
Kolme amerikkalaista elokuvaklassikkoa ja niiden inspiroimat asut
Teksti: Martin Johansson
Kuvat: Alamy
Elokuvien maailma on niin täynnä inspiroivia asuja ja tyyliä, että välillä on vaikea saada otetta kaikesta. Yritämme siis hahmottaa ja selkeyttää asioita ottamalla suurennuslasin alle tietyn tyylisuunnan ja keskityimmekin elokuviin, joiden keskipisteenä on Amerikan itärannikon Ivy- ja preppytyyli.
Rushmore

Tänä päivänä amerikkalaisen ohjaajan Wes Anderssonin elokuvatyyli on hyvin vakiintunut ja tunnettu. Symmetrisesti kehystetyt kohtauksen, selkeät kameranliikkeet ja paradoksiset henkilöhahmot ovat luoneet markkinaraon maailmaan, jossa muut elokuvat ovat varsin homogeenisia. Anderssonin toisessa pitkässä elokuvassa, Rushmoressa, näet tämän tyylin ottavan ensimmäiset varovaiset askeleensa. Elokuva seuraa 15-vuotiasta Max Fischeriä, joka opiskelee arvostetussa Rushmoren koulussa ja jossa hän uhraa suuren osan opintoihin tarkoitetusta ajastaan eri opiskelijajärjestöissä. Kun Max on ystävystynyt paikallisen teollisuuskihon kanssa ja samalla rakastunut häntä selvästi vanhempaan peruskoulun opettajaan on asetelma valmis oudolle kolmiodraamalle. Anderssonin silmä tyylille ulottuu myös hänen henkilöhahmoihinsa ja Maxin kantava tyylisuunta elokuvassa on todellista preppyä. Jos haluat kopioida hänen nimikkotyylinsä, niin teet sen helposti pukeutumalla chinoihin, raidalliseen solmioon sekä heittämällä harteille pikkutakin.
Metropolitan

Eletään joulukuista 80-luvun loppua ja New Yorkissa järjestetään debyyttijuhlat, joissa yhteiskunnan nuoret voivat esittäytyä, seurustella ja juopua illan tarjoiluista. Jatkoilla he pukeutuvat smokkiin ja juhlapukuihin keskustelemaan kirjallisuudesta, politiikasta sekä filosofiasta, kun samanaikaisesti osa heistä pelkää tulevaisuutta, epäonnistumista ja käänteistä amerikkalaista unelmaa eli ”downward social mobilitya”. Kohtaukset etenevät teatterinäytelmän valinneen katsojan edessä ja elokuvan kaikki hahmot ovat jatkuvasti harmaalla vyöhykkeellä täydellisen snobismin ja älykkäältä vaikuttamisen välissä. Pukeutumistyyliä hallitsevat smokki ja iltapuku, mutta välillä kuvassa näkyy myös rennompaa asua, joka koostuu suoraan preppy-käsikirjasta poimituista neulepuseroista, chinoista ja kuluneista pikkutakeista. Tyylin matkiminen vaatii vain vuokratun smokin sekä parhaiden filosofisten keskustelutaitojen esille kaivamisen.
A Beautiful Mind

A Beautiful Mind on tositarina Nobel-palkinnon voittaneesta matemaatikosta John Nashista. Elokuva alkaa vuodesta 1947 kun Nash aloittaa matematiikan opiskelut Princetonin yliopistossa. Loppu tarinasta hajaantuu eri vuosikymmenille ja vie katsojan mukanaan joillekin Amerikan itärannikon arvostetuimmille yliopistoille. Saamme seurata Nashin kamppailua kuuluisaksi matemaatikoksi sekä myös hänen kamppailuaan psyykkisen terveydentilansa kanssa. Kaunis ja monilla tavoin inspiroiva tarina sisältää myös valtavasti tyyli-inspiraatiota niille, jotka pitävät flanellista, tweedistä ja amerikkalaisesta itärannikosta. Elokuva näyttää monipuolisen ja realistisen kuvan Ivy League –tyylistä ja sen kukoistusajasta 1950-luvulta 70-lukuun. Jos haluat pukeutua kuin nuori John Nash, niin satsaa yksinkertaistettuun väriskaalaan harmaata ja ruskeaa, valitse päällesi neuleliivi äläkä arkaile solmion käyttämistä.