Filson nousi maineeseen kullankaivajien luottohankkijana, laajensi metsästäjien ja vaeltajien ystäväksi, ja lopulta saavutti suuren yleisön. Lue alta, millä keinoilla laatu syntyy tämän amerikkalaisen tehtaan käsissä.
Teksti: Ville Raivio
Kuvat: Evelina Lind
Julkaistu
10.1.2019
Filson on vuonna 1897 perustettu amerikkalainen vapaa-ajan vaatetehdas. Alusta alkaen se on erikoistunut kulutusta ja elämää kestäviin vaatteisiin, sillä Filson aloitti työnsä kullankaivajien varustajana. Pientilallinen Clinton C. Filson perusti yrityksen Seattlessa, joka oli entisaikaan kullankaivajien välietappi matkalla Kanadan kultamaille. Ennen Filsonia hän oli varustanut metsätyöläisiä omassa liikkeessään, mutta uudempi yritys sai tuulta alleen, ja samalla kovin mahtavan nimen C.C. Filson's Pioneer Alaska Clothing and Blanket Manufacturers. Tuontanto ei siis sisältänyt ainoastaan vahvoja vaatteita, vaan myös peitteitä, sillä C.C. Filson omisti kutomon. Siellä syntyivät hyvin paksut ja vahvat, villaiset Mackinaw-kankaat, joista tehtiin päällystakkeja sekä peitteitä. Kanadan talvet olivat jäätäviä, joten lämpö oli elinehto. Sama paksu kangas on yhä käytössä useissa tehtaan malleissa. Yritys menestyi laadun ansiosta, mutta myös avoimen mielen: omistaja kuunteli kaivosmiesten toiveita ja muokkasi vaatteita sopimaan heidän käyttöönsä. Myös uudet mallit suunniteltiin juuri kovaan käyttöön. Mitä ei valmiina löytynyt, sen saattoi teettää.
Tänä päivänä Filsonin valikoima on laajentunut suuresti. Varsinaiset työvaatteet ovat enimmäkseen korvautuneet tiettyyn tarkoitukseen valmistettaviin tuotteisin. Tehdas valmistaakin erikseen mallistoja metsästykseen, kalastukseen, leirielämään, ja vapaa-aikaan. Kaikkea yhdistää käytännöllisyys ja vahvat materiaalit. Kun yrittäjä Stan Kohls osti Filsonin vuonna 1981, hän teki tietoisen päätöksen välttää öljypohjaisia materiaaleja ja erilaisia tarranauhoja. Vaikka yritys on sittemmin myyty parisen kertaa uudelleen, sama linja on pitänyt. Vahakankaisten ja Mackinaw-kankaisten vaatteiden ohella tunnettu on erityisen paksu Rugged twill -kangas, jonka Filsonille kutoo maineikas brittiläinen Millerain. Siitä tehdas on valmistanut vahvoja laukkuja moneen käyttötarkoitukseen vuodesta 1991 lähtien. Materiaaleista kehut ansaitsee myös valjasnahka, joka on vahan ja talin kyllästämä, erityisen kestävä nahka. Sitä Filson käyttää kanvaasilaukkujensa koristeisiin ja hihnoihin sekä myös hintavimpien laukkujen päämateriaalina.
Vuonna 1914 Filson kuvaili yrityksensä ajatusmaailmaa seuraavasti:
"Asiakkaallemme: Jos mies on matkalla pohjoiseen, hänen kannattaa hankkia asunsa meiltä, koska meillä on kokemusta pohjoisiin maihin sopivista vaatteista, jonka olemme keränneet pohjoisen mieheltä – emmekä vain yhdeltä, vaan sadoilta miehiltä. Materiaalimme ovat parhaita mahdollisia, sillä tiedämme, että paraskaan ei ole koskaan tarpeeksi hyvää ja laadukkuus on elintärkeää. Voit luottaa tuotteisiimme niin materiaalin kuin käsityönkin puolesta… Tuotteitamme ei tule sekoittaa halpoihin ja huomattavasti heikkolaatuisemiin tuotteisiin, joita markkinat ovat pullollaan. Sellaiset tuotteet ovat hyödyttömiä käyttötarkoituksensa kannalta ja lisäksi niitä käyttävien henkilöiden olisi parempi jättää ne hankkimatta."
Samat arvot ovat yhä osa yritystä, sillä tänä kertakäyttöisten vaatteiden aikakautena Filson ui vastavirtaan. Tehdas tarjoaa tuotteilleen kunnostuspalvelun Seattlessa, jotta vahvatkin vaatteet kestäisivät yhä kauemmin. Jos ei itse pääse paikan päälle, voi tuotteet postittaa tehtaalle. Lisäksi valmistaja tarjoaa täyden huoltopalvelun mallistonsa jalkineille. Filsonilla on myös niin sanottu elinikäinen takuu, joka kattaa materiaalien ja vaatteiden kestävyyden "tavallisessa käytössä". Viime kädessä tehdas toki päättää, mikä kuuluu takuun piiriin. Lisäksi vahakankaasta valmistetut vaatteet voi tehtaalla saada uudelleen vahatuiksi. Tämä, jos mikä, ansaitsee paikatun hatun noston. Filsonin motto kuuluukin,
Might as well have the best.