Uniikki rannekello voi kertoa enemmän käyttäjän tyylistä ja tietämyksestä, kuin mikään muu tyylillinen yksityiskohta. Alla käymme läpi muutamia ainutlaatuisia kelloja ja miksi niillä on niin tärkeä paikka historiassa.
Teksti: Mikael Vallin
Kuvat: Phillips & Analog/Shift
Julkaistu
23.10.2021
Rannekello on tasomerkki kaikille hyville pukeutumistyyleille. Mitä suurempi käyttäjän kiinnostus rannekelloihin on, sitä suurempi mahdollisuus, että kyseinen henkilö haluaa käyttää kelloa, joka on jostain syystä erikoinen. Nämä tekstit keskittyvät usein Omega Speedmastereihin kuten Moonwatch, tai muut tunnettujen ikonisien henkilöiden käyttämät mallit. Tässä tekstissä puhumme sen sijaan kelloista, jotka ovat enemmän tunnettuja kellopiireissä, kuin yleisesti.
Rolex MilSub
Rolex Submariner on malli, jonka kaikki kelloista kiinnostuneet tuntevat. Kun opit hieman enemmän laadukkaista kelloista, alat myös ymmärtää kellojen alkuperäisen merkityksen. Tiettyjen kellojen historia on tärkeä elementti kelloista kiinnostuneille; mitä kello on käynyt läpi, kenelle se on kuulunut, missä tilanteissa sitä on käytetty. Rolex MilSub on yksi Rolex Submariner kelloista, joita englantilainen M.O.D. tai puolustusministeriö jakoi työkaluina sotilashenkilöstölle.
Toisen maailmansodan aikana hyökkääjän rooli tuli yhä tärkeämmäksi kehittyneissä taistelutilanteissa. Täällä luotettavalla rannekellolla oli ratkaiseva rooli. M.O.D. hyväksyi Rolexin sukelluskellojen toimittajaksi vuonna 1957 ja viite A/6538 muutettiin vastaamaan paremmin tarkoitustaan: Rungosta tehtiin isompi, jotta siitä saa hanskoilla paremman otteen ja se valmistettiin pehmeästä metalliseoksesta, joka muuttaa muotoaan saadessaan fyysisen iskun halkeamisen sijaan. Hihnan nastat olivat kiinteät ja yhdessä nylonrannekkeen kanssa kelloa oli melkein mahdotonta pudottaa. M.O.D.:n kelloteknikot muuttivat valomassan radiumpohjaisesta (radioaktiivisesta) kaavasta tritiumia sisältävään kaavaan, minkä jälkeen kellotaulussa oli mallille erehtymätön ”T”. Tämä on myös ensimmäinen Rolex, joka nähtiin Sean Conneryn kädessä James Bondina.
Ajatuksena oli antaa näille muokatuille kelloille uusi viite
6540, mutta ne säilyttivät vanhan viitteen eli
6538. Sanotaan, että on esimerkki kelloja, joiden takakotelon sisäpuolella on numerosarja
6540, jonka päällä on raksi ja uusi numero 6538. Tämä voi olla yksi halutuimmista keräilykelloista, koska sitä julkaistiin vain noin 1200 kappaletta, myös viitteillä
5513 ja
5517. Vain muutama on vielä jäljellä, jotka eivät ole tuhoutunut huollossa ja alkuperäisten osien vaihdon yhteydessä. Nämä kellot muuttivat usein sotilaallisten konfliktien tulosta ja siten myös historiaa.
Hamilton Ventura
Hamilton
Ventura näyttää edelleenkin futuristiselta, vaikka se suunniteltiin jo vuonna 1957.
Venturan tekee erityiseksi se, että se on ensimmäinen sähkökäyttöinen kello, joka saa virtaa akusta. Sitten sitä kutsutaan
kvartsikelloksi eikö vain? Kesti kuitenkin vielä 12 vuotta, eli vuoteen 1969, ennen kuin kvartsikiteiden tärinää alettiin käyttää ajan säätämiseen sähköisissä kellokoneissa.
Venturan liike oli sen sijaan melkein mekaaninen liike, joka oli varusteltu sähköisellä moottorilla.
Uniikki muotoilu, joka on osoittanut kestävänsä ajan mukana, on saanut kellon esiintymään elokuvissa kuten
Men in Black, kun malli lanseerattiin.
Ventura nähtiin myös Elvis Presleyn kädessä elokuvassa
Blue Hawaii. Uskomme, että Hamilton
Ventura ajattomalla muotoilullaan ja sähköisellä kellokoneistollaan oli ensimmäinen askel kohti kelloja, jotka lopulta pelastaisivat koko kelloteollisuuden tuholta. Vaikka sveitsiläinen kelloteollisuus iski voimakkaasti juuri halvempien sähkökellojen takia, myös paristokäyttöiset kellot pitivät myöhemmin koko teollisuuden hengissä.
Zenith El Primero
Zenith perustettiin Le Loclessa jo vuonna 1865 Georges Favret-Jacotin toimesta. Heistä tuli nopeasti tunnettuja maailman tarkimpien kellojen valmistamisesta. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Zenith kokeili kehittää kelloja, joissa oli niin sanottuja kronografeja ja hälytystoimintoja. Automaattiset kellot, eli kellot, jotka automaattisesti nostivat liikkeen roottorin kautta käyttäjän liikkeistä, olivat jo olemassa kolme viisarisissa kelloissa, muttei kronografeissa.
Kesti vuoteen 1969 ennen kuin automaattiset kronografiset kellot voitiin ylpeänä lanseerata. Joidenkin markkinointivirheiden vuoksi kilpailijat lanseerasivat samanlaisia automaattisia kronografimalleja muutama kuukausi aikaisemmin kuin Zenith. Kaikki nämä mallit eivät kuitenkaan olleet läheskään niin kehittyneitä, hyvin tehtyjä ja ainutlaatuisen kestäviä kuin
El Primeron kellot, joka tarkoittaa espanjaksi ”ensimmäinen”. Kronografit ovat histoallisesti olleet erittäin tärkeitä mittausvälineitä urheilu- ja ammattialoilla, jossa tarkka ajan ottaminen on tärkeää. Automaattinen ajanotto on siis tärkeä virstanpylväs kellojen historiassa.