Laskettelutyyli kautta aikojen
Tyylikkyyden säilyttäminen kaikissa tilanteissa vaatii harkintaa, sillä toiminnallisuuden ja esteettisyyden yhdistäminen ei ole aina kovin helppoa. Kuinka paljon laskettelutyylin tulisi pohjautua trendeihin? Otamme katsauksen menneisyyteen selvittääksemme, mikä on ajatonta, ja mistä voimme hankkia inspiraatiota rinteeseen tänä talvena. Tämä on meidän tulkintamme menneestä laskettelutyylistä.
Teksti: Emanuel Kristing
Kuva: Getty Images
Julkaistu
30.12.2018
Sukset ovat toimineet kulkuvälineenämme jo muinaisista ajoista lähtien. Niillä on liikuttu niin Keski-Euroopassa kuin Pohjoismaissakin ja sen vuoksi voimmekin hyvillä mielin olettaa, että eurooppalaiset tietävät, kuinka hiihtokaudella toimitaan. Pohjoismaat ovat ainutlaatuisen menestyneitä pukeutumispuolella ja markkinoilla on monia pohjoismaisia yrityksiä, jotka valmistavat todella hyviä lasketteluvaatteita. Ruotsalainen J.Lindeberg ja norjalainen Norrøna ovat erinomaisia esimerkkejä tästä. Me olemme tutustuneet entisaikojen tyylikkääseen laskettelutyyliin, jotta sinä voit hankkia inspiraatiota tämän kauden after-ski:tä ajatellen.
Katsaus menneisyyteen
Lomailu hiihtokeskuksissa tuli suosituksi 50-luvulla. Ennen sitä vain harvat lomailivat sillä tavoin ja sukia käytettiin lähinnä kulkuvälineenä viihteen sijaan. Alkuun pukeutumiseen ei panostettu kovinkaan paljoa; Jalkoihin laitettiin paksuimmat mahdolliset villasukat ja kömpelöt vaelluskengät, jotka sidottiin kiinni puisiin suksiin. Vaatekaapista kaivettiin myös esiin kaikista lämpimimmät villapaidat ja kaulaliinat. Tätä tyyliä edustivat etenkin jetsetterit, jotka tekivät uusien paikkojen, kuten Verbierin, Cortinan ja Gstaadin hiihtokeskuksista suosittuja.
Meidän mielestämme laskettelu oli tyylikkäintä 1900-luvun puolivälissä. Voimme nähdä siinä tiettyä välinpitämättömyyttä, kun katsomme tapaa, jolla Gianni Agnelli pujotteli alas Dolomiittien rinteitä. Tämä oli aikaa ennen kuin Gore-Tex ja tuulenpitävät materiaalit oli keksitty. Jos halusi pukeutua lämpimästi, oli turvauduttava kerrospukeutumiseen, mikä puolestaan antoi hyvä edellytykset tyylikkääseen hiihtotyyliin. Mikä estäisi meitä pukeutumasta saman lailla nykyäänkin? Ohut pooloneule merinovillasta on nykyään yhtä mukavan tuntuinen, tyylikäs ja ajankohtainen kuin ennen vanhaan. 60-luvun aikana lasketteluvaatteiden muotoilu kehittyi innovatiivisempaan suuntaan ja käyttöön tulivat nylonkankaasta valmistetut toppatakit, joissa oli trendikäs leikkaus ja muotoilu. Vaatteet muuttuivat urheilullisemmiksi, mutta neuleissa ja asusteissa käytettiin materiaalina yhä eniten villaa. 60-luvulla lasketteluvaatteet tulivat osaksi muotinäytöksiä ja haalareissa, takeissa ja housuissa alettiin käyttää kirkkaita värejä. Ymmärrämme täysin tämän kehityssuunnan, sillä näyttäähän kirkkaanpunainen takki uskomattoman upealta lumivalkoista maisemaa vasten.
Lasketteluvaatteiden kohdalla on kaksi selkeää tyylisuuntausta. Joko inspiraatiota hankitaan 50-, 60- ja 70-luvuilta ja tyyli kopioidaan Alppien rinteitä laskevilta Gianni Agnellilta ja Roger Moorelta, tai kiinnostuksen kohteena ovat nykyaikaiset lasketteluvaatteet. Loistavia esimerkkejä näistä moderneja ja teknisiä vaatteita valmistavista yrityksistä ovat muun muassa J.Lindeberg ja saksalainen Bogner. Riippumatta siitä, millainen tyyli on kenenkin mieleen, on todettava, että tekninen kehitys on tehnyt ihmeitä rinteissä käytettäville vaatteille. Vaatteista on tullut ohuempia, mutta lämmittävämpiä ja samalla ne takaavat paremman liikkumavapauden ja ovat kestävämpiä kuin aiemmin.
Millaiset vaatteet sinä valitset rinteeseen? Modernin ja retro-tyylin?
Mitä pidit tästä artikkelista?