulle ominaista on se, että kangasta ei ole pesty tai siihen ei ole tehty kulutuksia. Selvedge-farkun tunnistaa sen hulpioreunasta ja se valmistetaan ainoastaan perinteisissä, sukkulalla toimivilla kangaspuilla. Raakafarkku voidaan sen sijaan kutoa millä tahansa kangaspuilla. |
Selvedge-farkun hulpioreunan etuna on kankaan reunan rispaantumisen estäminen. Tällaisen kankaan tuotantoprosessi on kuitenkin aikaa vievää ja hintavaa moderniin farkkukankaaseen verrattuna. Selvedge-kangas voi sisältää eroavaisuuksia tekstuurissa, mikä antaa sillä tiettyä charmia. Japanilaiset näkivät kankaan hienouden 1900-luvun toisella puoliskolla ja nykyään he ovat selvedge-farkun johtavia valmistajia. Selvedge-farkkujen alkuperämaan ollessa Japani, voidaan niiden sanoa olevan laatutuote. Muita arvostettuja Selvedge-farkun tuottajamaita on muun muassa Yhdysvallat ja Italia.