Skandinaavinen arkkitehtuuri ja sen edustamat tyylilliset piirteet ovat kiehtoneet suunnittelusta ja muotoilusta kiinnostuneita jo pitkään. Otamme jälleen askeleen arkkitehtuurin maailmaan, ja tutustumme tarkemmin kolmeen merkittävään sekä mieleenpainuvaan rakennukseen.
On helppo ymmärtää, että miksi skandinaavisen arkkitehtuurin yksinkertainen muotokieli vetoaa niin moniin. Linjat ovat usein yksinkertaisia ja jättävät runsaasti tilaa valolle, luonnolle ja ihmisille. Tutustumme kolmeen eri skandinaaviseen mestariteokseen, jotka inspiroivat meitä ja joihin jokaisen olisi hyvä tutustua.
Noma, Kööpenhamina - BIG
Kuva: Bjarke Ingels Group.
El Bullin jälkeen Noma on ehkä yksi maailman myyttisimmistä ravintoloista, joka on valittu neljä kertaa maailman parhaaksi. Kun ravintolan omistaja ja kokki René Redzepi ilmoitti vuonna 2016 sulkevansa paikan, ravintolamaailma oli shokissa. Pian sen jälkeen Noma ilmoitti kuitenkin avaavansa ovensa uudelleen – ja tällä kertaa Rezepi pyysi apua maailmanhuipulta, tanskalaiselta arkkitehdiltä Bjarke Ingelsiltä, joka johtaa yritystä Bjarke Ingels Group. Kolmen tähden ravintola on myös eräänlainen urbaani maatila, jossa kasvatetaan kaikki ravintolassa tarjottava. Tyyli on riisuttu, ja puu ja laasti yhdistyvät harmonisesti ympäröivän veden ja kasvillisuuden kanssa.
Villa Sundin, Hudiksvall - Greta Magnusson Grossman
Kuva: Bukowskis Real Estate.
Greta Magnusson Grossmann on ruotsalainen muotoilija ja arkkitehti, joka on ehkä tunnetuin lampustaan
Heinäsirkka, tai
Grasshopper, jonka hän suunnitteli vuonna 1947. Lamppu on saavuttanut ikonisen aseman koko maailmassa, ja välillä on helppo unohtaa, että Magnusson Grossmann oli lisäksi suuri arkkitehti. 1940-luvulla hän muutti Los Angelesiin, jossa hänestä tuli nopeasti vaikutusvaltainen arkkitehti ja tunnettu kyvyistään suunnitella taloja vaikeapääsyisille tonteille, joissa oli jyrkkiä rinteitä. Ainoa talo, jonka hän on suunnitellut USA:n ulkopuolella, on Hudiksvallissa sijaitseva
Villa Sundin, jossa valo tulvii sisään suurista ikkunoista ja jonka pohjasuunnitelma on lähes kokonaan avoin.
Writers House Vega, Norja - Kolman Boye Architects
Kuvan: Kolman Boye Architects.
Arkkitehtitoimisto Kolman Boye Architectsia johtava tukholmalainen arkkitehtiduo Erik Kolman Janouch ja Victor Boye Julebäk saivat oslolaiselta tilaajalta hieman oudon toimeksiannon suunnitella talo ehkä yhdelle pohjoismaiden syrjäisimmistä paikoista.
Writers House Vega –talo sijaitsee nimittäin Vegan saarella, josta on vain 100 kilometrin matka napapiirille (ja hyvin pitkä matka Osloon). Puumökki, jos sitä siksi voi kutsua, valmistui vuonna 2014 ja se sulaa harmahtavalla puullaan ympäröiviin vuoriin. Talon tilajaa on alun perin kotoisin kyseiseltä saarelta, jota ympäröi Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva saaristo. Jotta talo ei erottuisi ympäristöstään liikaa, sai se inspiraationsa saarella sijaitsevista venevajoista.
Lue lisää: Kolme arkkitehtuurista mestariteosta, jotka kaikkien pitäisi tietää &
Kolme arkkitektuurista mestariteosta, jotka kaikkien pitäisi tietää - osa 2
Mitä pidit tästä artikkelista?