Japani on jo pitkään tunnettu perfektionistien maana. Kaikki tehdään viimeisen päälle ja hyviä esimerkkejä tästä ovat aina ajoissa olevat junat sekä sushi-kokit, jotka ovat käyttäneet vuosikymmeniä täydellisen riisikoostumuksen löytämiseen. Monet meistä länsimaalaisista pitävät Japania kiehtovana ja hieman mystisenä paikkana, johon kuitenkin kohdistuu usein myös paljon ennakkoluuloja. Siitä ei ole kuitenkaan epäilystäkään, että japanilaiset ovat ehdottoman uskollisia käsityöperinteelleen.
Teksti: Martin Johansson
Kuvat: Charlotte Håkanson
Julkaistu
8.3.2020
Japanilaisten vahvat käsityöperinteet ovat viime vuosikymmeninä laajentuneet myös tekstiiliteollisuuteen. Vaate, joka on valmistettu Japanissa, on todennäköisesti hyvin laadukas ja sen kohdalla voi usein olettaa myös, että materiaalit on valittu huolella. Voisimme käyttää esimerkkinä japanilaisen merkin orSlow:n farkkuja, jotka on ommeltu Japanissa, ja joiden farkkukangas on myös Japanissa kudottua. Japanilaisen farkkukankaan sanotaan olevan yhtä maailman parhaista ja sitä käyttävät myös monet amerikkalaiset merkit, kuten RRL. Tämä johtuu paljolti siitä, että vanhempaa tekniikkaa käyttäen valmistettuja farkkukankaita tehdään nykyään enää Japanissa. Myös muut merkit, kuten Thom Browne, on sijoittanut osan tuotannosta Japaniin. Thom Brownen aurinkolasit valmistetaan kullatusta titaanista juurikin Japanissa, mikä povaa materiaalin olevan laadukasta.
Japanissa ihaillaan selkeästi 60-luvun Yhdysvaltoja. Tokiossa voit esimerkiksi käydä Bob Dylanilta vaikutteita saaneessa baarissa nimeltä
My Back Pages ja juoda
Sapporo-oluen, jos toisenkin, samalla, kun katselee mustavalkoista live-taltioitua konserttia tai kuuntelee coverbändiä, joka soittaa kappaletta
Mr. Tambourine Man. Pukeutumisen puolella tämä Yhdysvaltojen ihannointi näkyy vaikutteina, joita on poimittu preppy- ja Ivy League-tyyleistä. Tavallisia näkyjä katukuvassa ovat muun muassa vintage-vaatteet ja fatigue-housut.
Lopuksi haluamme mainita kellomerkin nimeltä Seiko, joka on ensimmäisen kvartsikellonsa lanseerauksesta vuodesta 1969 lähtien dominoinut laajalti kellomarkkinoita. Seiko pyrkii jatkuvasti uusiutumaan kuitenkaan menettämättä otettaan yrityksen historiasta ja perinteistä. Laadullisesti Seikon kellot ovat sellaisia, että saman tasoisista kelloista saa normaalisti maksaa paljon enemmän. Tämä on vain yksi hyvistä syistä, joiden vuoksi sinun kannattaa ehdottomasti tutustua tähän japanilaiseen laatukellomerkkiin.
Mitä pidit tästä artikkelista?