KÄYTTÖTARKOITUS
Monille rannekello on paljon muutakin kuin ajan kertova asuste. Kello voi toimia joillekin työkaluna, symbolina tai jopa harrastuksena. Useimmille kello on kuitenkin investointi ja ystävä, joka laitetaan päivittäin ranteeseen monien tulevien vuosien ajan. Sen vuoksi ennen kellon hankintaa kannattaakin miettiä hieman, miltä oma arki näyttää, ja millaisia vaatimuksia sinulla on kellollesi. Jos olet esimerkiksi töissä toimistossa, ovat kellolta vaadittavat ominaisuudet luultavat erilaiset kuin, jos toimisit poliisina tai lentokapteenina. Lisäominaisuuksien lisäksi kellon kestävyyden vaatimukset ovat erilaiset käyttötarkoituksesta riippuen.
Usein rannekellot lajitellaan urheilu- ja pukukelloihin. Niihin ei ole kuitenkaan olemassa mitään tarkkoja lajitteluperusteita ja näin ollen sama kello voi olla jonkun mielestä urheilukello ja jonkun toisen mielestä pukukello.
Urheilukello -
kokoelmanimi rannekelloille, jotka on tarkoitettu aktiiviselle käyttäjälle. Ne ovat usein vesitiiviitä, kestäviä ja varustettu jonkinlaisilla lisäominaisuuksilla. Urheilukelloihin kuuluvat muun muassa sukelluskellot, jotka on suunniteltu vedenpitäviksi ja kestämään kovaa vedenpainetta. Sukelluskellojen standardiin kuuluu vesitiiviys aina 20 ATM (200 metriin) asti ja niille luonteenomainen piirre on kierrettävä kellonkehä (bezel). Urheilukelloja kutsutaan usein myös nimellä ”toolwatches”, koska ne on usein kehitetty todellisiksi työkaluiksi kohderyhmälleen.
Pukukello - epiteetti ”hienommille” kelloille, joissa ei ole monia lisäominaisuuksia, ja joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi kovissa olosuhteissa. Nämä kellot ovat usein hieman herkempiä ja ne eivät ole vesitiiviitä.
Kuten sanottua, eri rannekellot sopivat eri tarkoituksiin. Jos kaipaat inspiraatiota siihen, kuinka eri malleja voi yhdistellä eri asuihin, ota yhteyttä asiakasneuvontaamme. Jos tuotetiedoissa ilmoitetaan, että kellon vesitiiviys on 10 ATM (100 m) tai enemmän, sopii se useimpiin käyttötarkoituksiin. Tällaisen kellojen kohdalla rannekkeen materiaali saattaa kuitenkin rajoittaa käyttöä jonkin verran.
LISÄOMINAISUUDET
Peruskello kertoo sinulle ajan, mutta useat rannekellot on kuitenkin varustettu monilla eri lisäominaisuuksilla. Lisäominaisuuksien määrä tai monimutkaisuus määrittää perinteisesti kellon ja siihen saatavien palveluiden hinnan. Alla esittelemme muutamia tavallisia lisäominaisuuksia, joiden nimitykset kannattaa tuntea kelloa hankkiessa.
Sjöö Sandström UTC Extreme Black and Black Alligator 44,2 mm
1. Kronografi – kokoelmanimi kelloille, joissa on ajanottotoiminto, jolla voi mitata suoritusajan. Kelloille ominaista on kaksi erillistä painiketta vetonupin molemmin puolin sekä lisänäytöt kellotaulussa sekunneille, minuuteille ja tunneille.
2. Päivämääränäyttö – tavallisin lisäominaisuus kelloissa sekuntiviisarin lisäksi. Näyttää päivämäärän kellotaulussa olevassa erillisessä lisänäytössä.
3. Maailmankello/GMT – tarkoittaa, että kellossa on lisäviisari, joka voidaan asettaa näyttämään toisen aikavyöhykkeen aikaa kellonkehässä olevien numeroiden avulla. Lisäominaisuus sopii hyvin niille, jotka matkustavat paljon tai niille, jotka haluavat nähdä helposti usean aikavyöhykkeen ajan samanaikaisesti.
KELLONKONEISTO
Koneisto on kellon ydin ja se sisäinen mekanismi, joka saa kellon toimimaan. On olemassa kahden tyyppisiä koneistoja; mekaaninen ja kvartsi/quartz (paristokäyttöinen). Mekaaninen koneisto käy vetojousen avulla, joka viritetään joko sormin vetonupista vetämällä tai automaattisesti vetopainon avulla, joka pyörii käden liikkeestä. Paikalla ollessa kello käy energian avulla, joka on varastoitunut viritettyyn vetojouseen. Tätä kutsutaan käyntivaraksi ja tavallisesti mekaaninen kello käy yhdellä vedolla noin 1-3 vuorokautta. Mekaanista koneistoa tulee huoltaa tasaisin väliajoin, jotta se pysyy kunnossa. Kvartsikoneisto toimii paristojen avulla, jotka voidaan vaihtaa kellosepän luona.
Laadukkaissa kelloissa on usein mekaaninen kellonkoneisto. Monet valikoimassamme olevat kellot ovat tällaisia. Poikkeuksena on UTC Skydiver, joka tarvitsee paristot digitaalisen näyttönsä ja muiden toimintojensa vuoksi.
MUUT KELLON OSAT
Sjöö Sandström Royal Steel Classic Black and Steel 36 mm
1. Kellonkuori - kellon uloin osa, itse kotelo, johon kaikki muut osat on koottu. Usein jonkinlaista metallia, joista teräs on yleisin kestävyytensä vuoksi. Kellonkuoren läpimitalla ilmaistaan kellon koko ja se ilmoitetaan millimetreinä.
2. Kuoren takaosa - suojaa koneistoa kellon takapuolella ja on avattavissa huoltoa ja paristojen vaihtoa varten. Takaosa voi olla terästä tai lasia. Kelloja, joissa takaosa on lasia, kutsutaan takaluurankokelloiksi ja niistä näkyy kellon kaunis koneisto.
3. Vetonuppi - sijaitsee useimmiten kellonkuoren oikealla sivulla. Käytetään ajan ja päivämäärän asettamiseen sekä tarvittaessa vetojousen virittämiseen.
4. Kellotaulu - yksinkertaisesti ilmaistuna se kohta kellossa, joka näyttää ajan. Kellotaulujen tyylit vaihtelevat ja niitä on montaa eri kokoa, monesta eri materiaalista ja monia eri värisiä. Kellotaulujen yksityiskohdat, kuten indeksit ja viisarit, eroavat myös toisistaan ja joissain kelloissa nämä yksityiskohdat ovat pimeässä hohtavia. Joissain kellomalleissa on vain yksi standardikellotaulu, mutta monet kellovalmistajat tarjoavat malliensa kellotauluihin monia eri värivaihtoehtoja.
5. Kellonkehä (bezel) - rengas, joka on kiinnitetty kellonkuoreen kellotaulun lasin ympärille. Käännettävä sukelluskelloissa ja joissain malleissa renkaassa on numerointi GMT-toiminnolle. Kuten kuvailimme aiemmin, kellonkehän läpimitta määrittää kellon koon. On kuitenkin hyvä huomioida, että kehän paksuus vaikuttaa siihen, kuinka suurelta kello näyttää. Jos 44 millimetrin suuruisessa kellossa on paksu kellonkehä, voi kello tuntua pieneltä pienemmän kellotaulun vuoksi. Toisaalta 40 millimetrin suuruinen pukukello voi tuntua suurelta, koska kehä on kapea ja kellotaulu sen vuoksi näyttävämpi.
6. Ranneke - kellon rannekkeen materiaalina on usein teräs, nahka tai kumi. Ranneke vaikuttaa pitkälti siihen, miltä kello näyttää, ja mihin aktiviteetteihin kelloa voidaan käyttää. Nahkaranneke on erittäin tyylikäs ja klassinen, mutta sen kanssa tulee varoa vettä ja kosteutta. Kuminen ranneke toimii loistavasti veden läheisyydessä, mutta saa samalla kellon näyttämään sporttisemmalta ja rennommalta. Tämä ei tietenkään ole huono asia, mutta se kannattaa ottaa huomioon, kun miettii, mihin tarkoitukseen, ja millaisiin asukokonaisuuksiin kelloa on hankkimassa.
Ranneke tarvitsee huolenpitoa siinä, missä muutkin kellon osat, jotta kello kestäisi käytössä mahdollisimman pitkään. Tutustu myös artikkeliimme, jossa annamme neuvoja rannekkeen huoltoon ja säätämiseen.