Jokaisella vaatemerkillä on omat intohimonkohteensa ja erikoisosaamisensa. Japanilainen orSlow panostaa aitoihin ja vintage-tyylisiin vaatteisiin, joiden muotokieli on ajaton ja kestää trendien vaihtelun.
Teksti: Mimmi Ljungblad
Kuvat: orSlow
Julkaistu
15.11.2020
Japanilainen Ichiro Nakutsu tunnetaan vaikuttavasta, monen sadan vintage-vaatteen kokoelmastaan sekä palavasta kiinnostuksestaan vaatteisiin, pienimuotoiseen tuotantoon ja tekniseen, kestävään muotoiluun. Vuonna 2005 hän päätti perustaa oman vaatemerkin orSlown, jonka tarina on alusta alkaen ollut lievästi sanottuna jännittävä. Saimme mahdollisuuden haastatella Ichiro Nakutsua ja esittää kysymyksiä hänen intohimostaan vaatteisiin ja kaikkeen tekemäänsä.
Mistä intohimosi vaatteisiin ja vintageen on saanut alkunsa?
-
Intohimoni vaatteisiin sai alkunsa, kun äitini antoi minulle lapsena yhdet haalarit. Nämä haalarit saivat minut huomaaman, kuinka farkkukankaan väri ja tekstuuri muuttuivat ajan myötä. Kun myöhemmin löysin farkut, joissa oli samankaltainen tekstuuri, ainutlaatuinen kulutus ja väri, joka oli kauniisti kulunut näiden selvedge-farkkujen hulpioreunan ympäriltä, tuli lapsuuden haalarit mieleeni. Siitä päivästä lähtien olin koukussa vaatteisiin ja vintageen.
Japani on jo pitkää ollut tunnettu muotimaailmastaan ja katutyylistään. Kuinka sinä kuvailisit japanilaista tyyliä?
- Japanissa voi nähdä monia erilaisia vaatteita ja tyylejä, jotka ovat peräisin maailman kaikista eri kolkista. Japanilaiset tykkäävät sekoitella eri tyylejä keskenään luodakseen leikkisän ja omaperäisen tyylin, joka herättää huomiota. Tämän lisäksi Japanissa on monia menestyneitä ja hyvämaineisia vaatemerkkejä, joita myydään paljon Japanin ulkopuolella.
Onko sinulla jokin sydäntäsi erityisen lähellä oleva lempivaate, ja miksi juuri se on suosikkisi?
-
Suosikkini kokoelmastani ovat Levi’s-farkkumalli 501 vuosilta 1905 ja 1950. Vuonna 1905 valmistetut 501:set tehtiin yksineulaisella ompelukoneella, kun taas vuoden 1950 eli toisen maailmansodan jälkeen valmistetut 501:set olivat muotokieleltään ”yksinkertaisemmat” aikaisempiin malleihin verrattuina. Siitä huolimatta vuoden 1950 mallista tuli esikuva muiden merkkien viisitaskumallisille farkuille. Kun vertaa eri vuosikymmenten malleja, niistä näkee selkeästi, kuinka farkut ovat käyneet läpi muodonmuutoksen, ja kuinka paljon niiden muotoilu on kehittynyt ajan myötä. Vaatesuunnittelijana tämä kiinnostaa minua erityisen paljon.
Tapasi poimia inspiraatiota menneestä niin muotoilun kuin valmistuksenkin puolesta on saanut aikaan muutamia erinomaisia vaatekappaleita. Mitä voimme oppia esi-isiltämme leikkauksien, materiaalien ja yksityiskohtien osalta?
-
Uskon, että voimme oppia esi-isiltämme vaikka mitä. Minä olen esimerkiksi oppinut paljon materiaalivalinnoista, muotokielestä, ompelusta ja siitä, mitkä yksityiskohdat ovat tärkeitä vaatteissa. Olen käyttänyt näitä oppeja hyväkseni luodessani uusia vaatteita tämän hetken markkinoille. Japanissa on sanonta, jonka voisin kääntää seuraavin sanoin: ”Tunne menneisyytesi ja hanki uusia kokemuksia”. Elän itse tämän opin mukaan.
Nimi orSlow viittaa merkin visioon luoda vaatteita harkiten ja huolella, tietynlaisena vastareaktiona nopeasti vaihtuville trendeille. Kuinka kohdata tämän hetken ja tulevaisuuden haasteet? Kuinka luodaan vaatteita, jotka sopivat eri tyyleihin ja eri ajanjaksoihin?
-
Muoti ja meidän alamme on käynyt läpi tietyn muutoksen, mutta vaatteiden valmistustapa ei muuttunut kuin vasta äskettäin. Tulevaisuus tuo mukanaan uusia valmistustapoja ja innovaatioita.
Minun tavoitteeni on jatkaa laadukkaiden ja kestäviä vaatteiden valmistusta, mutta olla kuitenkin samalla joustava materiaalivalintojen suhteen. Myös leikkauksia ja muotoilua on ajateltava aiempaa tarkemmin ottaen huomioon haasteet, jotka kohtaamme muun muassa ilmastonlämpenemisen ja elämäntapamuutostemme vuoksi. Kaikki valikoimamme vaatteet lukuun ottamatta perusvaatteita suunnittelen pohjautuen inspiraationi lähteeseen sekä historiallisiin näkemyksiin.
Trendit vaihtuvat jatkuvasti, jotta koko ajan voidaan esitellä jotain uutta. Samalla trendit kuitenkin toistuvat. Itse ajattelen trendejä pidemmälle, mutta seuraan alitajuisesti ja vaistomaisesti tiettyjä trendejä.
Mitä pidit tästä artikkelista?