Kokki ja legendaarinen tv-persoona Anthony Bourdain eli selvästi pioneerina niin ruuanlaitossa, kuin myös kirjailijana ja hyvin pukeutuneena persoonana. Teemme katsauksen hänen maailmansa rajattomiin saavutuksiin sekä pohjattomiin suruihin.
Teksti: Mikael Vallin
Kuvat: Alamy
Julkaistu
15.1.2022
Anthony Michael Bourdain koki kulinaristisen ilmestyksen syödessään elämänsä ensimmäistä kertaa osteria ollessaan perheensä kanssa lomamatkalla Ranskassa. Elämys ravisutti hänen syvintä olemustaan ja hän omistikin sittemmin suuren osan elämästään ruuanlaitolle ja elämysten luomiselle. Hänen artikkelinsa
Don’t Eat Before You Read This julkaistiin The New York Times lehdessä vuonna 1997. Artikkelissa Bourdain paljasti yksityiskohtaisesti, että mitä New Yorkin tähtiravintoloiden keittiöissä todella tapahtui. Hänen arvostettu asemansa ruokamaailmassa edesauttoi sitä, että tämä uraauurtava artikkeli teki tilaa myös Bourdainin myöhemmille kirjoituksille.
Bourdain, perfektionisti
Mieliinpainuvin muistomme Anthony Bourdainista on hänen selkeä ja syvällinen selostuksensa siitä, että kuinka valkosipulia tulee käyttää ruuanlaitossa. Kuinka valkosipulinkynnet viipaloidaan ohuen ohuiksi kuten
Goodfellas-elokuvassa, ja kuinka niitä tulee lämmittää antaumuksella niitä kuitenkaan polttamatta. Ja miten valkosipulinpuristimen käytön tulisi olla rangaistava teko. Hän oli myös vannoutunut salottisipulin käyttäjä, ja vuosia inspiroi käyttämään sitä yhdessä muiden juuresten ja mausteiden kanssa sekä reduktoimaan niistä maukkaan demi glace –kastikkeen rikastuttamaan monia ruoka-aterioita.
Kirjailija ja taiteilijasielu
Kitchen Confidental: Adventures in the Culinary Underbelly on syvä omaelämänkerrallinen kirja, joka kertoo elämästä maailman eksklusiivisimpien keittiöiden takana. Kuinka hänen heroiinin vaikutuksen alaisena oleva leipuri soittaa hänelle vaikeimman huippunsa aikana ja pyytää Bourdainia pelastamaan hänen hapantaikinatynnyrinsä. Tai kuinka Bourdain ja hänen kollegansa viettivät päiväkausia kylmähuoneessa LSD-huumausaineen alaisina ja loivat uskomattomia illallisia ja veistivät käsin taideteoksia sienistä. Koska sellaista oli hänen elämänsä: Täynnä äärimmäistä intohimoa ja nerokasta persoonallisuutta, jotka veivät Anthony Bourdainin johtamaan mm. seuraavia New Yorkin huppuravintoloita: Supper Club, One Fifth Avenue ja Sullivan’s. Lopulta hänestä tuli ravintola Brasserie Les Hallesin pääkokki vuonna 1998.
Kirjoista tuli TV-sarjoja, ja Bourdain työskenteli kaiken lisäksi tuottajana samalla kun matkusti ympäri maailmaa sarjansa
A Cook's Tour: Global Adventures in Extreme Cuisines parissa, josta taas myöhemmin julkaistiin myös kirja. Korkealentoinen ja vauhdikas elämä, jota tasapainotettiin jatkuvasti eri huumeilla, sai lopulta loppunsa, kun niin monien supertähtien lailla Anthony Bourdain teki itsemurhan hotellihuoneessaan Kayserbergissa, Ranskassa, 8. kesäkuuta 2018. On kuitenkin osoitettu, etteivät huumeet olleet osallisina Bourdainin kuolemaan.
Tyyliesikuva
Me valitsemme muistaa Bourdainin vanhassa kuluneessa kangas- tai mokkatakissa, Persol aurinkolaseissa, saappaissa tai bootseissa sekä t-paidassa, joihin pukeutuneena hän täytti maailmaa suorilla ja rehellisillä totuuksilla ruuanlaitosta. Tätä kirjoittaessamme dokumentti
Roadrunner, elokuva Anthony Bourdainin elämästä ja työstä, on myös erittäin ajankohtainen. Kunnes olet nähnyt sen, niin suosittelemme myös lukemaan Bourdainin kirjoja sekä inspiroitumaan hänen suoraviivaisesta ja rehellisestä tyylistään. Tyylin kulmakivinä toimivat kuluneet farkut, laatukellot kuten Panerai
Radiomir tai Rolex
Datejust, rouheat kengät tai tennarit ja aurinkolasit, kuten hänen käyttämänsä persoonalliset Persol
0649:t. Mitä Anthony Bourdain on opettanut meille pukeutumisesta? Että se on yhtä kuin ruuanlaitto: parhaasta laadusta tehdyt yksinkertaiset raaka-aineet yhdistettynä rehellisyyteen ja taitoon luovat unohtumattomia elämyksiä, joita maailma ei tule heti unohtamaan.