Asukokonaisuuden antama vaikutelma rakentuu sen avulla luodusta visuaalisesta tasapainosta. Toisinaan asun avulla on tarpeen henkiä harmoniaa, niin että asun osat ovat tasapainossa keskenään. Kerromme sinulle tänään, millainen vaikutus vaatteiden eri mittasuhteilla, väreillä ja kuvioilla on niiden visuaalisen ilmeeseen.
Teksti: Mikael Vallin
Kuvat: Ted Olsson
Julkaistu
9.2.2020
Vartalonmuodollamme on vahva yhteys siihen visuaaliseen ilmeeseen, jonka annamme itsestämme. Lyhyesti sanottuna vartaloita on lukemattomasti eri mallisia ja useimmiten meidän on käytettävä vaatteita vartalomme peittona.
Käyttämämme vaatteet luovat visuaalisen vaikutelman, joka voi joko vahvistaa tai tasoittaa vartalon mittasuhteita. Kun ymmärtää tämän, voi sitä tietoa käyttää hyväkseen vaatteita valitessaan, ostaessaan ja käyttäessään. Vartalonrakenne on toisinaan arka puheenaihe, jota monet mielellään välttelevät, jotta eivät loukkaisi ketään. Luonnollisesti kaikkien tulee pukeutua juuri niin kuin he haluavat ja täysin oman mielensä mukaan.
Haluamme tällä tekstillä jakaa tietoamme siitä, kuinka vaatteilla voi luoda sellaista visuaalista tasapainoa, joka tuntuu itselle tärkeältä. Emme halua millään tavalla osoittaa, mikä on oikein tai väärin. Käytä siis tekstiämme inspiraationa ja apuna oman itsellesi parhaiten sopivan siluetin luomiseen.
Vaatteiden leikkaus ja oma siluettisi
Vaatteiden leikkaus on se tekijä, joka näkyy selkeimmin katsojan silmiin ja vaikuttaa eniten kantajan siluettiin. Yleisesti ottaen hyvä vaihtoehto on pukeutua vartalonmyötäisiin vaatteisiin, jotka eivät kuitenkaan ole liian tiukkoja.
Jos olet todella hoikka, korostavat leveät ja väljästi istuvat vaatteet hoikkuuttasi, sillä ne näyttävät helposti liian suurilta vartaloosi nähden. Toisaalta myös todella tiukat vaatteet saavat hoikan vartalosi näyttämään entistäkin hoikemmalta. Jos haluat näyttää sopusuhtaiselta, kannattaa sinun valita vaatteita, jotka eivät ole täysin vartalonmyötäisiä, mutta eivät myöskään liian väljiä.
Jos olet isokokoinen mies, saavat todella väljästi istuvat vaatteet sinut näyttämään leveämmältä kuin oletkaan. Myös tässä tilanteessa korostavat erittäin tyköistuvat vaatteet ruumiinrakennetta ja näyttävät usein myös liian pieniltä isokokoisen miehen päällä.
Jos haluat pukeutua vaatteisiin, jotka saavat sinut näyttämään kapeammalta, on hyvä valita vaatteita, joissa on kapea leikkaus, mutta jotka eivät kuitenkaan ole tyköistuvia. Näin vaatteet ovat leveydeltään mahdollisimman lähellä omaa vartalonmuotoasi, mutta eivät näytä kuitenkaan liian tiukoilta.
Ylisuurta muotoilua olevat vaatteet on suunniteltu tahallisesti näyttämään suuremmilta ja väljemmiltä kuin, mitä ne oikeastaan ovat. Päällystakeissa, pikkutakeissa ja puseroissa on esimerkiksi laskettu kädentiensaumaa alemmaksi niin, että se ei istu hartialla kuin hyvin istuvassa, oikeankokoisessa vaatteessa. Hihat ovat myös usein normaalia leveämmät, mutta leveyteen verrattuna lyhennetyn näköiset, jotta hihat eivät kuitenkaan ole käyttäjälle liian pitkät. Ylisuurten vaatteiden visuaalinen ilme on kuitenkin samanlainen kuin liian suurien vaatteiden, yllä mainitulla tavalla.
Värit ja muodot
Väreistä puhuttaessa on tummilla vaatteilla tapana hoikistaa, kun taas vaaleat vaatteet saavat käyttäjänsä herkästi näyttämään leveämmältä, jos istuvuus ei ole täysin kohdallaan. Toisin sanottuna, tummat vaatteet luovat terävämpiä reunoja, jotka näyttävät tarkasti muotoihin rajatuilta. Vaaleammat värit taas luovat pehmeämpiä kontrasteja, jotka eivät rajaudu yhtä selkeästi, vaan voivat näyttää laajemmilta kuin ovatkaan.
Mallien ja kuvioiden vaikutus
Vaatteiden mallilla on myös vaikutusta siihen, miltä näyttävät käyttäjänsä päällä. Esimerkiksi neule pyöreällä pääntiellä näyttää hieman leveämmältä kuin v-aukkoinen neule, joka luo vaikutelman linjasta rinnan kohdalla, joka jakaa miehustan pienempiin osioihin saaden sen näyttämään kapeammalta.
Kaksirivinen pikkutakki näyttää usein leveämmältä kuin onkaan vierekkäin olevien nappien vuoksi ja sama koskee vaatteita, joissa on vaakatasossa olevia raitoja. Terävät kauluskäänteet saavat myös aikaan leventävän vaikutuksen, sillä ne vahvistavat vaakatasoisia linjoja. Housunlahkeet, joissa on taitokset lahkeensuissa, luovat sekä vaakasuuntaisen linjan että katkaisevat pystysuuntaiset linjat, ja sen vuoksi tällaisten housujen käyttäjä voi näyttää todellista lyhyemmältä.
Pystysuuntaiset raidat, kuten liituraidat, korostavat sen sijaan pitkää ja kapeaa muotoa. Sama koskee myös pikkutakkeja, joissa on erittäin kapeat kauluskäänteet. Tällaiset kapeat kauluskäänteet saavat myös usein käyttäjänsä pään näyttämän todella suurelta ylävartaloon nähden.
Haluamme lopuksi muistuttaa, että nämä eivät ole tietenkään mitään ”sääntöjä”, joilla saa ihmeitä aikaan omalle vartalonmuodolle. Näiden pienien vinkkien avulla voi kuitenkin olla helpompi luoda tasapainoisempia asukokonaisuuksia, jotka sopivat parhaiten omalle vartalollesi.