
Kelloseppämestarin parhaat vinkit kellosi huippukunnon ylläpitämiseen
Teksti: Joakim rönnqvist
Kuvat: Urservice i Norr
Tapasimme Ingemarin hänen kellosepänliikkeessään Skellefteån keskustassa oppiaksemme lisää ammatista ja siitä, kuinka parhaiten huolehtia rakkaasta rannekellostaan.

– Hienomekaniikka ja tekniset ratkaisut ovat aina kiehtoneet minua, joten kun tuli aika valita urapolku, valinta oli melko selvä - sen piti olla jotain tällä alueella. Kävin mikromekaniikan linjan, joka tarjosi tuohon aikaan useita eri aloja, mutta ajatus jatkokoulutuksesta kellomaailmassa viehätti minua.
– Vaikka olen ollut ammatissa jo yli 25 vuotta, kohtaan yhä uusia haasteita, jotka pitävät työn inspiroivana. Työn tekee jännittäväksi ongelmanratkaisu - sen ymmärtäminen, miksi kello käyttäytyy tietyllä tavalla ja että jokainen ongelma on ainutlaatuinen.

Kaikkien pienten osien kokoaminen vaatii keskittymistä.
– Tyypillinen päivä alkaa aina kunnon kupillisella kahvia - vasta sitten voin aloittaa päivän kunnolla. Aloitan päiväni aina suunnittelemalla, mitä haluan tehdä, ja sitten työskentelen metodisesti sen suunnitelman mukaan. Rauhallisesti ja järjestelmällisesti. Olen järjestelmällinen ihminen, joka tarvitsee järjestystä toimiakseen parhaiten. Tänään aion huoltaa Rolex GMT-master 2-kellon.

Kaikki hyvässä järjestyksessä, kun päivän ensimmäinen kello Rolex GM-Master 2 huolletaan.
– Yksinkertaisesti sanottuna koko kello ja kaikki sen osat puretaan. Osat puhdistetaan ja pestään, minkä jälkeen ne kootaan uudelleen ja samalla tarkistetaan toiminnot, levitetään uutta öljyä ja rasvaa ja säädetään käyntitarkkuus (rukkaus). Tämän jälkeen kellokoneisto asennetaan takaisin kellonkuoreen, uudet tiivisteet laitetaan paikalleen ja lopuksi testataan kellon tiiviys paineen avulla.
"Aivan kuten auton kanssa, on tärkeää huoltaa kelloa säännöllisesti, jotta se pysyy parhaassa mahdollisessa kunnossa.”
– Aivan kuten auton kanssa, on tärkeää huoltaa kelloa säännöllisesti, jotta se pysyy parhaassa mahdollisessa kunnossa. Koneiston öljyillä on rajoitettu elinikä, ja kun ne eivät enää voitele kunnolla, koneisto altistuu tarpeettomalle kitkalle ja kulumiselle. Myös kellon o-renkaat (tiivisteet) vanhenevat ja menettävät tiiviytensä, mikä voi johtaa kosteuden pääsyyn kelloon ja aiheuttaa ruostevahinkoja. Huoltoväli vaihtelee mallien ja merkkien välillä, mutta on yleensä 5-8 vuotta.

Omega Speedmaster valmiina koottavaksi.
– Jos kello ei pysy enää yhtä hyvin ajassa kuin ennen tai jos käyntivara (automaattikelloissa) on lyhyempi. Nämä ovat merkkejä siitä, että kello tarvitsee huoltoa. Suosittelen kuitenkin huoltamaan kellon säännöllisesti ennen kuin se alkaa käydä huonosti, jotta kellokoneisto ei vahingoittuisi.

– Huolla kello säännöllisesti ja vältä sen altistamista korkealle lämmölle, kemikaaleille tai magneettikentille. Esimerkiksi uiminen klooripitoisessa uima-altaassa ja sen jälkeen saunominen kello kädessä ei ole suositeltavaa.
Lue lisää: Näin pidät hyvää huolta laatukellostasi

Muistathan painetestata kellosi ennen uintikauden alkua!
– Kyllä, on monia kelloja, jotka erottuvat eri syistä. Yksi mieleenpainuvimmista (ja ehkä rumimmista) näkemistäni kelloista on vuoden 1976 Münchenin kesäolympialaisia varten julkaistu Omega Chrono Quartz -erikoispainos. Se oli suorakulmainen ja näytti tulostaululta - uskomattoman outo kello, mutta se herättää varmasti huomiota!
– Jos saan unelmoida vapaasti, valitsisin Patek Philippe Grand Complications 5520RG:n vuoden 2024 malleista. Se on uskomattoman hieno ja käyttäisin sitä mielelläni. Patek Philippe edustaa huippulaatua ja rakastan todella sitä mallia. Arkikäyttöön olen aina pitänyt Omega Speedmasterista, erityisesti niiden ”Dark Side of the Moon” -sarjasta, joka on todella upea!
Kiitämme Ingemaria vierailusta!