Virallinen tyyli ja siihen liitetyt vaatteet ovat joidenkin mielestä vanhanaikaisia ja tylsiä. Haluan tämän julkaisun avulla todistaa, että kyseessä on varmasti väärinkäsitys, sillä mikä olisikaan tyylikkäämpää kuin siisti vaatetus.
Teksti: Mikael Vallin
Kuvat: Evelina Lind
Julkaistu
24.3.2019
Pidän sitä omituisena ilmiönä, että jotkut miehet kuin naisetkin kuvailevat yleistetysti virallista tyyliä vanhanaikaiseksi. Mielestäni ei olemassa mitään nuorekkaampaa ja jännittävämpää kuin mies pukeutuneena hienoon pikkutakkiin tai pukuun. Kun asuun on vielä lisätty laatujalkineet, kuten oxford-kengät tai loaferit, on hienostunut vaikutelma taattu.
Mistä alkaisimme purkaa tätä tyylillistä mysteeriä? Kuten monissa muissakin tilanteissa, perustuu ongelman suuri osa yksityiskohtiin ja siihen, kuinka katsoja näkee ne. Tässä tapauksessa kyseessä ovat vaatteiden ja kenkien yksityiskohdat.
Menneisyyden symbolit
Minkä vuoksi jotkut sitten näkevät kyseisen tyylin vanhanaikaisena? Uskoisin, että asiaan on monia eri syitä. 60-luvulla monet miehet halusivat muuttaa sitä pukeutumisideaalia, jonka parissa he olivat kasvaneet. He näkivät omat isänsä, jotka käyttivät pukua, kauluspaitaa, solmiota ja usein myös hattua, menneisyyden symboleina. Monet nuoret välttivät aktiivisesti kaikkia virallisen oloisia vaatteita, kuten pukuja ja pikkutakkeja. Tämän vuoksi myös tietotaito niiden käyttötavoista vaipui unholaan.
Tämä käyttäytyminen johti siihen, että pitkän aikaa oli tavallista nähdä ainoastaan vanhempien miesten käyttävän virallisen tyylisiä vaatteita. Samaan aikaan markkinoille tuli myös edullisempia vaatteita, jotka oli valmistettu keinotekoisista materiaaleista, ja joiden istuvuus oli totuttua huonompi. Nämä vaatteet eivät näyttäneet kovinkaan hyvältä kenenkään päällä. Vanhemman sukupolven puvut seurasivat myös menneen ajan ”trendejä” ja tyylisuuntauksia. Pikkutakeissa näkyi usein yksi erityinen yksityiskohta, joka antoi koko takille tietynlaisen visuaalisen ilmeen. Englanniksi tätä yksityiskohtaa kutsutaan nimellä ”gorge line” ja sillä tarkoitetaan kauluksessa olevaa lovea.
Pitkän aikaa gorge oli suhteellisen alhaalla rinnan kohdalla ja tämä yhdistettiin menneeseen aikakauteen, jolloin alhainen gorge oli tavallista. Tämän uskon olevan yksi suuri syy siihen, että tällainen vaatetus nähdään vanhanaikaisena. Viimeisen 20 vuoden aikana olemme nimittäin tottuneet siihen, että gorge on usein huomattavasti korkeammalla.
Esimerkki tyylikkäästä, klassisesta ja ajattomasta asusta
Seuraavaksi esimerkiksi haluan ottaa loaferit ja tarkemmin sanottuna tupsuloaferit, joiden kohdalla mallin muotoilu on erityisen tärkeää. 80-luvulla tupsuloaferit olivat nimittäin tavallinen näky trendikkäiden ja tilavan mallisten pukujen kanssa. 80-luvun malli oli hyvin avoin ja se vei monien ajatuksen naisten korkokenkiin. Nykyaikaiset laatuloaferit ovat kaukana näistä avoimista jalkineista ja yllä näette hyvän esimerkin tyylikkäästä loaferimallista.
Liian pyöreä kärki antaa kengälle vanhanaikaista tunnelmaa ja se yhdistetään usein negatiivisessa mielessä entisajan ”juppeihin” ja heidän tilaviin pukuihin. Sivuillamme myytävät, käsintehdyt loaferit henkivät aivan erilaista tunnelmaa ja niiden muotokieli on hyvin tasapainoinen ja elegantti.
Yksi valitettava asia, joka vaikuttaa siihen, että joillain on negatiivinen kuva virallisesta miesten pukeutumisesta, on tällaisten vaatteiden oikeiden käyttötapojen vaipuminen unholaan. Ikävän usein miehet käyttävät liian suuria pikkutakkeja, jotka eivät sovi heidän vartalonmuodolleen. Liian pitkät hihat ovat tavallinen virhe, joka saa muuten hyvin istuvan pikkutakin näyttämään liian suurelta.
Pohdintojeni lopputuloksena haluan todeta, että väärinkäsitys virallisen tyylin vanhanaikaisuudesta syntyy usein negatiivisesta kuvasta tämän tyylisiä vaatteita kohtaan. Osalla on huonoja kokemuksia vanhanaikaisista yksityiskohdista ja henkilöistä, jotka käyttävät vaatteita virheellisellä tavalla tiedon puutteen vuoksi.
Siispä: Ennen kuin tuomitset tupsuloaferit, puvun, kaksirivisen pikkutakin ja klubitakin kokonaan vanhanaikaisiksi, pyri katsomaan vaatteiden käyttäjää objektiivisesti ja tutkiskele, miltä vaatteet oikeasti näyttävät hänen päällään.