Usein puhutaan skandinaavisesta tyylistä ja siihen liittyvästä minimalismista. Samassa yhteydessä mainitaan usein myös vaatteiden tyköistuvuus. Onko kuitenkaan olemassa yhtä yhtenäistä tyyliä, jonka voimme sanoa olevan "skandinaavinen"?
Teksti: Mikael Vallin
Kuva: Evelina Lind
Julkaistu
9.4.2019
Kun minua jonkin aikaa sitten pyydettiin kirjoittamaan mielipidekirjoitus skandinaavisesta tyylistä, olin hyvin otettu ja innokas pääsemään alkuun. Tyyli on minulle sydäntä kaikkein lähinnä oleva asia, josta voisin paasata loputtomiin. Kun innostukseni oli hieman laantunut, vaihtui hymy mietteliäisiin ryppyihin otsallani. Ymmärsin nimittäin, että minulla ei ole selkeää käsitystä siitä, mitä skandinaavinen tyyli oikein sisältää. Voisin tietenkin koota tekstin minimalismista ja puhtaasta tyylistä mainitsematta mitään tarkkoja yksityiskohtia, sillä niillä käsitteillähän monet varmasti kuvailisivat skandinaavista tyyliä. Kokonaisuudessaan skandinaavinen tyyli on kuitenkin yhdistelmä monia erilaisia tyylejä, joihin inspiraatiota on kerätty monilta eri suunnilta.
Skandinaavista tyyliä edustaa minimalismin lisäksi myös vähemmän tavallinen, mutta erittäin omistautunut ja sitoutunut ryhmä miehiä, jotka pukeutuvat pukuihin, pikkutakkeihin ja käsintehtyihin kenkiin. Tämä ryhmä on tuonut Pohjoismaat maailmanlaajuiselle tyylikartalle oikein ryminällä viime vuosien aikana. Kyseessä on hillitty skandinaavinen tyyli, jossa yhdistyvät englantilaisen ja italialaisen tyylin parhaat palat. Samalla on kuitenkin tärkeää paneutua myös siihen aiemmin mainitsemaani minimalismiin, jolle ominaista ovat puhtaat linjat ja minimiin riisutut yksityiskohdat. Katukuvassa näkyy tennareita, collegepaitoja ilman suuria logoja ja suoralahkeisia housuja. Minä liittäisin tähän samaan joukkoon myös monien käyttämän univormun, joka koostuu mustasta toppatakista, tiukoista mustista tai sinisistä farkuista ja mustista kengistä.
Eräs yksityiskohta, joka kuvailee hyvin skandinaavista tyyliä, on vaatteiden tyköistuvuus. Viime aikoina joustavat ja slim-fit-mallit ovat olleet erittäin kapeita ja tiukkoja. Tämä trendi tuntuu kuitenkin olevan pikkuhiljaa katoamassa ja sehän sopii minulle. Kaiken tämän lisäksi on olemassa myös tyylin puute, jonka voidaan sinänsä sanoa olevan lähes oma tyylisuuntauksensa. Tähän joukkoon kuuluvat miehet, joille vaatteet ovat vain välttämättömyys ja he pukeutuvat käytännöllisesti usein hieman liian suuriin vaatteisiin ja tarkoituksenaan pysyä lämpimänä. Luonnollisesti kokonaiskuvaan sisältyy myös lukuisia muita tyylisuuntia, mutta en ryhdy nyt tässä kaikkia luettelemaan.
Tiedän, että ei ole poliittisesti korrektia sanoa moniakaan näistä asioista. Kaikki tämä on kuitenkin osa skandinaavista tyyliä, joka puolestaan perustuu moneen muuhunkin näkökulmaan kuin vain kaikkeen visuaaliseen. Muissa Pohjoismaissa tunnetaan yleisesti käsite ”Janten laki”, joka tulee tanskalais-norjalaisen kirjailijan kirjasta. Suomessa käsite ei ole kovin tunnettu, mutta jollain tapaa se sopii myös suomalaiseen ajatusmaailmaan. Ajatustavan mukaan kenenkään ei tule kuvitella olevansa parempi kuin muut. Ei ole siis hyväksyttävää pröystäillä ulkonäöllä tai jollain henkilökohtaisella ja uskonkin tämän ajatustavan olevan suuri syy siihen, miksi skandinaavinen tyyli näyttää siltä, miltä se näyttää. Mielestäni tämä käsite on aikansa elänyt ja tuntuu yhtä typerältä kuin sanoa, että ruskeita kenkiä ei saa käyttää iltaisin kello 18 jälkeen. Uskon silti tämän vaikuttaneen siihen, kuinka Pohjoismaiden väestö pukeutuu.
Ajatukseni vaeltavat tässä asiayhteydessä väistämättä myös moniin Pohjoismaiden ulkopuolelta kotoisin oleviin tuttaviini, jotka usein kehuvat skandinaavisia miehiä näyttäviksi ja hyvin pukeutuviksi. Tämä johtunee laajalle levinneestä ja keskimääräisen korkeasta halusta näyttää hyvältä. Nykyään on myös yleisemmin hyväksyttyä, että miehet koreilevat vaatteillaan ilman, että heidät leimataan turhamaisiksi ja vähemmän miehekkäiksi.
Mihin lopputulokseen sitten päädyn skandinaavisen tyylin kohdalla? Haluaisin tiivistää sen hyvin harkituksi ja tarkoituksenmukaiseksi, riippumatta siitä puhutaanko rennon virallisesta tyylistä vai farkkuihin ja tennareihin pohjautuvasta minimalismista. Tyyli- ja laatutietoisuus on lisääntynyt ja miehet haluavat näyttää hyvältä sekä samalla kertoa tyylinsä avulla persoonallisuudestaan. Olen ylpeä voidessani työskennellä yrityksessä, joka panostaa laatuun ja haluaa auttaa miehiä pukeutumaan tyylikkäästi. Tärkeintä tässä kaikessa olette kuitenkin te asiakkaat ja lukijat, jotka kannatte ostamianne vaatteita ylpeydellä ja teette samalla katukuvasta hieman tyylikkäämmän. Kiitos!