Mitä on laatu? Onko se ylellisiä materiaalivalintoja, käsityötä vai kankaan kulutuskestävyyttä? Tämän päivän artikkelissa keskitymme juurikin tähän - miten tunnistaa laadukas tuote ja miksi tietyt vaatteet maksavat enemmän.
Teksti: Mimmi Ljungblad
Kuva: Ted Olsson
Julkaistu
7.10.2021
Saatko sitä mistä maksat?
”Saat sitä mistä maksat” lausahduksen olemme kaikki kuulleet ainakin muutaman kerran. Joissain tapauksissa se on myös totta. Materiaali- ja valmistuskustannukset laadukkaille tuotteille ovat tietysti korkeammat kuin halpatuotteille. Voit verrata sitä ruoanlaittoon, jossa raaka-aineet tekevät valmiin annoksen. Samalla tavalla valmis vaate on seuraus materiaalin valinnasta, tuotannosta sekä tuottajasta.
Hintalappu nousee heti korkeammaksi, kun yhtälö sisältää paikallisesti tuotettua tai käsintehtyä. Suutarit ja räätälit, joilla on jo monen vuoden kokemus nostattaa myös hintaa. Jotkut tuotemerkit ovat onnistuneet rakentamaan sellaisen maineen, että kuluttaja on valmis maksamaan ylimääräistä kuuluakseen tuotemerkkien käyttäjiin. Tässä muotoilu voi olla ensisijainen ja laatu toissijainen tai voit yhdistää ne molemmat.
Toinen hintakuvaan vaikuttava tekijä on välikäsien määrä. Normaalissa tilanteessa on monia tahoja, joiden pitäisi tienata jotain tuotteesta. Kankaiden valmistaja, tehdas, joka hoitaa leikkaamisen ja ompelemisen, puhumattakaan itse tuotteen takana olevasta tuotemerkistä. Säästöt voi joillain tasoilla tarkoittaa huonompia työoloja tai huonompaa laatua.
Ylelliset materiaalit
Ajattelimme jatkaa esittelemällä muutaman ylellisen korkeamman hintaluokan materiaalin ja selittää, miksi ne näyttävät siltä miltä ne näyttää ja miten nähdä ero paremman ja huonomman laadun välillä.
Kashmir
Kashmirin täytyy olla miellyttävin materiaali mitä luonto meille tarjoaa. Villa kammataan kashmirvuohien pohjakarvasta. Prosessi vaatii taitoa ja tarkkaavaisuutta, mutta antaa pehmeän, kevyen ja lämmittävän villan. Kashmirin korkea hinta selittyy sen rajoitetulla saatavuudella. Neuleen valmistaminen vaatii noin viiden vuohen koko vuoden kashmirvillat. Edullisempi kashmir on usein sekoitettu muiden kuitujen kanssa tai on jäännöstuote muista eläimen osista, joissa kuidun pituus on lyhyempi. Näet eron hintalapussa tai materiaalissa. Ylellisempi kashmir on pehmeämpää, siinä on vähemmän nukkaa ja enemmän kiiltoa.
Silkki
Silkkiä on pitkään pidetty yhtenä ylväimmistä kuiduista, joka on peräisin Kiinan valtakunnasta noin 2600 e.Kr. Tämä eksklusiivinen tekstiili valmistetaan silkkiperhosen toukan koteloista eli kokongeista kelatusta kuidusta. Kuidut ovat todella pitkiä, vahvoja ja elastisia ja luovat kankaalle kirkkaat värit ja kiiltoa. Tuotanto on kuitenkin sekä monimutkaista että kallista. Kiloon silkkiä tarvitaan yli 3000 koteloa.
Miten erottaa parempi ja huonompi silkki? Pitkät kuidut ovat myös silkissä parempia. Me suosittelisimme mulperisilkkiä eli viljeltyä silkkiä villisilkin sijaan, kuten Tussah-silkki. Tussah-silkin kuidut ovat tasaisempia ja karkeampia ja tekevät langasta epätasaisen, jota on vaikeampi värjätä. Tämä laatu sopii parhaiten asusteisiin.
Nahka
Kun nahkaa ostaa paremmista nahkatehtaista, ostetaan se kokonaisena. Nahan laatu vaihtelee riippuen siitä, mistä eläimestä iho on otettu ja miten eläintä on hoidettu (hyönteisten puremat, arvet jne.). Tässä puhutaan luokituksesta 1-3, jossa 1 pidetään laadukkaampana ja 3 huonoimpana. Jos mietimme kenkäteollisuutta, valmiiden kenkien hinta määräytyy siitä, kuinka monet kengät nahasta saadaan valmistettua. Korkealuokkaiset kenkävalmistajat tekevät vain 1-2 paria kenkiä yhdestä nahasta, kun taas pienen budjetin valmistajat saattavat valmistaa jopa 6-8 paria kenkiä samasta nahasta. Nahan viimeistely voi piilottaa nahan viat, mutta laatu on edelleen olemassa. Toisin sanoen saat sitä, mistä maksat.
Onko kestävyys sama kuin laatu?
Kalliimpi vaate, joka on valmistettu ylellisestä materiaalista ei välttämättä tarkoita, että vaate on kestävämpi. Kaikista kestävimmät vaatteet valmistetaan usein pitkistä, kemiallisesti valmistetuista synteettikuiduista ja ne esi- ja jälkikäsitellään. Käsintehdyt tuotteet sen sijaan vaativat huolellista käsittelyä ja hoitoa. Et voi esimerkiksi laittaa käsin ommeltua pikkutakkia pesukoneeseen eikä käsintehtyjä kenkiä voi käsitellä ihan miten tahansa ja odottaa niiden kestävän koko elämän.
Kaikki on makuasioita ja riippuu mitä sinä pidät tärkeimpänä. Arvostatko ylellisiä materiaalivalintoja ja vaatteita, jotka on tehnyt käsin ammattitaitoinen räätäli, vai kuulutko niihin, jotka uskovat, että laadun pitäisi olla sama kuin kestävyys? Riippumatta siitä, onko vaate tehty käsin vai koneiden avulla, sen on kestettävä tarkoitustaan. Mistä sen tietää? Saumojen tutkiminen on yleensä hyvä alku. Onko vaate ommeltu huolellisesti vai onko riski, että saumat ratkeavat? Tekstiiliside ja kankaan paksuus voivat myös osoittaa, kuinka hyvin vaate kestää ajan myötä. Ohuilla ja herkillä kankailla on taipumus rikkoutua helpommin ja ne vaativat usein erityistä hoitoa.
Yhteenvetona voidaan todeta, että laatu voi tarkoittaa monia eri asioita ja sitä ohjaa suurelta osin odotukset, mutta hintaa ei voida erottaa laadusta. Loppujen lopuksi kyse on siitä, mikä on sinulle tärkeää. Mitä tietoisempi olet, sitä laadukkaampia ja rahanarvoisia tuotteita sinulla on tapana löytää.
Mitä pidit tästä artikkelista?
2 kommenttia
Täyttä asiaa. Valitettavasti Suomen niemellä markettien tarjonta riittää.
09 lokakuu 2021
@Kaj Axel Orädd: Hyvä herra Peloton,
Kiitos rehellisen keskustelun aloittamisesta. Me, jotka olemme kiinnostuneita vaatteista ja tykkäämme pukeutua sen mukaan, pitää pitää mielessä, että teemme sen itsemme takia. Paras tyyli on persoonallinen ja viestii käyttäjän asenteesta.
14 lokakuu 2021