Laadukkaan rannekellon omistaminen tarkoittaa myös sitä, että siitä on osattava pitää huolta parhaalla mahdollisella tavalla. Opastamme sinua nyt välttämään virheitä, jotka voivat alentaa kellosi arvoa, sekä kerromme vinkkejä kellon huoltamiseen.
Teksti: Mikael Vallin
Kuvat: Patrik Hagborg
Julkaistu
15.5.2023
Olet luultavasti ostanut laatukellosi pitkän ja tarkan harkinnan päätteeksi, koskien niin kellon merkkiä ja mallia kuin päätöstä siitä, haluatko panostaa uuteen kelloon vai vintage-kelloon. Tyylihistoriassasi alkaa nyt uusi ajanjakso ja samalla sinun tiedettävä, kuinka pidät rakkaasta kellostasi hyvää huolta, jotta se pysyy hyvässä kunnossa.
Koneisto ja huolto
Mekaaniset ja automaattiset koneistot edustavat usein uskomattoman kaunista ja kehittynyttä insinööritaitoa. Koneisto on kellon sydän, jota on huollettava tasaisin väliajoin mieluiten ammattitaitoisen kellosepän luona. Suositukset siitä, kuinka usein kelloa on huollettava, vaihtelevat. Valmistajat sanovat usein huoltovälin olevan viisi vuotta, mutta mekaniikka kestää todennäköisesti pidemmän aikavälin ilman liiallista kulumaa.
Huollon laajuus vaihtelee tietenkin tarpeen mukaan, mutta sen perimmäisenä tarkoituksena on mekaniikan öljyäminen kulumisen vähentämiseksi. Jos osat ovat liian kuluneita, ne vaihdetaan uusiin. Ennen kellon ostoa on siis hyvä ottaa selvää, mitä kellon huoltaminen maksaa. Huoltokustannukset nousevat usein samassa suhteessa kuin kellon ostohinta uutena. Kvartsikoneisto ei tarvitse huoltoa samalla tavalla. Siihen riittää usein paristojen vaihto, minkä ansiosta huoltokustannukset ovat selkeästi alemmat.
Osien vaihto ja korjaus: Säilytä alkuperäisosat!
Mainittuamme pikaisesti kuluneiden osien vaihtamisen pääsemme erittäin tärkeään aiheeseen laatukellon omistamisen suhteen. Vintage-kellon arvo on aina korkeampi, mitä enemmän se on alkuperäiskunnossa ja siinä on säilytetty alkuperäisosia, kuten kellotaulu, viisarit, ranneke, vetonuppi, kehä ja monet muut. Jokainen osa, joka vaihdetaan uuteen, laskee vintage-kellon arvoa huomattavasti keräilijöiden ja useiden kelloharrastajien silmissä. Voisimme verrata sitä tunnetun taitelijan taiteeseen: Taideteoksen arvo laskee varmasti, jos joku maalaa sen päälle hieman öljyvärillä, jotta saisi maalauksen näyttämään uudemmalta.
Jos sinun jostain syystä tarvitsee tai haluat vaihtaa jonkun kellon osista huollon yhteydessä, pidä huolta siitä, että saat kaikki alkuperäisosat itsellesi. Esimerkiksi kellotaulu yksinään voi olla arvoltaan satoja euroja varsinkin, jos se on kauniisti patinoitunut. Tällaisten kellonosien kysyntä on suuri.
Laatukellon kuuluu ikääntyä ja patinoitua. Sen ei luonnollisesti kuulu olla rikkinäinen, mutta pienet kulumisen merkit tai haalistuminen kellonkehyksessä eivät tarkoita sitä, että kehys pitäisi vaihtaa uuteen. Se tuhoaa rannekellon sielun totaalisesti. Haalistunut kehys, kulunut kellotaulu ja kellastuneet indeksit ja viisarit ovat kullanarvoisia monella tapaa. Jos koneisto on todella kulunut, voi rikkinäiset osat tietenkin vaihtaa uuteen niin, että kello käy jälleen virheettömästi.
Tiivisteet ja vesitiiviystesti
Varmista ennen kellon jättämistä huoltoon, että siihen sisältyy ainoastaan niiden osien vaihto, jotka itse haluat vaihdettavan sekä tiedät tarkalleen, mitä kellollesi tehdään huollon aikana. Jos alkuperäinen nuppi ”täytyy” vaihtaa, jotta kello pysyy vesitiiviinä, sillä nupin tiiviste on sellainen, että nuppi on vaihdettava kokonaan, esitä itsellesi kysymys, käytätkö kelloa uidessa ja sukeltaessa. Jos kellon kanssa uiminen ja sukeltaminen ei ole sinulle tärkeää, säilytä kellossa alkuperäinen nuppi. Tiivisteiden vaihto ja vesitiiviiden kellojen vesitiiviystesti ovat erittäin tärkeitä huollon vaiheita.
Älä kiillota laatukelloasi!
Tämä laatukellon huoltoon usein liitetty aihe on mielestämme niin tärkeä, että se vaatii oman kappaleensa tässä jutussa. Jotkut valmistajat ja ammattitaitoiset kellosepät ovat sitä mieltä, että kellot pitäisi aina kiillottaa koneellisesti huollon yhteydessä. Meidän neuvomme on kuitenkin välttää kiillottamista hinnalla millä hyvänsä! Koneellinen kiillotus tuhoaa usein kellon alkuperäisen pinnan täysin ja kiillotuksen jälkeen kellot toisinaan naarmuuntuvat aiempaa nopeammin. Vintage-kellon kiillotus taas laskee kellon arvoa joskus jopa huomattavasti, riippuen kuitenkin kellosta ja sen kunnosta. Kuten aiemmin mainitsimme, kellon patina kuvastaa sen sielua. Jokainen naarmu ja jälki kertovat kellon tarinaa.
Pleksilasi ja naarmut
Monissa iäkkäämmissä laatukelloissa on pleksilasi, joka on usein valmistettu materiaalista nimeltä Hesalite. Materiaali naarmuuntuu herkästi ja lasin voi siitä syystä kiillottaa kevyesti kirkkaammaksi. Tämä ei laske kellon arvoa, vaan helpottaa sitä, että näet lasin läpi, mitä kello on.
Säilytys: Watch winder
Automaattikellojen koneistossa on vetopaino, joka virittää kellon vetojousen käyttäjän liikkuessa. Kyseessä on hyvin hellävarainen tapa virittää kello ja se kuluttaa kellon mekaniikkaa huomattavasti vähemmän kuin kellon viritys manuaalisesti vetonupista. Jos automaattikello on piirongin laatikossa käyttämättömänä pitkän aikaa, ei vetopaino viritä enää koneistoa. Tähän tarkoitukseen on valmistettu säilytyslaatikoita, joissa on kelloliikutin eli watch winder, joka pyörittää kelloa virittäen sen koneiston kellon ollessa säilytyksessä.
Jos ajan kuluessa hankit itsellesi useita laatukelloja, kannattaa sinun harkita niiden säilyttämistä pankkiholvissa, jos ei kotonasi ole kassakaappia. Yksityishenkilöihin kohdistuvat kellovarkaudet ovat viime vuosina ikävä kyllä yleistyneet.