Mietitkö koskaan, kuinka ripustat housusi, joissa on prässit, tai miksi se on ylipäätänsä tärkeää? Prässit ovat tällaisten housujen oleellisin osa ja sen vuoksi ne on tärkeää pitää muodossaan.
Teksti: Mikael Vallin
Kuvat: Ted Olsson
Julkaistu
27.3.2020
Minulla on huono muisto vuodelta 1996. Olin juuri palannut takaisin rykmenttiini oltuani vartijana Ruotsin kuninkaanlinnassa, kun näin yhden sotilaistani ottamassa juhlapukuaan repustaan. Juhlapuku oli työnnetty ryppyyn reppuun kuin se olisi roska jäteastiassa. Sieluni itki surusta, kun näin Ruotsin armeijan juhlapuvun rypistyneen harmaan villakankaan, joka näki vihdoin päivänvalon oltuaan kaksi päivää vankeudessa. Tunsin, että vaate tarvitsisi suuren määrän silitystä, jotta se saataisiin taas alkuperäiseen hohtoonsa.
Minä en voisi missään tapauksessa edes kuvitella käsitteleväni tyylikästä vaatetta sillä tavalla. Pukuja, pikkutakkeja ja suoria housuja tulee käsitellä kunnialla ja oikealla tavalla. En tarkoita, että niitä tarvitsee käsitellä mitenkään erityisen varovasti, sillä laatukankaista valmistetut vaatteet kestävät enemmän kuin monet uskovatkaan. Laukkuun pakatessa vaatteet tulee taitella kevyesti ja hellä varoen. Housut taitellaan niissä olevien prässien mukaisesti. Taittelun aiheuttamat laskokset häviävät, kun annat vaatteiden riippua henkarissa otettuasi ne laukusta.
Nyt ajattelin käsitellä tarkemmin housuja, joissa on prässit. Ne tulee nimittäin aina säilyttää henkarissa, kun ne eivät ole käytössä. Housuille on olemassa myös erityisiä housuhenkareita, joiden avulla prässit pysyvät tasaisesti taitettuina housunlahkeista. Tällaiset henkarit vaativat kuitenkin, että vaatekaapin tanko on niin korkealla, että housut mahtuvat roikkumaan sen alla koko pituudeltaan.
Taittelu ja henkariin ripustus
Kuinka housut kannattaa sitten ripustaa, jotta prässit pysyvät siisteinä? Aseta housunlahkeet vastakkain ja ota kiinni lahkeensuista. Anna housujen roikkua ylösalaisin. Housujen ollessa valmistajan muotoilemassa alkuperäismuodossa prässit suoristuvat sileiksi toisiaan vasten. Ota sen jälkeen kiinni lahkeen kaikista kangaskerroksista noin 2/3 lahkeen mitasta vyötäröä kohti. Ripusta housut siitä kohdasta henkariin roikkumaan.
Laadukkaat housuille sopivat henkarit on päällystetty kankaalla, jossa on samettinen pinta. Tämän pehmeän pinnan ansiosta housut eivät valu henkarista. On olemassa myös henkareita, jotka on kokonaan peitetty samettisella kankaalla, jotta myös pikkutakit saavat tukea riippuessaan henkarissa. Tällaiset henkarit sopivat erityisen hyvin vuorittomille ja rakenteettomille pikkutakeille, jotka pysyvät hyvin paikoillaan pehmeän kangaspinnan avulla. Pikkutakin vuorin tehtävänä on vähentää kitkaa pikkutakin sisäpinnan ja sen alla käyttämiesi vaatteiden välillä. Sama tapahtuu, kun laitat vuorillisen pikkutakin päällystettyyn henkariin ja tällöin pehmusteesta ei ole suurta hyötyä.
Housujen prässäys
Prässättyjen housujen silittäminen vaatii enemmän tietämystä kuin monet ajattelevat, sillä alkuperäisten prässien säilyttäminen muodossaan on hyvin tärkeää. Prässien muoto ja paikka vaikuttavat koko housujen istuvuuteen ja mittasuhteisiin. Jos housut prässätään väärin, häviää niistä oikea muoto ja ne voivat näyttää aivan kamalilta päällä.
Housut, jotka on ommeltu Savile Row:lla, tulee jättää prässättäväksi sen vaatturin luo, joka on ne ommellut. Kukaan muu ei osaa prässätä housuja oikealla tavalla. Vaatturi nimeltä Chittleborough & Morgan prässää housut hieman taivutettuun muotoon, jotta ne mukautuvat jalan ja polven muotoihin. Villakangas kutistetaan höyryn ja silitysraudan avulla polvitaipeesta prässäyksen aikana housuja valmistettaessa. Vaikka valmisvaatteena ostamasi housuissa ei olisikaan samanlaista yksityiskohtaisuutta, on housut kuitenkin tärkeää ripustaa prässäyksen jälkeen oikeanlaiseen henkariin, jotta ne säilyttävät muotonsa.
Mitä pidit tästä artikkelista?