Ajattomat klassikot ovat meille Carl Magazinessa lähellä sydäntämme. Chinot ovat ehdottomasti yksi vaatekaapin tärkeimmistä kulmakivistä ja ne ovat mielestämme mainitsemisen arvoiset kerta toisensa jälkeen.
Teksti: Emanuel Kristing
Kuvat: Evelina Lind & Getty Images
Julkaistu
27.1.2019
Nämä Kiinasta peräisin olevat puuvillahousut ovat todennäköisesti kaikista monipuolisimmat housut, jotka miehellä voi olla vaatekaapissaan. Kyseessä on farkkujen tyylikkäämpi sukulainen, jolla selkeä oma paikkansa vaatekaapin ehdottomien kulmakivien joukossa. Oikein yhdistettynä housut ovat lähes lyömättömät ja niitä voi hyvällä omalla tunnolla kerätä kaappiinsa useassa eri värissä. Kerromme tässä julkaisussa näiden housujen tarinan ja opastamme niiden oikeanlaisen istuvuuden kanssa.
Lyhyt historiallinen katsaus
Ymmärtääksemme chinojen alkuperän meidän tarvitsee mennä yli 150 vuotta ajassa taaksepäin, sen aikaiseen Intiaan, joka oli tuolloin osa brittiläistä imperiumia. Iso-Britannian sotilaiden univormuille ominaista on aina ollut punainen väri, mutta Intian tapaisessa, lämpimässä ja kuivassa maassa, jossa luonnon värisävyinä olivat vihreä, beige ja ruskea, ei punaisiin pukeutuneiden sotilaiden ollut helppo maastoutua. Britannian sotilaat olivat helppoja maalitauluja vallankumouksellisille intiaaneille. Tämän vuoksi painavat, lämpimät ja punaiset univormut päätettiin vaihtaa kevyempään materiaaliin, jonka väri oli valittu paikallisen kasvin mukaan. Lopputuloksena oli sävy, jonka me nykyään tunnemme nimellä khaki.
50 vuotta myöhemmin tarvitsi Yhdysvallat pehmeämpää materiaalia oman armeijansa univormuihin. Yhdysvaltain armeija käänsi katseensa kohti Kiinaa, sillä kankaat olivat edullisempia siellä. Amerikan joukot toivat Kiinasta mukanaan näitä pehmeästä kankaasta valmistettuja housuja Espanjan siirtomaahan Filippiineille siellä sotiessaan ja espanjankielisillä saarilla housuja alettiin kutsua nimellä pantalones chinos, kiinalaiset housut. Ulkomaankomennukselta palattuaan amerikkalaiset sotilaat jatkoivat opistojaan Ivy-liiga-yliopistoissa ja alkoivat kehittää niille ominaista preppy-tyyliä, johon klassiset khakinväriset chinot voidaan yhdistää.
Monipuolinen vaatekaapin kulmakivi
Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että maanläheiset sävyt, kuten ruskea, beige, harmaanbeige (taupe), vihreä, sininen ja kerma, sopivat lähes kaikkeen, mitä sinulla on vaatekaapissasi. Khakinvärisiä puuvillahousuja voi käyttää yhtä hyvin niin syksyllä kuin keväälläkin. Riippuen siitä, kuinka lämminverinen olet, ja kuinka paksu tai ohut housujen kangas on, haluaisimme väittää, että chinot ovat jopa kokovuotiseen käyttöön sopivat housut. Chinot käyvät mainiosti arkikäyttöön valkoiset t-paidan tai vaaleanharmaan hupparin kanssa. Toisaalta kermanvärisiä chinoja voi yhtä hyvin käyttää myös tummansinisen klubitakin kanssa kesäaikaan.
Kokoa vaatekaapin sisältö ensi kädessä käyttäen perusvärejä. Näin asukokonaisuuksien rakentaminen on yksinkertaista ja voit helposti käyttää lempichinojasi niin työhaastatteluissa, kastetilaisuudessa kuin tutun häissäkin. Chinot, raidallinen oxford-paita ja tummansininen pikkutakki on mielestämme loistava asuvalinta tilanteisiin, joiden pukukoodia et tiedä. Muista kuitenkin, että housut eivät ole koskaan tyylikäs valinta, jos ne eivät istu kunnolla.
Tutustu chinovalikoimaamme täältä » Kuinka chinojen tulisi istua?
Housuista, joita myydään ko’oissa S, M, L, XL, on huomattavasti hankalampi löytää sopivaa kokoa kuin numeroko’oista, sillä sekä koko 48 että 50 lasketaan usein kooksi M. Numerokoot luodaan tietynlaisen mallin mukaan, joka ei sovi kaikille. Tärkeintä, mitä olemme oppineen vuosien varrella, on olla tekemättä kompromissia hinnan tai istuvuuden kohdalla. Sanotaan, että housujen tulisi istua hyvin lantion kohdalta ilman, että niiden kanssa tarvitsee käyttää vyötä. Vaikka housut istuisivat hyvin reisien ja takapuolen kohdalta sekä pituuden puolesta, eivät ne ole oikean malliset, jos ne eivät istu täydellisesti lantion kohdalta. Vyötärönkorkeus on sen sijaan makuasia, josta monilla on eriäviä mielipiteitä.
Chinoja ostaessa kannattaa tutkia, kuinka ne istuvat takapuolen kohdalta, kuinka pitkät lahkeet niissä on, ja onko lahkeensuu sopivan levyinen. Takapuolen kohdalla ei tule olla ylimääräistä kangasta, sillä räätälin siihen kohtaan tekemät muutokset näyttävät harvoin hyvältä, ja housut eivät yksinkertaisesti sovi vartalollesi. Suurimman osan ajasta 2010-luvulla ovat lyhyet ja kapeat istuvuudet olleet ajankohtaisia. Me näemme tämän kuitenkin pikkuhiljaa muuttuvan ja väljemmät istuvuudet, prässit ja korkeat vyötäröt tulevat koko ajan tavallisemmiksi ja tavallisemmiksi. Klassinen lahkeenmitta ulottuu juuri sopivasti kengän kielen päälle.
Suosikkimme
Moderni versio klassisista kermanvärisistä chinoista venetsialaiselta merkiltä Barena.
Terrakotanväriset chinot italialaiselta, housuihin erikoistuneelta merkiltä Incotex, joka tekee yksiä alansa parhaita housuja. Hinta-laatu-suhde on ehdottomasti kohdallaan.
Tyylikkäät, tummansiniset chinot kapenevilla lahkeilla merkiltä Filippa K. Tummansinisissä chinoissa ei voi mennä vikaan.
Boglioli-veljesten jännittävä projekti The Gigi valmistaa uskomattoman upeita chinoja. Näissä housuissa on selkeät prässit edessä ja me haluamme antaa ehdottoman suosituksen näille.
Ruskea on housujen värinä aivan liian aliarvostettu. Ruskeat housut toimivat lähes kaikenväristen yläosien kanssa ja ne antavat todella hienostuneen vaikutelman. Huikean hienot tummansinisen tai oliivinvihreän tikkitakin kanssa.
Klassiset, khakinväriset chinot englantilaiselta merkiltä Hackett. Kuten mainitsimme aiemmin, ovat khakinväriset chinot lyömätön vaihtoehto. Nämä mukavan tuntuiset housut on valmistettu hieman joustavasta puuvillakankaasta.