On elokuvia, joka huokuvat tyylikkyyttä, ja sitten on niitä, joissa tyyli loistaa poissaolollaan. Tyylikkyys ei tee välttämättä elokuvasta hyvää, mutta ei se koskaan haitaksikaan ole.
Teksti: David Brink
Kuvat: Getty Images
Julkaistu
27.12.2018
Elokuvien puvustus ja pukeutuminen ovat tärkeä tapa korostaa ja ilmaista hahmon persoonallisuutta ja luonnetta. Pukeutumisella voi ilmaista samoja asioita toki myös elämän muillakin osa-alueilla. Myös huono tyyli voi olla elokuvan tapa ilmaista tiettyä elämäntyyliä ja tiettyjä arvoja. Monet elokuvien roolit näyttäisivät epäuskottavilta, jos heillä olisi todella hyvä tyyli, ja sama pätee myös päinvastoin. Mieti, jos James Bond tulisi kaikkiin hienoihin juhliin tai luksusjahdeille farkuissa ja vanhassa neuleessa, silloin vaikuttaisi hänen persoonallisuutensa täysin toisenlaiselta. Roolin tyyli on tärkeää tehdä selväksi heti alusta alkaen, sillä katsojat huomaavat tyylin puutteen tai epäjohdonmukaisuuden välittömästi.
Päivän artikkelissa syvennymme elokuvahistoriaan ja noin 50-60-vuotta ajassa taaksepäin. Esittelemme tekstissä kolme 60-luvun tyylikkäintä elokuvaa, jotka ovat toki myös todella viihdyttäviä. Elokuvat ovat hyvää ajanvietettä juhlapyhiin, mutta niistä on mahdollista saada myös inspiraatiota pelkän viihdykkeen sijasta. Kiinnitä huomiota seuraavien elokuvien pukeutumiseen ja siihen, kuinka se on pitkälti hyvin samanlaista kuin tämän päivän tyyli. Se voi tuntua yllättävältä, mutta 60-luku on luultavasti yksi niistä vuosikymmenistä, jonka tyyli on klassisen miesten pukeutumisen osalta kaikista lähinnä nykyaikaista tyyliä. Sen vuoksi uskommekin, että voit hyvinkin saada inspiraatiota omaan pukeutumiseesi alla olevista elokuvista.
SALAINEN AGENTTI 007 JA TOHTORI NO, 1962
60-luku merkitsi myös ehkä kaikkien aikojen tyylikkäimmän elokuvasarjan alkua, nimittäin silloin tuli ensi-iltaan ensimmäinen James Bond-elokuva. Sean Conneryn hienostuneen selkeä ja tasapainoinen julmuus loi miehille esikuvan, joka auttoi miehiä niin käyttäytymisen ja sosiaalisen taitojen kanssa kuin pukeutumaan virheettömästi. Saimme seurata elokuvassa modernin supersankarin liikkeitä Lontoon Maifairista Jamaican Kingstoniin ja hänen pukeutumistaan raikkaaseen englantilaiseen tyyliin lontoolaiselta räätäliltä Anthony Sinclair ja tyylikkäitä ja legendaarisia paitoja valmistavalta merkiltä Turnbull & Asser.KOPIOI TYYLI
KUUMA AURINKO (PLEIN SOLEIL), 1960
Alain Delon näyttelee Tom Ripleyä (kyllä, tämä on elokuvan Lahjakas herra Ripley edeltäjä), nuorta miestä, joka on palkattu hakemaan amerikkalaisen miljonäärin poika takaisin kotiin Euroopasta. Paljastamatta juonta liikaa voimme kertoa, että Tom päätyy Välimeren paratiisiin, joka on kaukana huolista ja täynnä yläluokan viihdykkeitä. Elokuvan elämäntyyli on rennon leppoisa ja puvustus on viimeisen päälle. Se saa meidän ajattelemaan Ranskan Rivieraa ja 60-luvun hyvää elämää, jota muun muassa legendat Gianni Agnelli ja Porfirio Rubiosa elivät.
KOPIOI TYYLI
VAALEANPUNAINEN PANTTERI, 1963
Vaaleanpunaisen pantterin tarina on uskomattoman aistillinen ja lumoava. Se saattaa johtua komediagenren keveydestä, mutta elokuva on todella viihdyttävä ja samalla myös kaunista katseltavaa. Voimme seurata poliisikomisario Clouseaun ja muun tiimin toivotonta timantin metsästystä muutamista maailman eksoottisimmista paikoista mukaan luettuna talviparatiisi Cortina D’Ampezzo ja historialliset huvilat Roomassa. Se ei jätä ketään kylmäksi, kun David Niven laskee lumen peittämiä rinteitä pukeutuneena pooloneuleeseen, ja Peter Sellersin ikoninen trenssi on luonut historiaa tyylillisesti.
KOPIOI TYYLI
Mitä pidit tästä artikkelista?